Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności
ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn, tel: 89 523 44 31, fax: 89 523 44 31, www.uwm.edu.pl/kiap
Kierownik | dr hab. inż. Fabian Dajnowiec | 32-04 | fabian.dajnowiec@uwm.edu.pl |
Pracownicy naukowo-dydaktyczni | |||
Prof. Uczelni | |||
| dr hab. inż. Marek Adamczak | 38-38 | marek.adamczak@uwm.edu.pl |
Adiunkci | |||
| dr hab. inż. Agnieszka Jankowska | 47-35 | agajan@uwm.edu.pl |
| dr hab. inż. Bartosz Brzozowski | 36-50 | bartosz.brzozowski@uwm.edu.pl |
Asystenci | |||
| dr inż. Józef Warechowski | 36-34 | jozef.warechowski@uwm.edu.pl |
Pracownicy dydaktyczni | |||
Adiunkci | |||
| dr inż. Elżbieta Haponiuk | 47-82 | elzbieta.haponiuk@uwm.edu.pl |
| dr inż. Krystyna Wiśniewska | 47-91 | wikrys@uwm.edu.pl |
Asystenci | |||
| dr inż. Maria Wachowska | 61-81 | maria.iwanczak@uwm.edu.pl |
Pracownicy naukowo– techniczni | |||
| dr inż. Katarzyna Stasiewicz | 36-09 | katarzyna.stasiewicz@uwm.edu.pl |
| mgr inż. Malwina Banaszczyk | 44-31 | malwina.banaszczyk@uwm.edu.pl |
Pracownicy inżynieryjno– techniczni | |||
| mgr inż. Joanna Lipka | 36-09 | joanna.lipka@uwm.edu.pl |
| mgr inż. Remigiusz Haponik | 36-09 | remigiusz.haponik@uwm.edu.pl |
| mgr inż. Sylwester Rybaczek | 47-92 | sylwester.rybaczek@uwm.edu.pl |
| Krzysztof Rybicki | 47-82 | krzysztof.rybicki@uwm.edu.pl |
Doktoranci | |||
| Mgr Aleksandra Potaś | 47-92 | aleksandra.potas@uwm.edu.pl |
Działalność dydaktyczna:
Pracownicy Katedry prowadzą 39 przedmiotów, na 8 kierunkach studiów, na 3 wydziałach UWM w Olsztynie. W Katedrze realizowane są prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie.
Działalność naukowo-badawcza:
- Ocena i kształtowanie fizykochemicznych właściwości spożywczych układów dyspersyjnych (zawiesiny, emulsje),
- Badanie operacji jednostkowych realizowanych w przetwórstwie spożywczym (homogenizacja, separacja membranowa, suszenie, odparowanie, ogrzewanie, inne),
- Mikrokapsułkowanie biologicznie aktywnych składników żywności.
Działalność usługowa:
- Badanie i wykorzystanie procesów jednostkowych w przetwórstwie spożywczym,
- Badanie składu i właściwości wybranych półproduktów i produktów spożywczych,
- Badanie reologicznych i teksturalnych właściwości produktów spożywczych,
- Konsultacje w zakresie przemysłowej gospodarki energią i źródeł odnawialnych.