Postępowania doktorskie
48. mgr inż. Patrycja R. Sosna
- wszczęcie przewodu – 12.04.2019
- promotor – dr hab. Małgorzata Tańska, prof. UWM
- temat pracy: Optymalizacja obróbki cieplno-wodnej oraz mikrobiologicznej w celu zwiększenia zawartości pochodnych fenolowych w oleju rzepakowym oraz wolnych polifenoli w śrucie rzepakowej
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Agnieszka M. Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
- dr hab. inż. Małgorzata Wroniak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
47. mgr inż. Beata Treszczyńska
- wszczęcie przewodu – 12.04.2019
- promotor – dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Maria Baranowska
- temat pracy: Czynniki warunkujące jakość serów o obniżonej zawartości tłuszczu
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR z Uniwersytetu Rzeszowskiego - recenzja
- prof. dr hab. Jacek Domagała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 30.09.2024
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 10.12.2024
46. mgr inż. Daria Piotrowska (Sobiechowska)
- wszczęcie przewodu – 12.04.2019
- promotor – prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska
- promotor pomocniczy – dr inż. Beata Piłat
- temat pracy: Wpływ składu recepturowego i procesu technologicznego na wybrane parametry jakości napojów roślinnych
- powołani recenzenci:
- dr hab. Anna Czubaszek, prof. nadzw. UPWr z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
- dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony –
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
45. mgr inż. Adam Siwek
- wszczęcie przewodu – 12.04.2019
- promotor – dr hab. inż. Marek Adamczak, prof. UWM
- temat pracy: Czynniki kształtujące profil smakowo zapachowy piwa w trakcie procesu technologicznego
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka z Politechniki Łódzkiej
- dr hab. inż. Grzegorz Kłosowski, prof. nadzw. z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
44. mgr inż. Emilia Szabłowska
- wszczęcie przewodu – 12.04.2019
- promotor – dr hab. inż. Małgorzata Tańska, prof. UWM
- temat pracy: Wpływ mąki z żołędzi na wartość odżywczą oraz właściwości fizyczne wyrobów piekarskich i ciastkarskich
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Grażyna Cacak-Pietrzak, prof. nadzw. ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - recenzja
- dr hab. inż. Aldona Sobota, prof. uczelni z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 29.09.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 15.12.2023
43. mgr inż. Agnieszka Skwarek
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz
- drugi promotor - dr hab. Beata Jarmołowska, prof. UWM
- temat pracy: Multibioactive peptides after milk and cheese digestion
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Stanisław Mleko z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- dr hab. Adam Waśko, prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
42. mgr inż. Oskar Brożek
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – dr hab. inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM
- promotor pomocniczy - dr inż. Krzysztof Bohdziewicz
- temat pracy: Wykorzystanie skaningowej kalorymetrii różnicowej w ocenie mleka i produktów mleczarskich
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Stanisław Mleko z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - recenzja
- prof. dr hab. Teresa Fortuna z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 29.09.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 30.11.2023
41. mgr Natalia Wojtas (Ulewicz)
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – prof. dr hab. Lidia Wądołowska
- temat pracy: Opracowanie jakościowego protokołu dietetycznego i ocena jego zastosowania w poradnictwie dietetycznym na przykładzie niedoczynności tarczycy typu Hashimoto
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Lucyna Kozłowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- dr hab. inż. Julita Reguła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniue
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
40. mgr inż. Marta Turło
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – prof. dr hab. Piotr Minkiewicz
- temat pracy: Identyfikacja markerów peptydowych wspólnych dla sekwencji aminokwasowych tropomiozyn wybranych gatunków owoców morza
- powołani recenzenci:
- dr hab. Barbara E. Wróblewska, prof. nadzw. z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie - recenzja
- dr hab. inż. Dorota M. Piasecka-Kwiatkowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 14.10.2022
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 21.12.2022
39. mgr inż. Natalia Mikołajczak
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – dr hab. inż. Małgorzata Tańska, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Dorota Ogrodowska
- temat pracy: Zastosowanie pochodnych kwasów fenolowych do stabilizacji bioolejów roślinnych
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie - recenzja
- dr hab. inż. Małgorzata Wroniak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 24.03.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 19.05.2023
38. mgr inż. Małgorzata Frajberg
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Lucyna Kłębukowska
- temat pracy: Żywienie dzieci a mikroflora przewodu pokarmowego w obrazie parametrów diagnostycznych
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie - recenzja
- dr hab. inż. Monika Bronkowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 27.10.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 15.12.2023
37. mgr inż. Urszula Śliwka
- wszczęcie przewodu – 22.03.2019
- promotor – dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz
- temat pracy: The relationship between diet and selected anthropometric measurements of pregnant women in Jersey, UK and the birth status of the newborn. Crosscultural study. (Ocena spożycia żywności i wybranych parametrów antropometrycznych kobiet w ciąży na wyspie Jersey Zjednoczonego Królestwa w relacji do stanu urodzeniowego noworodka. Badanie międzyetniczne.)
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Julita Reguła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu -recenzja
- dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 14.10.2022
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – EN, PL
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 02.12.2022
36. mgr inż. Sylwester Rybaczek
- wszczęcie przewodu – 21.09.2018
- promotor – dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła
- promotor pomocniczy – dr inż. Adam Więk
- temat pracy: Wpływ czynników technologicznych na zawartość karnozyny i anseryny oraz 5-hydroksymetylofurfuralu w produktach mięsnych
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Wiesław Przybylski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- dr hab. inż. Małgorzata Karwowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – …
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
35. mgr Marta Lonnie
- wszczęcie przewodu – 25.06.2018
- promotor – prof. dr hab. Lidia Wądołowska
- temat pracy: Wzory żywienia i stylu życia oraz ich związek z występowaniem metabolicznych czynników ryzyka chorób dietozależnych u młodych mężczyzn
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Julita Reguła z Uniwersytetu Przyrodnicznego w Poznaniu - recenzja
- dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 29.09.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 12.01.2024
34. mgr inż. Katarzyna Boradyn
- wszczęcie przewodu – 16.03.2018
- promotor – dr hab. Katarzyna Eufemia Przybyłowicz, prof. UWM
- drugi promotor – dr hab. n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta, prof. UWM
- temat pracy: Ocena skuteczności diety z ograniczeniem FODMAP w leczeniu czynnościowego bólu brzucha u dzieci
- powołani recenzenci:
- dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw. z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie - recenzja
- prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 11.12.2020
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 22.01.2021
33. mgr inż. Katarzyna Ambroziak
- wszczęcie przewodu – 19.06.2017
- promotor – dr hab. inż. Katarzyna Kiełczewska
- promotor pomocniczy – dr inż. Marek Aljewicz
- temat pracy: Wpływ homogenizacji wysokociśnieniowej na wybrane właściwości napojów niefermentowanych na bazie maślanki
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Piotr Przybyłowski, prof. zw. z Akademii Morskiej w Gdyni - recenzja
- prof. dr hab. Jacek Domagała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony –12.04.2019
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim – PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 14.06.2019
32. mgr inż. Damir Mogut
- wszczęcie przewodu – 12.05.2017
- promotor – dr hab. inż. Anna Iwaniak, prof. UWM
- temat pracy: Ser typu Gouda o zmodyfikowanej zawartości kazeiny-β jako źródło peptydów odgrywających rolę w profilaktyce zespołu metabolicznego – badania in silico oraz in vitro
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Jacek Domagała z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie - recenzja
- prof. dr hab. Stanisław W. Mleko z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 10.05.2019
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 14.06.2019
31. mgr inż. Anna Draszanowska
- wszczęcie przewodu – 12.05.2017
- promotor – dr hab. inż. Mirosława Karpińska-Tymoszczyk, prof. UWM
- temat pracy: Wykorzystanie właściwości przeciwutleniających wybranych surowców roślinnych w technologii konserw mięsnych
- powołani recenzenci:
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 07.09.2021 r.
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 15.10.2021
30. mgr inż. Anna Danielewicz
- wszczęcie przewodu – 12.05.2017
- promotor – dr hab. inż. Katarzyna Eufemia Przybyłowicz, prof. UWM
- temat pracy: Sposób żywienia, stan odżywienia i styl życia mężczyzn w relacji do jakości biologicznej nasienia
- powołani recenzenci:
- dr hab. Lucyna Kozłowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (recenzja),
- dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 23.10.2020
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 11.12.2020
29. mgr inż. Marta Skrajda-Brdak (Skrajda)
- wszczęcie przewodu – 07.04.2017
- promotor – dr hab. inż. Iwona Konopka, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Małgorzata Tańska
- temat pracy: Związek między profilem składników bioaktywnych a potencjałem antyoksydacyjnym ziarna w zależności od gatunku pszenicy i wybranych metod uprawy
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Anna Czubaszek, prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (recenzja)
- dr hab. inż. Beata Ślaska-Grzywna, prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 06.11.2020
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 11.12.2020
28. mgr Aleksandra Maria Kocot
- wszczęcie przewodu – 07.04.2017
- promotor – prof. dr hab. Łucja Łaniewska-Trokenheim, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr Magdalena Olszewska
- temat pracy: Biofilm bakteryjny – koegzystencja oraz inaktywacja komórek w zależności od wariantu hodowli
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Elżbieta Klewicka z Politechniki Łódzkiej w Łodzi - (recenzja)
- prof. dr hab. inż. Katarzyna Czaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 23.10.2020
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- głoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 22.01.2021
27. mgr inż. Grzegorz Dąbrowski
- wszczęcie przewodu – 07.04.2017
- promotor – dr hab. inż. Iwona Konopka, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Sylwester Czaplicki
- temat pracy: Surowcowe i technologiczne uwarunkowania ekstraktywności fazy tłuszczowej oraz składu i trwałości oleju pozyskanego z nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Aleksander Siger z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (recenzja)
- dr hab. inż. Rafał Wołosiak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 22.03.2019 r.
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL (zobacz), EN (zobacz)
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 10.05.2019
26. mgr inż. Dorota Krzykowska (Mickiewicz)
- wszczęcie przewodu – 13.01.2017
- promotor – dr hab. inż. Tomasz Kiljański, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Grzegorz Probola
- temat pracy: Kontrola procesu żelowania mikropartykułowanych białek serwatkowych poprzez badanie właściwości reologicznych
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko, prof. zw. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (recenzja) (recenzja2)
- dr hab. inż. Anna Ptaszek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (recenzja) (recenzja2)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 22.06.2020 r.
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 15.07.2020 r.
25. mgr inż. Lidia Kurp
- wszczęcie przewodu – 13.01.2017
- promotor –dr hab. inż. Marzena Danowska-Oziewicz, prof. UWM
- temat pracy: Badania nad wpływem obróbki cieplnej metodą sous-vide na cechy fizykochemiczne i organoleptyczne mięsa wieprzowego
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
- prof. dr hab. inż. Danuta Górecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
24. mgr inż. Iwona Hawrysz
- wszczęcie przewodu – 13.01.2017
- promotor – prof. dr hab. inż. Lidia Wądołowska, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Małgorzata Anna Słowińska
- temat pracy: Badanie wzorów żywienia w kontekście ryzyka raka płuc u mężczyzn z regionu Polski północno-wschodniej
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. n. med. Mirosław A. Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia im. Prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie - recenzja
- dr hab. inż. Małgorzata Woźniewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 29.09.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 15.12.2023
23. mgr inż. Ewelina Jamrozik (Grabowska)
- wszczęcie przewodu – 13.01.2017
- promotor – prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska
- temat pracy: Zależność wybranych cech jakości ziarna, mąki i pieczywa od genotypu pszenicy
- powołani recenzenci:
- dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
22. mgr inż. Jacek Wołkowiak
- wszczęcie przewodu – 19.09.2016
- promotor – prof. dr hab. inż. Lidia Zander
- promotor pomocniczy – dr inż. Aleksander Kubiak
- temat pracy: Analiza zmian szybkości i składowych oporu permeacji w procesie mikrofiltracji zawiesin drożdży
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Tomasz Jankowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
- prof. dr hab. inż. Andrzej Gierczycki z Politechniki Śląskiej, Wydział Chemiczny
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
21. mgr Piotr Starowicz
- wszczęcie przewodu – 19.09.2016
- promotor – prof. dr hab. Piotr Minkiewicz
- promotor pomocniczy – dr inż. Justyna Bucholska
- temat pracy: Peptydy o aktywności przeciwutleniającej oraz hamującej wobec dipeptydylopeptydazy IV pochodzące z białek jęczmienia
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Włodzimierz Grajek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
- dr hab. Adam Waśko z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
20. mgr inż. Paweł Banaszczyk
- wszczęcie przewodu – 19.09.2016
- promotor – prof. dr hab. inż. Lidia Zander
- promotor pomocniczy – dr inż. Fabian Dajnowiec
- temat pracy: Zdolność odtwarzania spożywczych struktur emulsyjnych po roztworzeniu w wodzie preparatów suszonych rozpryskowo
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności - recenzja
- prof. dr hab. inż. Adam Figiel z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 22.06.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 29.09.2023
19. mgr inż. Aleksandra Majkowska
- wszczęcie przewodu – 17.06.2016
- promotor – prof. dr hab. Elżbieta Gujska, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr hab. inż. Joanna Klepacka
- temat pracy: Wykorzystanie cyfrowej analizy obrazu do szacowania zawartości związków fenolowych w ziarnach pszenicy zwyczajnej
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Małgorzata Majcher z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wydział Nauki o Żywności i Żywieniu, Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego - recenzja
- dr hab. Wioletta Błaszczak, prof. IRZiBŻ z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 10.05.2019
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 14.06.2019
18. mgr inż. Beata Krusińska
- wszczęcie przewodu – 17.06.2016
- promotor – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Małgorzata Anna Słowińska
- temat pracy: Wybrane aspekty stylu życia, wzory żywienia i stan odżywienia a ryzyko raka sutka u kobiet z województwa warmińsko-mazurskiego
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie - recenzja
- dr hab. Iwona Traczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 10.05.2019
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 10.09.2019
17. mgr inż. Monika Pliszka
- wszczęcie przewodu – 18.03.2016
- promotor – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz
- temat pracy: Charakterystyka i identyfikacja biologicznie aktywnych produktów hydrolizy białek owsa (Avena sativa L.) w aspekcie profilaktycznego działania w chorobach zespołu metabolicznego
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Józefa Chrzanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością - recenzja
- prof. dr hab. inż. Waldemar Gustaw z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 13.01.2020 r.
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – zobacz
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 22.06.2020 r.
16. mgr inż. Monika Hrynkiewicz
- wszczęcie przewodu – 11.01.2016
- promotor – dr hab. Anna Iwaniak, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Justyna Bucholska
- temat pracy: Peptydy o smaku gorzkim pochodzące z białek żywności – badania eksperymentalne w układzie in silico i in vitro
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Aneta Maria Kopeć z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (recenzja)
- dr hab. inż. Joanna Stadnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie recenzja (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 12.09.2017
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL (zobacz), EN (zobacz)
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 6.10.2017
15. mgr inż. Agnieszka Anna Barszcz
- wszczęcie przewodu – 11.01.2016
- promotor – prof. dr hab. Krystyna A. Skibniewska, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Waldemar Dzwolak
- temat pracy: Jakość i bezpieczeństwo „mięsa” pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792) z technologii chowu stosowanych w Polsce
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Teresa Fortuna z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (recenzja)
- prof. dr hab. inż. Mikołaj Protasowicki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 25.06.2018
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL (zobacz), EN (zobacz)
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 21.09.2018
14. mgr inż. Fabian Nowak
- wszczęcie przewodu – 6.11.2015
- promotor – prof. dr hab. Elżbieta Gujska, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr hab. inż. Joanna Michalak
- temat pracy: Badanie wpływu składników surowcowych i czynników technologicznych na poziom związków reakcji Maillarda w pieczywie
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Erwin Wąsowicz z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu
- dr hab. Alicja Kawka z Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
13. mgr inż. Natalia Kordala
- wszczęcie przewodu – 6.11.2015
- promotor – em. prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski
- promotor pomocniczy – dr inż. Małgorzata Lewandowska
- temat pracy: Analiza czynników decydujących o wykorzystaniu sacharydów surowców lignocelulozowych w biosyntezie etanolu
- powołani recenzenci:
- dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. UP z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
- dr hab. inż. Grzegorz Kłosowski, prof. UKW z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 21.12.2018
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 08.02.2019
12. mgr inż. Krzysztof Siemianowski
- wszczęcie przewodu – 20.03.2015
- promotor – prof. dr hab. inż. Jerzy Szpendowski, prof. zw.
- temat pracy: Ocena przydatności mleka mikrofiltrowanego do produkcji twarogu kwasowego
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Stanisław Mleko, prof. zw. z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - recenzja
- prof. dr hab. Piotr Przybyłowski, prof. zw. z Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni - recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 22.06.2023
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 29.09.2023
11. mgr inż. Karolina Szymańska (Świątek)
- wszczęcie przewodu – 24.10.2014
- promotor – em. prof. dr hab. inż. Włodzimierz Bednarski
- promotor pomocniczy – dr inż. Małgorzata Lewandowska
- temat pracy: Intensyfikacja fermentacji etanolowej surowców lignocelulozowych
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Bogusław Czupryński, prof. zw. z Wydziału Matematyki, Fizyki i Techniki, Katedra Chemii i Technologii Poliuretanów Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (zobacz)
- prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki z Zakładu Fermentacji i Biosyntezy, Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (zobacz)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 19.01.2018
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, (zobacz)
- streszczenie rozprawy doktorskiej EN, (zobacz)
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – (zobacz)
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 16.03.2018
10. mgr inż. Izabela Porębska
- wszczęcie przewodu – 24.10.2014
- promotor – prof. dr hab. Łucja Łaniewska-Trokenheim, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Barbara Sokołowska
- temat pracy: Molekularna analiza mechanizmów i badanie dynamiki procesów kiełkowania przetrwalników Alicylobacillus acidoterrestris pod wpływem wybranych czynników aktywujących
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Izabela Steinka z Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością Akademii Morskiej w Gdyni recenzja
- prof. dr hab. Jan Fiedurka z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, Instytut Mikrobiologii i Biotechnologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 12.05.2017
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 19.06.2017
9. mgr Dagmara Głód
- wszczęcie przewodu – 24.10.2014
- promotor – em. prof. dr hab. inż. Włodzimierz Bednarski
- temat pracy: Ocena przydatności ukierunkowanej ewolucji molekularnej i racjonalnego projektowania białka enzymatycznego w doskonaleniu właściwości lipazy A z Candida antarctica
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Tadeusz Antczak z Politechniki Łódzkiej recenzja
- prof. dr hab. Włodzimierz Grajek z Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 29.06.2015
- streszczenie rozprawy doktorskiej w języku polskim i angielskim PL EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 22.09.2015
8. mgr inż. Malwina Banaszczyk (Biegaj)
- wszczęcie przewodu – 24.10.2014
- promotor – prof. dr hab. inż. Lidia Zander
- promotor pomocniczy – dr inż. Fabian Dajnowiec
- temat pracy: Charakterystyka procesu wytwarzania mikropartykułowanych składników żywności za pomocą membran
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. inż. Tomasza Jankowski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart, Wydział Nauk o Żywności, SGGW w Warszawie
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony – …
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – …
7. mgr inż. Marcin Turemko
- wszczęcie przewodu – 26.09.2014
- promotor – dr hab. Danuta Zielińska, prof. UWM
- temat pracy: Aktywność przeciwutleniająca związków polifenolowych w badaniach modelowych ze szczególnym uwzględnieniem metod elektrochemicznych
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Ryszard Amarowicz z IRZiBŻ PAN w Olsztynie recenzja
- prof. dr hab. Barbara Baraniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 28.04.2017
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora
6. mgr inż. Karolina Drzewiecka
- wszczęcie przewodu – 26.09.2014
- promotor – prof. dr hab. Marek Cierach, prof. zw.
- temat pracy: Barwa przetworów mięsnych blokowych z dodatkiem likopenu i zmniejszoną dawką azotanu (III) sodowego
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie recenzja
- dr hab. Bożena Danyluk z Zakładu Technologii Produktów Mięsnych, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 19.06.2017
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 12.09.2017
5. mgr inż. Kamil Adamczewski
- wszczęcie przewodu – 26.09.2014
- promotor – prof. dr hab. Bogusław Staniewski
- promotor pomocniczy – dr inż. Jarosław Kowalik
- temat pracy: Możliwości wykorzystania narzędzi mikrobiologii prognostycznej w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na przykładzie produkcji masła metodą periodyczną
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Jacek Szczawiński z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie (recenzja)
- prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie (recenzja)
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 22.03.2019 r.
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL (zobacz) , EN (zobacz)
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 14.06.2019
4. mgr inż. Joanna Kowalkowska
- wszczęcie przewodu – 25.04.2014
- promotor – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, prof. zw.
- temat pracy: Wpływ postaw dziewcząt i młodych kobiet wobec żywienia i zdrowia na spożycie pokarmowych źródeł węglowodanów
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Danuta Górecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu recenzja
- dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 07.04.2017
- streszczenie rozprawy doktorskiej PL, EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora
3. mgr inż. Beata Roszkowska
- wszczęcie przewodu – 28.10.2013
- promotor – dr hab. Iwona Konopka, prof. UWM
- promotor pomocniczy – dr inż. Sylwester Czaplicki
- temat pracy: Doskonalenie metody otrzymywania oleju z nasion dyni z uwzględnieniem wydajności procesu i jakości produktu końcowego
- powołani recenzenci:
- dr hab. Wioletta Błaszczak, prof. IRZiBŻ z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie recenzja
- prof. dr hab. Erwin Wąsowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – 11.01.2016
- streszczenie rozprawy doktorskiej - PL EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora
2. mgr inż. Adam Ambroziak
- wszczęcie przewodu – 28.10.2013
- promotor – prof. dr hab. Grażyna Cichosz, prof. zw.
- temat pracy: Pojemność antyoksydacyjna mleka i wybranych preparatów do żywienia niemowląt
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Maria H. Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku recenzja
- prof. dr hab. Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu recenzja
- em. prof. dr hab. Henryk Kostyra z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego recenza
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony
- streszczenie rozprawy doktorskiej - PL EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 13.05.2016
- uchwała o nadaniu stopnia
1. mgr inż. Julia Bogdanowicz
- wszczęcie przewodu – 18.09.2013
- promotor – prof. dr hab. Marek Cierach, prof. zw.
- promotor pomocniczy – dr inż. Tomasz Żmijewski
- temat pracy: Wielkość ubytków cieplnych i kruchość mięsa w zależności od metody zamrażania i rozmrażania oraz stopnia dojrzałości surowca
- powołani recenzenci:
- prof. dr hab. Janina Pogorzelska z Wydziału Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie recenzja
- prof. dr hab. Włodzimierza Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu recenzja
- przyjęcie rozprawy doktorskiej i dopuszczenie jej do publicznej obrony – …
- streszczenie rozprawy doktorskiej w PL i EN
- ogłoszenie o terminie i miejscu przeprowadzenia publicznej obrony
- przyjęcie publicznej obrony oraz nadanie stopnia doktora – 27.11.2015
- uchwała o nadaniu stopnia