Gastronomia i Sztuka Kulinarna
dział Nauki o Żywności
Kierunek: Gastronomia i Sztuka Kulinarna
Nazwa przedmiotu: Właściwości fizyczne żywnosci
Odpowiedzialny za przedmiot: dr hab. Krzysztof Bryl, prof.UWM
Regulamin Pracowni Studenckich Katedry Fizyki i Biofizyki
Harmonogram ćwiczeń laboratoryjnych cykl 22L
| I | II | III | IV | V |
1 | W P | 57 | 93/94 | 22 | Z |
2 | 22 | 57 | 48 | ||
3 | 93/94 | 22 | 57 | ||
4 | 48 | 3 | 93/94 | ||
5 | 3 | 48 | 95/96 | ||
6 | 55 | 95/96 | 3 | ||
7 | 95/96 | 55 | 93/94 | ||
8 |
|
Tematy ćwiczeń
57. Pomiar widm absorpcji i oznaczanie stężenia ryboflawiny w roztworach wodnych za pomocą spektrofotometru.
48. Pomiar stężenia substancji optycznie czynnych za pomocą polarymetru.
93. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego metodą rurek włoskowatych.
94. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego za pomocą stalagmometru.
95. Pomiar współczynnika lepkości za pomocą wiskozymetru Ostwalda.
96. Pomiar współczynnika lepkości metodą Stokesa.
55. Wyznaczanie współczynnika przewodnictwa cieplnego.
3. Pomiar współczynnika załamania metodą graficzną, wyznaczanie stężenia roztworów metodą refraktometryczną.
22. Wyznaczanie zmiany entropii układu.