Gastronomia i Sztuka Kulinarna

dział Nauki o Żywności

Kierunek: Gastronomia i Sztuka Kulinarna

Nazwa przedmiotu: Właściwości fizyczne żywnosci

Odpowiedzialny za przedmiot:       dr hab. Krzysztof Bryl, prof.UWM

Regulamin Pracowni Studenckich Katedry Fizyki i Biofizyki

 

Harmonogram ćwiczeń laboratoryjnych cykl 22L

 

I

II

III

IV

V

1

W

P
R
O
W
D
Z
E
N
I
E

57

93/9422

Z
A
L
I
C
Z
E
N
I
E

2

22

5748

3

93/94

2257

4

48

393/94

5

3

4895/96

6

55

95/963

7

95/96

5593/94

8

 

  

                                                                                                                                            

Tematy ćwiczeń

57. Pomiar widm absorpcji i oznaczanie stężenia ryboflawiny w roztworach wodnych za pomocą spektrofotometru.

48. Pomiar stężenia substancji optycznie czynnych za pomocą polarymetru.

93. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego metodą rurek włoskowatych.

94. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego za pomocą stalagmometru.

95. Pomiar współczynnika lepkości za pomocą wiskozymetru Ostwalda.

96. Pomiar współczynnika lepkości metodą Stokesa.

55. Wyznaczanie współczynnika przewodnictwa cieplnego.

3. Pomiar współczynnika załamania metodą graficzną, wyznaczanie stężenia roztworów metodą refraktometryczną.

22.  Wyznaczanie zmiany entropii układu.