Technologia Żywności i Żywienie Człowieka - studia niestacjonarne

Wydział Nauki o Żywności

Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia niestacjonarne)

Nazwa przedmiotu: Fizyka z elementami biofizyki

Odpowiedzialny za przedmiot:   dr A. Stachelska-Wierzchowska

 Rok akademicki: 2023/2024

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

 Ćwiczenia laboratoryjne: Sprawozdanie - Ocena umiejętności praktycznych na podstawie sprawozdań 20% wkład na końcową ocenę.

Ćwiczenia laboratoryjne: Ocena pracy i współpracy w grupie - Ocena merytoryczna poprawności uzyskanych wyników: 10 % wkład na końcową ocenę.

Ćwiczenia laboratoryjne: Kolokwium pisemne - Studenci piszą kolokwia sprawdzające teoretyczne przygotowanie studentów do wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych. Ocena merytoryczna sprawdzianów 70 % wkład na końcową ocenę.

Wykład: Egzamin pisemny - Egzamin pisemny w postaci testu wyboru.

Skala ocen:

dst: 51- 60% maksymalnej liczby punktów;

dst+: 61-70% maksymalnej liczby punktów;

db: 71-80% maksymalnej liczby punktów;

db+: 81-90% maksymalnej liczby punktów;

bdb: 91-100% maksymalnej liczby punktów.

 

 Regulamin Pracowni Studenckich Katedry Fizyki i Biofizyki

 

Harmonogram ćwiczeń laboratoryjnych

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia niestacjonarne)

2023L

 

Numer

zespołu

I zjazd

II zjazd

III zjazd

IV zjazd

V zjazd

VI zjazd

VII zjazd

1

13/14

15/16

22

57

76

43/48

2/4

 

13/14

 

 

15/16

 

22

 

57

 

76

 

43/48

2

15/16

22

57

76

43/48

2/4

3

22

57

76

43/48

2/4

13/14

4

57

76

43/48

2/4

13/14

15/16

5

76

43/48

2/4

13/14

15/16

22

6

43/48

2/4

13/14

15/16

22

57

7

2/4

13/14

15/16

22

57

76

 

Tematy ćwiczeń laboratoryjnych z fizyki z elementami biofizyki

 

2. Pomiar gęstości cieczy i ciał stałych za pomocą piknometru.

4. Pomiar gęstości ciał stałych przy pomocy hydrostatycznego ważenia.

13. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego metodą rurek włoskowatych

14. Pomiar współczynnika napięcia powierzchniowego za pomocą stalagmometru.

15. Pomiar współczynnika lepkości za pomocą wiskozymetru Ostwalda.

16. Wyznaczanie bezwzględnego współczynnika lepkości metodą Stokesa.

22. Wyznaczanie ciepła topnienia lodu.

43/48. Wyznaczanie stężenia roztworów cukru metodą refraktometryczną oraz wyznaczanie ich skręcalności właściwej.

57. Pomiar widm absorpcji i oznaczanie stężenia ryboflawiny w roztworach wodnych za pomocą spektrofotometru.

76. Wyznaczanie współczynnika pochłaniania promieniowania gamma dla różnych materiałów.


 

Zagadnienia do ćwiczeń przygotowane dla studentów I roku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (studia niestacjonarne)

 Ćwiczenie 2/4

Prawo powszechnej grawitacji Newtona,

Zasady dynamiki Newtona,

Siły działające na ciała znajdujące się na Ziemi,

Prędkość i przyspieszenie,

Prawo Archimedesa,

Prawo Pascala,

Masa a ciężar ciał,

Ciężar właściwy,

Gęstość ciał,

Metoda hydrostatycznego ważenia,

Piknometr i jego zastosowanie do wyznaczania gęstości ciał.

 

 Ćwiczenie 13/14

Oddziaływania międzycząsteczkowe.

Zjawisko napięcia powierzchniowego. Siły napięcia powierzchniowego.

Współczynnik napięcia powierzchniowego, podać jego jednostkę, określić od czego i w jaki sposób zależy.

Powstawanie menisków. Zmiany ciśnienia pod powierzchnią zakrzywioną. Równanie Laplace’a.

Zjawisko włoskowatości.

Metody wyznaczania współczynnika napięcia powierzchniowego.

 

Ćwiczenie 22

I zasada termodynamiki. Pojęcia ciepła, ciepła właściwego, masy, energii wewnętrznej i temperatury.

Zjawisko topnienia i proces rozpuszczania. Zależność temperatury topnienia od ciśnienia. Ciepło topnienia.

Zasada bilansu cieplnego. Bilans cieplny dla przypadku z ćwiczenia.

 

Ćwiczenie 15/16

Siły oddziaływań międzycząsteczkowych.

Zjawisko lepkości. Siła lepkości.

Definicja, sens fizyczny, jednostka oraz od czego zależą:

– dynamiczny współczynnik lepkości,

– względny współczynnik lepkości.

Metody wyznaczania współczynnika lepkości. Metoda Stokesa i metoda Ostwalda.

 

Ćwiczenie 43/48

 

Falowa natura światła. Co nazywamy falą elektromagnetyczną? Zjawiska potwierdzające falowy charakter światła.  

Zjawisko polaryzacji światła. Polaryzacja przez odbicie od powierzchni przezroczystego dielektryka.  

Zjawisko dwójłomności. Własności promienia zwyczajnego i nadzwyczajnego. 

Zjawisko załamania światła. Współczynniki załamania światła. Całkowite wewnętrzne odbicie.  

Substancje optycznie czynne. Zjawisko skręcania płaszczyzny polaryzacji.  

 

Ćwiczenie 57

Kwantowa natura światła. Zjawiska potwierdzające kwantowy charakter światła.

Zjawisko absorbcji. Podać i omówić prawo Lamberta – Beera.

Absorbancja, transmitancja i współczynnik absorpcji.

Związki pomiędzy tymi wielkościami.

Strukturę energetyczną cząsteczki.

Widmo absorbcji. Od czego zależy jego kształt?

Podstawy absorpcyjnej analizy ilościowej.

 

Ćwiczenie 76

Budowa jądra atomowego. Liczba masowa, liczba atomowa. Izotopy.

Rozpady promieniotwórcze α i β. Prawa przesunięć dla tych rozpadów.

Powstawanie promieniowania γ.

Przejście wiązki promieniowania γ przez ośrodki.

Liniowy współczynnik osłabienia.

Metoda wyznaczania liniowego współczynnika osłabienia.