Gastronomia - sztuka kulinarna

 Lider Jakości Kształcenia 2018

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA 

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…

… z pasją oraz wyczuciem smaku, z na pozór tradycyjnych składników stworzą  oryginalne i wyjątkowe dania, które swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zachwycą  niejednego smakosza, 
Gastronomia – sztuka kulinarna jest kierunkiem  dla osób, które w profesjonalnych pracowniach chcą rozwijać swoje  umiejętności przygotowywania najrozmaitszych potraw pochodzących z każdego zakątka świata,  zarówno tradycyjnymi jak i nowoczesnymi  technikami, a także dla osób, które chcą nauczyć się zasad prawidłowego gotowania oraz łączenia ze sobą poszczególnych składników.

POSZUKUJĄ …

programu studiów, dzięki któremu nabędą  umiejętności niezbędne do wpływania na rynek gastronomiczny oraz poprawę jakość życia ludzi, korzystających z jego oferty, programu, w ramach którego, w praktyczny sposób zgłębią tajniki jakże fascynującej sztuki kulinarnej.

CHCĄ ZOSTAĆ ...

  • profesjonalnym kucharzem,
  • szefem kuchni,
  • właścicielem restauracji,
  • profesjonalnym cukiernikiem,
  • właścicielem kawiarni,
  • menedżerem restauracji lub kawiarni.

NASZA GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:

Programy studiów na kierunku GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia został opracowany z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności, a także dzięki silnej współpracy  wydziału z  praktykami i ekspertami w dziedzinie sztuki kulinarnej

W trakcie studiów zaplanowana jest praktyka w renomowanym zakładzie gastronomicznym, restauracji, kawiarni, która ma umożliwić studentom poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pod okiem doświadczonego szefa kuchni.

Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym specjalistów w zakresie technologii gastronomicznej a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami, zostały docenione przez w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”.

Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem, otoczeniem gospodarczym, praktykami  już od 75 lat   i jest kuźnią kadr dla szeroko rozumianego łańcucha żywnościowego. Chociaż kierunek GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA to stosunkowo młody kierunek na naszym wydziale, to jednak wielu wyjątkowych  młodych absolwentów szczyci się ukończeniem kierunku  właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i już odnosi znaczne sukcesy w branży gastronomicznej w Polsce oraz na świecie.   

Szczegółowe informacje o programie studiów: 

Poziom kształcenia:studia I stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżynier
Efekty uczenia się:zobacz 
Treści kształcenia:zobacz
Sylwetka absolwenta: zobacz
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie

 

Poziom kształcenia:studia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
magister inżynier
Efekty uczenia się:zobacz
Treści kształcenia:zobacz
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie