Gastronomia - sztuka kulinarna
Lider Jakości Kształcenia 2018
GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA
JEST DLA OSÓB, KTÓRE…
są pasjonatani smaku, potrafią z pozornie zwyczajnych składników stworzyć wyjątkowe dania. Jeśli chcesz zachwycać smakiem, aromatem i estetyką swoich potraw, ten kierunek jest dla Ciebie.
Gastronomia – sztuka kulinarna to studia dla osób, które pragną rozwijać umiejętności kulinarne w profesjonalnych pracowniach. To idealna ścieżka edukacji dla tych, którzy chcą zgłębiać tajniki przygotowywania dań z różnych zakątków świata – zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi technikami. Kierunek ten pozwoli również nauczyć się zasad komponowania smaków oraz prawidłowego łączenia składników.
POSZUKUJĄ …
programu studiów, który nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale także umożliwia wpływanie na rynek gastronomiczny i poprawę jakości życia poprzez jedzenie. Studenci w praktyczny sposób zgłębią tajniki sztuki kulinarnej, zdobywając cenne doświadczenie.
CHCĄ ZOSTAĆ ...
- kucharzem,
- szefem kuchni,
- właścicielem restauracji lub kawiarni,
- cukiernikiem,
- menedżerem branży gastronomicznej.
CO WYRÓŻNIA KIEURNEK GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA?
Program studiów na kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna, zarówno na studiach pierwszego jak i drugiego stopnia, został opracowany w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności. Współpraca z doświadczonymi praktykami i ekspertami branży kulinarnej sprawia, że nauka ma charakter innowacyjny i wszechstronny. W trakcie trwania studiów studenci odbywają praktyki w renomowanych zakładach gastronomicznych, restauracjach i kawiarniach, co pozwala im na poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pod okiem doświadczonych mentorów.
Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym specjalistów w zakresie technologii gastronomicznej a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami, zostały docenione przez w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”.
DLACZEGO WARTO?
Wydział Nauki o Żywności od niemal 80 lat kształci specjalistów dla branży gastronomicznej i szeroko pojętego łańcucha żywnościowego. Choć kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna jest stosunkowo młody, już teraz jego absolwenci odnoszą sukcesy w Polsce i na świecie, rozwijając swoją pasję i umiejętności w prestiżowych restauracjach.
Szczegółowe informacje o programie studiów:
Poziom kształcenia: | studia I stopnia |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Dziedzina nauk: | rolniczych |
Dyscyplina naukowa: | technologia żywności i żywienia |
Tytuł zawodowy: | inżynier |
Efekty uczenia się: | zobacz |
Treści kształcenia: | zobacz |
Sylwetka absolwenta: | zobacz |
Plan studiów: | zobacz |
Studia niestacjonarne: | nie |
Poziom kształcenia: | studia II stopnia |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Dziedzina nauk: | rolniczych |
Dyscyplina naukowa: | technologia żywności i żywienia |
Tytuł zawodowy: | magister inżynier |
Efekty uczenia się: | zobacz |
Treści kształcenia: | zobacz |
Plan studiów: | zobacz |
Studia niestacjonarne: | nie |