Gastronomia - sztuka kulinarna

 Lider Jakości Kształcenia 2018

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA 

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…

są pasjonatani smaku, potrafią z pozornie zwyczajnych składników stworzyć wyjątkowe dania. Jeśli chcesz zachwycać smakiem, aromatem i estetyką swoich potraw, ten kierunek jest dla Ciebie.

Gastronomia – sztuka kulinarna to studia dla osób, które pragną rozwijać umiejętności kulinarne w profesjonalnych pracowniach. To idealna ścieżka edukacji dla tych, którzy chcą zgłębiać tajniki przygotowywania dań z różnych zakątków świata – zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi technikami. Kierunek ten pozwoli również nauczyć się zasad komponowania smaków oraz prawidłowego łączenia składników.

POSZUKUJĄ …

programu studiów, który nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale także umożliwia wpływanie na rynek gastronomiczny i poprawę jakości życia poprzez jedzenie. Studenci w praktyczny sposób zgłębią tajniki sztuki kulinarnej, zdobywając cenne doświadczenie.

CHCĄ ZOSTAĆ ...

  • kucharzem,
  • szefem kuchni,
  • właścicielem restauracji lub kawiarni,
  • cukiernikiem,
  • menedżerem branży gastronomicznej.

CO WYRÓŻNIA KIEURNEK GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA?

Program studiów na kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna, zarówno na studiach pierwszego jak i drugiego stopnia, został opracowany w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności. Współpraca z doświadczonymi praktykami i ekspertami branży kulinarnej sprawia, że nauka ma charakter innowacyjny i wszechstronny. W trakcie trwania studiów studenci odbywają praktyki w renomowanych zakładach gastronomicznych, restauracjach i kawiarniach, co pozwala im na poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pod okiem doświadczonych mentorów.

Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym specjalistów w zakresie technologii gastronomicznej a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami, zostały docenione przez w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”.

DLACZEGO WARTO?

Wydział Nauki o Żywności od niemal 80 lat kształci specjalistów dla branży gastronomicznej i szeroko pojętego łańcucha żywnościowego. Choć kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna jest stosunkowo młody, już teraz jego absolwenci odnoszą sukcesy w Polsce i na świecie, rozwijając swoją pasję i umiejętności w prestiżowych restauracjach.

Szczegółowe informacje o programie studiów: 

Poziom kształcenia:studia I stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżynier
Efekty uczenia się:zobacz 
Treści kształcenia:zobacz
Sylwetka absolwenta: zobacz
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie

 

Poziom kształcenia:studia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
magister inżynier
Efekty uczenia się:zobacz
Treści kształcenia:zobacz
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie