Gastronomia - sztuka kulinarna
Lider Jakości Kształcenia 2018
GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA
JEST DLA OSÓB, KTÓRE…
… z pasją oraz wyczuciem smaku, z na pozór tradycyjnych składników stworzą oryginalne i wyjątkowe dania, które swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zachwycą niejednego smakosza,
Gastronomia – sztuka kulinarna jest kierunkiem dla osób, które w profesjonalnych pracowniach chcą rozwijać swoje umiejętności przygotowywania najrozmaitszych potraw pochodzących z każdego zakątka świata, zarówno tradycyjnymi jak i nowoczesnymi technikami, a także dla osób, które chcą nauczyć się zasad prawidłowego gotowania oraz łączenia ze sobą poszczególnych składników.
POSZUKUJĄ …
programu studiów, dzięki któremu nabędą umiejętności niezbędne do wpływania na rynek gastronomiczny oraz poprawę jakość życia ludzi, korzystających z jego oferty, programu, w ramach którego, w praktyczny sposób zgłębią tajniki jakże fascynującej sztuki kulinarnej.
CHCĄ ZOSTAĆ ...
- profesjonalnym kucharzem,
- szefem kuchni,
- właścicielem restauracji,
- profesjonalnym cukiernikiem,
- właścicielem kawiarni,
- menedżerem restauracji lub kawiarni.
NASZA GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:
Programy studiów na kierunku GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia został opracowany z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności, a także dzięki silnej współpracy wydziału z praktykami i ekspertami w dziedzinie sztuki kulinarnej.
W trakcie studiów zaplanowana jest praktyka w renomowanym zakładzie gastronomicznym, restauracji, kawiarni, która ma umożliwić studentom poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pod okiem doświadczonego szefa kuchni.
Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym specjalistów w zakresie technologii gastronomicznej a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami, zostały docenione przez w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”.
Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem, otoczeniem gospodarczym, praktykami już od 75 lat i jest kuźnią kadr dla szeroko rozumianego łańcucha żywnościowego. Chociaż kierunek GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA to stosunkowo młody kierunek na naszym wydziale, to jednak wielu wyjątkowych młodych absolwentów szczyci się ukończeniem kierunku właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i już odnosi znaczne sukcesy w branży gastronomicznej w Polsce oraz na świecie.
Szczegółowe informacje o programie studiów:
Poziom kształcenia: | studia I stopnia |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Dziedzina nauk: | rolniczych |
Dyscyplina naukowa: | technologia żywności i żywienia |
Tytuł zawodowy: | inżynier |
Efekty uczenia się: | zobacz |
Treści kształcenia: | zobacz |
Sylwetka absolwenta: | zobacz |
Plan studiów: | zobacz |
Studia niestacjonarne: | nie |
Poziom kształcenia: | studia II stopnia |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Dziedzina nauk: | rolniczych |
Dyscyplina naukowa: | technologia żywności i żywienia |
Tytuł zawodowy: | magister inżynier |
Efekty uczenia się: | zobacz |
Treści kształcenia: | zobacz |
Plan studiów: | zobacz |
Studia niestacjonarne: | nie |