Technologia żywności i żywienie człowieka

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…

pasjonuje żywność, są zainteresowane zrozumieniem złożoności procesów pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji żywności, pragną  poznać tajniki smaku i innych cech sensorycznych żywności, a także są zainteresowane aspektem wytwarzania żywności bezpiecznej, o jak najlepszej jakości oraz wartości odżywczej.

POSZUKUJĄ …

programu, który zapewni im umiejętności niezbędne do wpływania na rynek żywności oraz pomoże poprawić jakość życia ludzi, dzięki dogłębnemu zrozumieniu procesów związanych z wytwarzaniem żywności i wprowadzaniem jej na rynek.

CHCĄ ZOSTAĆ ...

  • technologiem,
  • głównym technologiem,
  • kierownikiem produkcji,
  • menedżerem ds. jakości,
  • pracownikiem nadzoru sanitarnego i handlowego

Program studiów na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOSĆI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, zarówno na studiach pierwszego jak i drugiego stopnia został opracowany z myślą o zdobywaniu doświadczenia w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz o  przeprowadzane przez nich badania, a także dzięki silnej współpracy  wydziału z  otoczeniem społeczno - gospodarczym oraz praktykami.

Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem już od 75 lat  i jest kuźnią kadr dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza mleczarskiego. Wielu wyjątkowych  pracowników przemysłu spożywczego oraz organów kontroli i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności szczyci się ukończeniem kierunku  właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Osoby, które zawodowo są związane z przemysłem spożywczym i pragną poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności mogą podjąć studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Nauki o Żywności w trybie niestacjonarnym, zarówno na studiach pierwszego jak i drugiego stopnia.

Dzięki praktycznym metodom nauczania, w oparciu o doskonałą i nowoczesną  infrastrukturę dydaktyczno – badawczą  studenci studiów inżynierskich oraz magisterskich nie tylko zasmakują  czym jest studiowanie, ale także  będą realizować projekty oparte o rzeczywiste scenariusze.

Studia na naszym wydziale kończą się na pierwszym  stopniu uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, a na drugim stopniu magistra inżyniera. Zdobytą wiedzę i umiejętności weryfikuje rynek pracy.

Kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA na Wydziale Nauki o Żywności UWM przeszedł znakomicie ewaluację (2019). Polska Komisja Akredytacyjna w raporcie oceniającym podkreśliła bardzo dobre przygotowanie absolwentów do zawodu. Wyniki ewaluacji są ważne przez najbliższe 6 lat.

"Wysoko pozytywna ocena Polskiej Komisji Kakredytacyjnej"; Dowiedz się więcej:

http://www.uwm.edu.pl/egazeta/technologia-zywnosci-zywienie-czlowieka-swietnie-ocenie-pka

Szczegółowe informacje o programie studiów: 

Poziom kształcenia:studia I stopniastudia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademickiogólnoakademicki
Dziedzina nauk: rolniczychrolniczych
Dyscyplina naukowa: 
technologia żywności i żywieniatechnologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżyniermagister inżynier
Efekty uczenia się: zobaczzobacz
Treści kształcenia:

zobacz

zobacz
Sylwetka absolwenta: zobaczzobacz
Kształcenie w zakresie: 

Technologia mleczarska

Technologia mięsa

Technologia produktów roślinnych

Żywienie człowieka

Technologia żywności

Menedżer produktów żywnościowych

Żywienie człowieka

Food engineering (studia w j. angielskim)

Plan studiów: zobaczzobacz
Studia niestacjonarne:taktak
Plan studiów niestacjonarnych:zobaczzobacz