Praktyki i staże szkoleniowe
Krajowe i zagraniczne studenckie praktyki i staże szkoleniowe
W ramach podpisanych umów, m.in. z firmą Hochland Polska Sp. z o.o. czy też francuską Ecole Nationale des Industries du Lait et des Viandes ENILV w La Roche Sur Foron (Francja) nasi studenci mają możliwość odbycia praktyk.
Kilkoro studentów skorzystało już z oferty zagranicznych praktyk, a w relacjach z pobytu podkreślali, m.in. możliwość zapoznania się z technologią serów znakowanych Chronioną Nazwą Pochodzenia, w większości produkowanych z mleka surowego, np. Reblochon de savoie, Tomme de Savoie, Gruyere, Raclette.
Szeroka współpraca olsztyńskiego środowiska naukowego związanego z mleczarstwem, z ośrodkami dydaktycznymi z zaprzyjaźnionych szkół mleczarskich za granicą, daje szansę na możliwość realizacji staży szkoleniowych w tych ośrodkach, szczególnie we Francji (ENIL of Besançon-Mamirolle i ENIL de Saint-Lô There) i Holandii (Van Hall Larenstein – University of Applied Sciences, Leeuwarden).