Realizowane przedmioty
Pracownicy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością prowadzą przedmioty objęte planami trójstopniowego systemu kształcenia, głównie w zakresie kształcenia specjalnościowego i kierunkowego. Zasadniczym obszarem działalności dydaktycznej jest technologia mleczarska. Znaczny udział w obciążeniu dydaktycznym pracowników Katedry stanowią także przedmioty towaroznawcze, związane z sterowaniem i zarządzaniem jakością, opakowalnictwem, przechowalnictwem i magazynowaniem towarów, monitoringiem jakości żywności, projektowaniem nowych technologii i wyrobów. W zasadniczym stopniu realizowane są przedmioty na kierunkach macierzystego Wydziału, w tym na kierunku:
Technologia żywności i żywienie człowieka (studia stacjonarne i niestacjonarne, I oraz II stopnia):
- Podstawy produkcji i oceny mleka,
- Technologia żywności-technologia mleczarska,
- Opakowalnictwo,
- Opakowania i transport w mleczarstwie,
- Technologia mleka, napojów i koncentratów,
- Technologia masła i produktów wysokotłuszczowych,
- Technologia serów i preparatów białkowych,
- Inżynieria i techniki membranowe w przemyśle spożywczym,
- Projektowanie technologiczne,
- Projektowanie nowych technologii i wyrobów,
- Higiena produkcji, mycie i odkażanie w przemyśle spożywczym,
- Współczesne trendy w technologii mleczarskiej,
- Technologia informacyjna,
- Statystyczna kontrola jakości,
- Statystyczne sterowanie procesami,
- Sterowanie i zarządzanie jakością,
- Zintegrowane systemy zarządzania jakością,
- Informatyka stosowana,
- Seminarium specjalnościowe,
- Seminarium dyplomowe,
- Pracownia inżynierska,
- Pracownia magisterska,
- Konwersatoria.
Towaroznawstwo (studia stacjonarne I i II stopnia oraz niestacjonarne I stopnia):
- Monitoring jakości żywności,
- Opakowalnictwo,
- Przechowalnictwo i magazynowanie towarów,
- Projektowanie nowych technologii i wyrobów,
- Statystyczne sterowanie procesami,
- Sterowanie i zarządzanie jakością,
- Technologia informacyjna,
- Technologia żywności-technologia mleczarska,
- Zintegrowane Systemy Zarządzania,
- Zarządzanie produktem,
- Seminarium specjalnościowe,
- Seminarium dyplomowe,
- Pracownia inżynierska,
- Pracownia magisterska.
Inżynieria chemiczna i procesowa (studia stacjonarne I stopnia):
- Technologia informacyjna,
- Technologie żywności-technologia mleczarska,
- Sterowanie i zarządzanie jakością.
W znacznym stopniu proces kształcenia studentów obudowany jest przygotowanymi przez pracowników Katedry wieloma podręcznikami. Wielkim atutem prowadzonych zajęć (szczególnie technologicznych) jest możliwość ich realizacji na dobrze wyposażonej Hali technologicznej, która w latach 2009/2010 została gruntownie zmodernizowana ze środków UE (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej 2007 – 2013).
Na studiach III stopnia – doktoranckich realizowane są przedmioty: Technologia produktów pochodzenia zwierzęcego – technologia mleczarska, Seminarium doktoranckie.