26 Marca 2024
Wydarzenia
Wstęp na spotkanie jest bezpłatny. Do zobaczenia w Bibliotece Uniwersyteckiej (sale 306/307), 10 kwietnia o godzinie 12.00.
Kiedy chcesz się pobudzić…
Temat napojów dodających skrzydeł i energii był na językach szczególnie na początku bieżącego roku, kiedy to w życie wszedł zakaz ich sprzedaży osobom poniżej 18. roku życia. Choć zwolenników nowego przepisu było wielu, nie brakowało także głosów – szczególnie młodzieży – mocno sceptycznych do tej regulacji.
Zdaje się, że szkodliwość „pitnych wspomagaczy” jest niezaprzeczalna i słyszał o niej chyba każdy. Mimo to wciąż nie traktujemy tak ważnych sygnałów należycie poważnie, a energetyki stały się napojem powszechnym jak woda czy soki owocowe, już wśród dzieci i nastolatków. Hasła zachęcające do ich odstawienia znamy na pamięć. Podczas wykładu nasza gościni opowie jednak więcej – po co właściwie powinniśmy zrezygnować z napojów energetycznych i jak to zrobić.
Świat pędzi, a nasza dieta razem z nim
O tym, że współcześnie żyjemy w biegu, wiemy. Czy w takim szaleństwie znajdujemy czas i przestrzeń, by zadbać o dobre, zbilansowane posiłki? Jak często rezygnujemy ze śniadania w domu na rzecz szybkiego hot-doga i przesłodzonego napoju? No ale… „spieszę się!”, „przecież nic się nie stanie!”. I to prawda – najpewniej, jeśli to okazjonalne, rzeczywiście nic się nie stanie. Warto jednak mieć świadomość, jaki wpływ na nasze funkcjonowanie ma dieta. Choć początkowo możemy nie odczuwać rażących zmian w samopoczuciu, na dłuższą metę… to po prostu się nie sprawdza, a poważnych skutków zaniedbań może być naprawdę wiele. Czy chcemy balansować na krawędzi ze swoim zdrowiem? Czy rzeczywiście warto, wyłącznie przez oszczędność czasu? O tym opowie nasza ekspertka.
Jeśli chcesz wiedzieć, czy warto, zapamiętaj:
-
10 kwietnia o 12.00,
-
Biblioteka Uniwersytecka UWM (ul. M. Oczapowskiego 12 B),
-
sale 306, 307.
My już nie możemy się doczekać!
Joanna Ciborska
Dr inż. Joanna Ciborska – adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, nauczyciel akademicki w wieloletnim doświadczeniem. Jej zainteresowania naukowe związane są z profilaktyką i leczeniem dietetycznym chorób żywieniowo zależnych, przy czym bardzo istotny obszar zainteresowań stanowi psychologia żywienia (w tym zaburzenia odżywiania, metody ich oceny i możliwość skutecznych rozwiązań żywieniowych). Sprawuje opiekę nad Studenckim Kołem Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, z którym organizuje Dni Świadomości Żywieniowej, nagrodzone dwukrotnie przez Parlament Studentów Rzeczpospolitej nagrodą Pro Juvenes w kategorii Studencka Inicjatywa Prozdrowotna.