04 Sierpnia 2025
Wydarzenia
Udział w konferencji to szansa na poznanie aktualnych trendów i wyzwań, które kształtują przyszłość branży spożywczej. Wśród prelegentów znajdą się naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz organów stojących na straży przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Jest to doskonała okazja do poznania nowinek z rynku żywności, potwierdzonych wynikami badań naukowych, jak również do przekonania się, że żywność jest pod stałym nadzorem organów kontroli.
Wydarzenie to będzie okazją do budowania zaufania do produktów rolno-spożywczych produkowanych i sprzedawanych w Polsce, w szczególności produktów regionalnych, których producentami są podmioty zrzeszone w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury, powołanej przez zarząd województwa warmińsko-mazurskiego. W trakcie wydarzenia będzie można degustować te produkty.
Agenda konferencji:
|
9.00 – 9.30 |
Rejestracja uczestników |
|
9.30 – 10.00 |
Otwarcie konferencji |
|
10.00 –10.15 |
Konsument jako świadomy uczestnik rynku – jak ważne są działania edukacyjne. Prelegent: Ryszard Piórkowski, Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
|
10.15 –10.45 |
Fakty i mity o fałszowaniu żywności. Prelegent: dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
|
10.45 –11.15 |
Nowa żywność – czy jest się czego bać? Prelegent: prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
11.15 –11.45 |
Alergeny pokarmowe – co konsumenci i producenci wiedzieć powinni? Prelegent: dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
11.45 –12.00 |
Przedstawienie założeń Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury. Prelegent: dr Jarosław Sarnowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego |
|
12.00 –12.30 |
Przerwa kawowa oraz degustacja produktów wytwarzanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury |
|
12.30 –13.00 |
Dodatki do żywności – między potrzebą a wątpliwościami. Prelegent: dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
13.00 –13.30 |
Sztuka wyboru w świecie żywności – jak być świadomym konsumentem? Prelegent: dr Sylwia Ciągło-Androsiuk, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie |
|
13.30 –14.15 |
Panel dyskusyjny pt. Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory. Moderator: dr inż. Joanna Ciborska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
14.15 –14.30 |
Zakończenie konferencji |
Konferencja odbędzie się 16 września 2025 r. w siedzibie Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie, który mieści się przy ul. Piłsudskiego 7/9 w sali nr 52.
Zgłoszenia na konferencję przyjmowane są do 3 września br. poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego: https://form.wijhars.olsztyn.pl/. Liczba miejsc ograniczona - o udziale decyduje kolejność zgłoszeń.
Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli: minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski oraz prof. Jerzy Przyborowski, rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
