04 Sierpnia 2025

Wydarzenia


Wojewoda warmińsko-mazurski, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM, prof. Justyna Żulewska, zapraszają na konferencję pt. „Tradycja, technologia - współczesna żywność".

Udział w konferencji to szansa na poznanie aktualnych trendów i wyzwań, które kształtują przyszłość branży spożywczej. Wśród prelegentów znajdą się naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz organów stojących na straży przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Jest to doskonała okazja do poznania nowinek z rynku żywności, potwierdzonych wynikami badań naukowych, jak również do przekonania się, że żywność jest pod stałym nadzorem organów kontroli. 

Wydarzenie to będzie okazją do budowania zaufania do produktów rolno-spożywczych produkowanych i sprzedawanych w Polsce, w szczególności produktów regionalnych, których producentami są podmioty zrzeszone w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury, powołanej przez zarząd województwa warmińsko-mazurskiego. W trakcie wydarzenia będzie można degustować te produkty. 

Agenda konferencji:

9.00 – 9.30

Rejestracja uczestników

9.30 – 10.00

Otwarcie konferencji

10.00 –10.15

Konsument jako świadomy uczestnik rynku – jak ważne są działania edukacyjne. Prelegent: Ryszard Piórkowski, Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

10.15 –10.45

Fakty i mity o fałszowaniu żywności. Prelegent: dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

10.45 –11.15

Nowa żywność – czy jest się czego bać? Prelegent: prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

11.15 –11.45

Alergeny pokarmowe – co konsumenci i producenci wiedzieć powinni? Prelegent: dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

11.45 –12.00

Przedstawienie założeń Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury. Prelegent: dr Jarosław Sarnowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

12.00 –12.30

Przerwa kawowa oraz degustacja produktów wytwarzanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury

12.30 –13.00

Dodatki do żywności – między potrzebą a wątpliwościami. Prelegent: dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

13.00 –13.30

Sztuka wyboru w świecie żywności – jak być świadomym konsumentem?  Prelegent: dr Sylwia Ciągło-Androsiuk, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie

13.30 –14.15

Panel dyskusyjny pt. Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory. Moderator: dr inż. Joanna Ciborska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

14.15 –14.30

Zakończenie konferencji

 

Konferencja odbędzie się 16 września 2025 r. w siedzibie Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie, który mieści się przy ul. Piłsudskiego 7/9 w sali nr 52. 

Zgłoszenia na konferencję przyjmowane są do 3 września br. poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego: https://form.wijhars.olsztyn.pl/. Liczba miejsc ograniczona - o udziale decyduje kolejność zgłoszeń. 

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli: minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski oraz prof. Jerzy Przyborowski, rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.  

 

Rodzaj artykułu