09 Czerwca 2025

Aktualności


Wykłady, warsztaty, wystawy i duża dawka inspiracji – tak można podsumować III Dzień Biologii i Biotechnologii, któremu towarzyszyła wydziałowa II Giełda Naukowa Studenckich Kół Naukowych. Wydział Biologii i Biotechnologii UWM gościł 9 czerwca uczniów szkół średnich.

To jest takie dopełnienie Nocy Biologów. Chcemy celebrować święto naszych kierunków i zwrócić uwagę, że my jako wydział mamy wiele do zaproponowania licealistom, bo głównie pod nich jest to wydarzenie zorganizowane – mówi dr hab. Dorota Juchno, prof. UWM, prodziekan ds. studenckich i promocji. Dodaje, że wiele szkół średnich współpracuje z wydziałem od lat i przyjeżdża na różne wykłady czy warsztaty – Chcemy podtrzymywać kontakt z liceami, zarówno z Olsztyna, województwa, jak i spoza niego. Nauczyciele i młodzież chcą korzystać z naszej wiedzy i doświadczenia, a my im pokazujemy, że biologia, biotechnologia i mikrobiologia są ciekawe w praktyce i to nauka przyszłości. Zaproponowane przez nas wykłady są krótkie, bo trwają ok. 20 min. Wychodzimy naprzeciw młodym ludziom, którzy długich słuchać nie chcą. Przez te 20 min można przekazać sporo, żeby kogoś zainteresować.

Z propozycji Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM skorzystało kilka szkół średnich m.in. z Olsztyna, Elbląga, Przasnysza, Lidzbarka Warmińskiego.

Przyjeżdzający do nas nauczyciele biolodzy chcą korzystać z naszej pomocy i widzą w tym sens. Mówią nam, że młodzież po zajęciach u nas jest bardziej zainteresowana, a biologia jest dla nich bardziej zrozumiała – dodaje prodziekan Juchno.

Zainspirować młodych ludzi wiedzą biologiczną

Podczas wydarzenia można było posłuchać m.in. o mikroplastiku i jego konsekwencjach dla zdrowia, niesztucznej inteligencji mrówek czy fascynującym świecie drobnoustrojów. Organizatorzy zaproponowali młodzieży także warsztaty (m.in. oznaczanie grup krwi człowieka, wykrywanie śladów biologicznych) i pracę w laboratorium, podczas której młodzież samodzielnie mogła doświadczyć, że biologia to nie tylko teoria podręcznikowa. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Dzień Biologii i Biotechnologii UWM

Dr Elżbieta Ejdys, która na kierunku mikrobiologia prowadzi przedmioty mikrobiota człowieka i mikrobiomy, zaproponowała młodzieży wykład „Czy można się zarazić otyłością?”.

To jest wiedza interdyscyplinarna. Jako mikrobiolog musiałam wejść na terytorium fizjologa, histologa, biologa człowieka. Wydaje się, że mikrobiolog nie powinien się wypowiadać na temat otyłości, bo w rozumieniu ogólnym jest to choroba niezakaźna. Okazuje się na podstawie badań, że problem tkwi w naszym mikrobiomie. On ubożeje przez to, że wokół nas jest mniej mikroorganizmów i z pokarmem przyjmujemy ich mniej. To nie jest problem tylko Europy – mówi dr Elżbieta Ejdys. – Trzeba pamiętać, że otyłość to wiele schorzeń o różnej etiologii, wrzuconych do jednego worka. Niektórymi możemy się zarazić, np. z otyłością jest łączony jeden z wirusów. Podczas wykładu będę mówiła o przeciwdziałaniu zmianom w mikrobiomie. Nie można zmieniać swojego sposobu odżywiania na trochę. Trzeba zmienić sposób życia. Warzywa muszą zawierać mikroorganizmy – im więcej, tym lepiej. Im mniej wokół nas jest mikroorganizmów, tym gorzej, bo nasz układ odpornościowy zaczyna się nudzić.

Giełda Naukowa, czyli prezentacje kół naukowych

Na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM prężnie działa kilkanaście kół naukowych, integrując studentów także spoza wydziału. Członkowie kół podczas wydarzenia prezentowali swoje osiągniecia i zachęcali młodzież i studentów do spróbowania swoich sił w działalności naukowej oraz rozwijania swoich zainteresowań. Zaproponowali kilka prelekcji tematycznych, a z członkami koła można było porozmawiać na przygotowanych przez młodych naukowców stoiskach.

Bardzo się cieszymy, że mamy tak zaangażowanych studentów, którzy realizują swoje marzenia w kołach naukowych – mówi prof. Juchno.

Koło Naukowe Botaników przygotowało wystawę świeżo zbieranych ziół i kwiatów i zachęcało do uważności na rośliny, które można zobaczyć w Kortowie. Studenci opowiadali także o działalności koła.

Badamy rośliny w terenie i laboratorium. Zbieramy te rośliny, izolujemy DNA, sekwencjonujemy, prowadzimy analizy np. genetyczne i populacyjne. Rośliny możemy wykorzystać także w kuchni do przyrządzania pysznych potraw. Dzisiaj mamy pesto z czosnku niedźwiedziego i lemoniadę z bzu – mówi Kamil Koczwara, doktorant.

Staramy się zarażać pasją. W Kole Naukowym Botaników mamy bardzo aktywnych członków. Każdy zajmuje się trochę inną dziedziną, ale łączy nas to, że wszyscy zajmujemy się roślinami. Z jednej strony zajmujemy się genetyką, robimy sekwencjonowanie molekularne, a z drugiej strony wychodzimy w teren, rozpoznajemy rośliny, uczymy się rozpoznawać różne typy zbiorowisk. To wszystko daje nam holistyczne podejście do tematu botaniki. Zajmujemy się obecnie pierwiosnkami – mówi Wiktoria Czochór, doktorantka.

Podczas Giełdy Naukowej można było spotkać także Naukowe Koło Biotechnologów.

Prezentowaliśmy wyniki realizowanego przez nas Grantu Rektora V edycji. Skupialiśmy się w naszych badaniach na polimorfizmie genów Tasr1, Gnat3 i SLC2A4 i ich rozmieszczeniu w populacji studentów i pracowników Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Opieraliśmy się na diecie standardowej, nie wykluczającej żadnych produktów spożywczych oraz diecie niestandardowej z wykluczeniem większości produktów odzwierzęcych. Uzyskaliśmy korelację względem diety standardowej i niestandardowej – mówi Weronika Mądzielewska, wiceprzewodnicząca koła

Koło naukowe dostało dofinansowanie także w VI edycji grantu i zbiera ochotników do badań.

Tematyka jest taka sama, ale wybraliśmy inne geny do analizy. Uczestnictwo polega na dostarczeniu wymazu oraz wypełnieniu ankiety dotyczącej danych demograficznych oraz informacji o preferencjach żywnościowych i diecie. Badamy, czy jest jakaś korelacja względem alleli różnych genów, a preferencjami spożywania różnych produktów – mówi wiceprzewodnicząca koła.

 

Anna Wysocka

fot. Janusz Pająk

 

Rodzaj artykułu