27 Lutego 2023

Aktualności


Czy zakład mleczarski może i powinien być samowystarczalny energetycznie? Czy przerabianie odpadów na energię to dobry sposób na niezależność energetyczną? Czy energetyka jądrowa to rozwiązanie bezpieczne i opłacalne? O takich zagadnieniach dyskutowali m.in. uczestnicy 24. edycji seminarium TECHMILK.

Seminarium TECHMILK „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka” odbyło się dniach 15-17 lutego br. w Mikołajkach. Jego głównym celem jest dzielenie się wiedzą o nowoczesnych technikach w produkcji mleka i przetworów mlecznych oraz wymiana wiedzy i doświadczeń między naukowcami z UWM, firmami technologicznymi i producentami z branży mleczarskiej. Służy także pogłębianiu kontaktów i nawiązywaniu współpracy między uczestnikami. Seminarium składało się z prezentacji, wystawy i w tym roku po raz pierwszy – debaty.

Tematem dyskusji była transformacja energetyczna przetwórstwa mleczarskiego. Nad jej przebiegiem czuwał Łukasz Spisak, dziennikarz związany z branżą mleczarską. W debacie wzięli udział: Łukasz Dzadz – prezes Instytutu Energii w Barczewie, Grzegorz Gańko – prezes OSM Sierpc, dr inż. Andrzej Iwaniak, ekspert z zakresu jakości energii elektrycznej i kompensacji mocy biernej, emerytowany pracownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej UWM oraz Paweł Pisarczyk – prezes Atende Industries.

Tematyka wystąpień w części prezentacyjnej, jak co roku, była różnorodna. Zaprezentowano m.in. nowinki w procesie pakowania produktów mleczarskich oraz ciekawe rozwiązania techniczne stosowane w liniach produkcyjnych, które mogą zwiększać bezpieczeństwo procesu i obniżać jego koszty. Podjęto również temat zamienników mleka i produktów mlecznych, czy też zastosowania tłuszczu roślinnego w przemyśle mleczarskim. Można było nie tylko posłuchać o innowacyjnych, naturalnych dodatkach do żywności, ale także ich spróbować. W związku z rosnącymi cenami energii i zwiększającymi się kosztami produkcji w sektorze mleczarskim, również w tej edycji seminarium dużo miejsca poświęcono temu problemowi.

24. edycja seminarium TECHMILK w Mikołajkach

Referaty zaprezentowali przedstawiciele takich firm jak: NOACK Polska, Zentis Polska, ATM Group, J.S. Cooling, Filter, Verder Polska, GEA Tutenchagen, Instytut Energii, OQEMA, Sealed Air, bioMérieux, PRO-WAM, Trepko, Grundfos, GEA PE, Diversey Polska, PFTechnology, SIG Combibloc, Tewes-Bis, Cryogas, Elstar Fats, Atende Industries, LOOS Centrum oraz BIG-POL Fundusze Pomocowe. Sesje poprowadzili: dr hab. Fabian Dajnowiec, prof. Zygmunt Zander (wieloletni organizator TECHMILK-u) oraz prof. Włodzimierz Bednarski.

Stoiska ekspozycyjne, na których można było poznać nowe rozwiązania techniczne i produkty przygotowały firmy: Air Products, ATM Group, bioMérieux, B.Kołakowski, Filter, GEA Tuchenhagen, Grundfos, J.S.Cooling, NOACK Polska, Novadan, OQEMA, PFTechnology, PRO-WAM, Sealed Air, Tetra Pak, Trepko, ULMA Packaging, Vega, Verder Polska, Weber Polska, Zentis.

Głównym organizatorem 24. edycji seminarium była Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM. Komitetowi organizacyjnemu przewodniczył dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. W jego pracach brali udział: dr Elżbieta Haponiuk, dr Katarzyna Stasiewicz, mgr Malwina Banaszczyk, mgr Joanna Lipka, dr Józef Warechowski, mgr Waldemar Trzciński. Współorganizatorami było 41 firm związanych z branżą przemysłu mleczarskiego. W seminarium uczestniczyło 337 osób, w tym 144 osoby z 60 zakładów mleczarskich. Obecni byli także przedstawiciele pozostałych firm współorganizujących: Chr. Hansen, Ecolab, Elopak, Elstar, FB-Mont, FOSS, GEA PE, GEA Westfalia, IMCD, Kersia, MPSystem, Munzing, SPX Flow Technology.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: AGROindustry, Mleczarskie Technologie, Przegląd Mleczarski, Nowy Przegląd Mleczarski, Tygodnik Poradnik Rolniczy.

oprac. Katarzyna Stasiewicz

Zdjęcia: J. Lipka

Rodzaj artykułu