09 Stycznia 2024
Aktualności
Senat naszej uczelni przyznał prof. Wężykowi ten zaszczytny tytuł na wniosek Wydziału Bioinżynierii Zwierząt 20 kwietnia 2002 r. za opracowanie i wdrożenie nowoczesnych metod genetycznego doskonalenia drobiu, wybitne osiągnięcia w zachowaniu bioróżnorodności rodzinnych populacji kur oraz za zasługi w rozwoju Wydziału Bioinżynierii Zwierząt UWM.
Profesor Stanisław Wężyk był długoletnim, szczególnie zasłużonym i cenionym pracownikiem naukowym Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie, a w latach 1970-83 zastępcą dyrektora instytutu ds. naukowo-badawczych. Tematem jego prac badawczych były: programy genetycznego doskonalenia drobiu, chów i hodowla drobiu, warunki utrzymania, systemy produkcji, etiologia i dobrostan, żywienie drobiu, jakość produktów drobiarskich, opłacalność i organizacja produkcji drobiarskiej, problematyka polityki rolnej Polski i Unii Europejskiej.
Stanisław Wężyk urodził się 13 stycznia 1934 roku w Ostrowie Wlkp. W tamtejszym liceum zdał maturę. W 1956 r. uzyskał tytuł mgr. inż. zootechniki w WSR w Krakowie. Doktoryzował się w 1963 r., a w 1970 r. habilitował się też w WSR w Krakowie. Tytuł profesorski uzyskał w 1988 r.
Profesor był nie tylko autorytetem naukowym, ale też wybitnym organizatorem prac badawczych. Jego talenty, nowatorstwo i zawodowe wizjonerstwo miały ogromne znaczenie w tworzeniu strategii działań naukowych i wyznaczaniu kierunków rozwoju polskiego rolnictwa, a zwłaszcza hodowli i produkcji drobiu. Godny uznania jest także jego dorobek w dziedzinie dydaktyki, popularyzowania wiedzy fachowej i przekazywania najnowszych osiągnięć naukowych do praktyki rolniczej.
Był promotorem wielu prac doktorskich, recenzentem przewodów habilitacyjnych i postępowań w sprawie nadania tytułu naukowego profesora w dziedzinie nauk rolniczych. Profesor Wężyk przyczynił się do znacznego postępu w polskim drobiarstwie, a także do ochrony dziedzictwa kulturowego w hodowli ras zagrożonych wyginięciem.
Profesor był członkiem wielu zootechnicznych towarzystw naukowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Był autorem ponad 1000 publikacji (książek, skryptów, artykułów), wielu ekspertyz i kilku patentów. Wypromował wielu magistrów i doktorów zootechniki. Był także aktywnym działaczem społecznym branży drobiarskiej w Polsce i przez wiele lat przewodniczył kapitule oceniającej potrawy podczas Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. W 2018 r. w ostrzeszowskiej Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej odsłonięto gwiazdę upamiętniającą profesora. Pasjonował się ponadto militariami i narciarstwem.
opr. lek