11 Października 2024

Aktualności


Na UWM w dniach 9 -10 września 2024 r. odbyło się już czwarte spotkanie zespołu, realizującego europejski projekt InnoMeatEdu, dotyczący innowacyjnej edukacji w zakresie nauki o mięsie. Projekt rozpoczął się we wrześniu 2022 roku i zakończy się w sierpniu 2025 roku. 

 

Celem projektu InnoMeatEdu jest opracowanie innowacyjnych, cyfrowych materiałów szkoleniowych dla studentów, profesorów i pracowników sektora mięsnego. Tematyka materiałów edukacyjnych została wybrana na podstawie oceny aktualnych programów nauczania technologii mięsa, dokonanej przez nauczycieli i studentów oraz na podstawie opinii osób zatrudnionych w przemyśle mięsnym.

Konsorcjum projektowe tworzą: Uniwersytet w Leon (Hiszpania)  – koordynator projektu, Uniwersytet w Tesalii (Grecja), Uniwersytet w Parmie (Włochy), Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Polska), Instytut Politechniczny w Bragança (Portugalia), Centrum Technologii Mięsa (CETECA, Ourense, Hiszpania), 4Obs - firma konsultingowa (Grecja). Partnerami stowarzyszonymi w projekcie są 33 podmioty z branży mięsnej. Polskę reprezentują firmy Animex Foods, Mielewczyk oraz  Goodvalley, a także czasopismo „Gospodarka Mięsna".

Spotkanie, które odbyło się w dniach 9-10 września w Kortowie, zorganizował zespół z Katedry Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa z Wydziału Nauki o Żywności w składzie: dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM, dr hab. inż. Katarzyna Tkacz, mgr inż. Weronika Zduńczyk.

Gości powitali prof. Jakub Sawicki, prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej UWM oraz dr hab. inż. Justyna ŻULEWSKA, prof. UWM i dziekan Wydziału Nauki o Żywności. Zebrani mogli wysłuchać m.in. wykładów naukowców oraz prezentacji firm przedstawicielek partnerów stowarzyszonych – Dominiki Lewny i Martyny Krefty z firmy Mielewczyk oraz Barbary Mikusińskiej, redaktor naczelnej czasopisma branżowego „Gospodarka Mięsna". Drugi dzień spotkania związany był z wizytą studyjną całego zespołu w dwóch zakładach grupy Animex. Uczestnicy spotkania mieli okazję zobaczyć nowoczesne i zautomatyzowane linie produkcyjne takich marek jak: Morliny, Berlinki, Krakus. 

Materiały opracowane podczas projektu będą ogólnodostępne w formie Masowych Otwartych Kursów Online – MOOC, poprzez interaktywną platformę, która powstanie w ramach projektu i będzie dostępna w kilku językach.

Projekt InnoMeatEdu (KA220-HED Współpraca Partnerstwa Erasmus+) opiera się na współpracy wielu instytucji: uniwersytetów, centrum badawczego, zakładów sektora mięsnego, stowarzyszeń. Inicjatywa łączy środowisko akademickie z przemysłem mięsnym już od początku trwania projektu na drodze współpracy pomiędzy kadrą akademicką i stowarzyszonymi partnerami. W późniejszym etapie to łączenie będzie kontynuowane także za pośrednictwem interaktywnej platformy, służącej jako narzędzie rozpowszechniania materiałów szkoleniowych wszystkim zainteresowanym stronom.

Rodzaj artykułu