04 Kwietnia 2023

Aktualności


Celem projektu jest stworzenie innowacyjnych materiałów edukacyjnych do kształcenia przyszłych pracowników sektora mięsnego.

Temat projektu InnoMeatEdu brzmi: Innowacyjne narzędzia cyfrowe stosowane w szkolnictwie wyższym w zakresie nauki o zrównoważonej produkcji mięsa: połączenie przemysłu ze środowiskiem akademickim. Jest on realizowany w ramach Współpracy Partnerstwa Erasmus +.

Realizację projektu koordynuje Uniwersytet w León, w Hiszpanii. Oprócz hiszpańskiej uczelni i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, biorą w nim udział następujący partnerzy: Uniwersytet w Tesalii (Grecja), Uniwersytet w Parmie (Włochy), Instytut Politechniczny w Bragançy (Portugalia), Centrum Technologii Mięsa w Ourense (Hiszpania) oraz 4Obs, firma konsultingowa z Grecji.

Przedstawicielami świata biznesu są w tym projekcie 34 firmy reprezentujące branżę mięsną. Polskę reprezentują: Animex Foods, GoodValley, Mielewczyk oraz „Gospodarka Mięsna” jako przedstawiciel prasy branżowej.

- Celem projektu jest stworzenie materiałów edukacyjnych, z których będą mogli korzystać nauczyciele związani z technologią mięsa w edukacji studentów, którzy później podejmują pracę w przemyśle mięsnym. Innowacyjne jest to, że materiały te będą odpowiedzią na potrzeby branży mięsnej w zakresie wiedzy i umiejętności absolwentów – wyjaśnia dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM, która wraz z dr inż. Katarzyną Tkacz i mgr inż. Weroniką Zduńczyk tworzą zespół na UWM.

Naukowcy z Olsztyna wrócili właśnie z pierwszego roboczego spotkania partnerów tworzących projekt, które odbyło się w León.

- Omówiliśmy wyniki ankiet, nad którymi pracowaliśmy od momentu rozpoczęcia projektu. Było to nasze pierwsze spotkanie „na żywo”, dzięki czemu mogliśmy się lepiej poznać i nawiązać bliższe relacje. Ponadto wyznaczyliśmy sobie kolejne działania – sprawozdaje prof. Monika Modzelewska-Kapituła.

 

Stworzone w projekcie treści edukacyjne zostaną poddane cyfryzacji i opublikowane w formie Masowych Otwartych Kursów Online – MOOC na platformie interaktywnej. Co więcej, będą one dostępne w językach wszystkich partnerów, czyli po polsku, grecku, hiszpańsku i portugalsku.

Prof. Monika Modzelewska-Kapituła podkreśla, że projekt dotyka najbardziej aktualnych i potrzebnych tematów w nauce, o których wciąż za mało się mówi.

- Do tych tematów należą m.in. zrównoważona produkcja mięsa oraz innowacje w produkcji przetworów mięsnych. Często te tematy są pomijane, szczególnie na uczelniach, które nie prowadzą specjalności mięsnej na wydziałach związanych z technologią żywności. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski jest jedynym w Polsce, który w ofercie kształcenia na Wydziale Nauki o Żywności ma specjalność technologia mięsa. Nasi absolwenci są dobrze przygotowani merytorycznie do pracy w zakładach mięsnych i są nie tylko poszukiwani na rynku pracy, ale także doceniani przez pracodawców. Możemy więc być naprawdę z tego dumni – dodaje prof. Monika Modzelewska-Kapituła.

Projekt rozpoczął się we wrześniu 2022 roku i potrwa trzy lata.

 

mw

Rodzaj artykułu