30 Kwietnia 2024
Aktualności
Międzynarodowy Konkurs Sensoryczny w tym roku odbył się 24-26 kwietnia w Rumunii w Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni. Glównym organizatorem był EUROPEL - Europejskie Stowarzyszenie Nauczycieli Mleczarstwa (European Association for Dairy Teachers), którego członkiem jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Udział w konkursie wzięły trzyosobowe zespoły z Rumunii, Holandii, Finlandii, Hiszpanii, Włoch, Francji, Polski, a także ze Stanów Zjednoczonych. Polskę w konkursie reprezentowali członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie w składzie: Brygida Andrzejczyk, Piotr Kalinowski, Kinga Karwacka, Klaudia Olszak, Anastazja Olzacka oraz Klaudia Zabielska. Studenci do oceny mieli pięć produktów mleczarskich: mleko, masło, ser Emmental, ser cascaval oraz świeży ser owczy.
Studenci UWM swoją wiedzą i doświadczeniem zagwarantowali sobie miejsca na podium konkursu.
- I miejsce w kategorii masła - Kinga Karwacka,
- I miejsce w kategorii serów Emmental - Klaudia Olszak,
- II miejsce w kategorii masła - Brygida Andrzejczyk,
- II miejsce w kategorii mleka - Kinga Karwacka,
- II miejsce w kategorii serów Emmental zespołowo zajęły: Brygida Andrzejczyk, Klaudia Olszak oraz Klaudia Zabielska,
- III miejsce w kategorii ogólnej oceny produktów należało do Klaudii Olszak.
To kolejny sukces studentów UWM, a także dr inż. Mariki Bieleckiej oraz dr hab. inż. Jarosława Kowalika, prof. UWM, którzy przygotowali ich do konkursu oraz wspierali podczas całego wyjazdu. Dodatkowo studenci podczas kilkudniowego pobytu w Rumunii mieli okazję zobaczyć Uniwersytet Stefan cel Mare i XIV-wieczny zamek w Suczawie, obronny monastyr z malowaną cerkwią w Voronet oraz kopalnię soli w miejscowości Kaczyka. Dawniej w tej kopalni pracowali Polacy, a dziś to jedna z atrakcji turystycznych.
Wyjazd dofinansowano ze środków Ministerstwa Nauki w ramach programu „Regionalna inicjatywa doskonałości”.
O zeszłorocznym konkursie można przeczytać tutaj.
Źródło: Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa Wydziału Nauki o Żywności UWM