06 Grudnia 2023
Aktualności
Mikołajki z charytatywnym akcentem
Z okazji mikołajek grono dziekańskie i Rada Wydziałowa Samorządu Studenckiego zaprosiły społeczność Wydziału Humanistycznego do wspólnego ubierania choinki.
– Tradycja została zapoczątkowana w ubiegłym roku. Wydziałowe ubieranie choinki pozwala wejść wspólnie w nastrój świąteczny. W ubiegłym roku choinka była żywa i dość wysoka. Wtedy ta impreza była połączona z jarmarkiem organizowanym przez germanistów. Tym razem postanowiliśmy oddzielić te imprezy i jarmark germanistów odbył się wczoraj – mówiła dr hab. Joanna Chłosta-Zielonka, prof. UWM i prodziekan ds. rozwoju i promocji.
Wydarzenie miało nie tylko charakter integracyjny, ale także charytatywny, bo pozwoliło włączyć się w akcję „Kortowski Mikołaj”.
– W tym roku wspieramy pracownicę UWM – panią Olę, która walczy z nowotworem. To dla niej ubieramy naszą wydziałową choinkę. Akcję można wspomóc pieniężnie, kupując ciasta, które wystawiliśmy dzisiaj na kiermasz, albo bombkę styropianową, którą potem można przyozdobić i zawiesić na naszej choince lub zabrać ją do domu. Mamy rozmaite ciasta, np. czekoladowe czy blok z orzechami, a także cynamonki i pierniki. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystko w świątecznym wydaniu – powiedział Arkadiusz Dziubak, przewodniczący RWSS na Wydziale Humanistycznym.
– Ciasto jest wspaniałe. Uwielbiam czekoladę i każde ciasto, które jej dużo zawiera, jest moim ulubionym. To, które jem, jest naprawdę przepyszne – zachwalała wypieki Sylwia z filologii rosyjskiej.
Akcja spotkała się z zainteresowaniem społeczności studenckiej, która chętnie w niej uczestniczyła, wspomagając tym samym zbiórkę. Ubieranie wydziałowej choinki prawdopodobnie powróci za rok, tak samo jak kolejna edycja Kortowskiego Mikołaja.
Pysznie jest się dzielić
Smacznie było także na Wydziale Nauki o Żywności. Serniki, jabłeczniki, bezy, pierniki, sery w posypkach, pasztety, ryby i wiele, wiele innych pyszności z okazji mikołajek czekały jak zwykle z okazji wydarzenia pod hasłem „Mikołajki z Nożami”.
– To doskonała okazja, aby studenci działający w kołach naukowych podzielili się tym, co przygotowali oraz opowiedzieli o swojej działalności naukowej, a tym samym zachęcili przede wszystkim studentów I roku do wstępowania w ich szeregi i promowania naszego wydziału – mówiła prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
O ogromnym zaangażowaniu studentów przekonywał także dr inż. Adam Więk, prodziekan ds. studenckich.
– Te spotkania służą przede wszystkim młodzieży. Ona się integruje, nabiera jeszcze większej chęci do współpracy i dalszego rozwijania się. To są radośni i bardzo wartościowi ludzie. Ja całym sercem jestem z Naukowym Kołem Technologów Mięsa. Przygotowali pyszne pasztety, pastę z suma i inne rarytasy – chwalił studentów prodziekan.
Wiemy co smakowało najbardziej panu prodziekanowi, a na co się skusiła pani dziekan?
– Tradycyjnie śledzik. Bardzo dobrze wymoczony – żartowała prof. Małgorzata Darewicz.
Jagodzie Stachowskiej z I roku gastronomii i sztuki kulinarnej najbardziej smakowały czekoladki z masłem orzechowym. Polecała także pierniczki.
A co jeszcze pysznego przygotowały koła naukowe?
Amelia Czerwińska ze Studenckiego Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych wraz z koleżankami przygotowała jabłecznik na kruchym cieście, sernik ze skórką pomarańczową, brownie mikołajkowe, kulki z masła orzechowego polane czekoladą i ciasteczka korzenne.
– To nasza pasja, przygotowałyśmy to wszystko raz dwa i miło spędziłyśmy czas – podkreślała Amelia.
Dr inż. Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka w wydziałowych mikołajkach wzięła udział przede wszystkim jako opiekun Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej.
– Przygotowaliśmy same fantastyczne rzeczy. Fenomenalny humus z burakiem na grzankach, źródło polifenoli i bardzo dobrych kwasów tłuszczowych, odrobinę słodyczy pod postacią mięciutkich i rozpływających się w ustach bez oraz świąteczną herbatę, która również ma działanie prozdrowotne – zachwalała.
Na stoisku Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa spróbować można było m.in. kuleczek serowych posypanych koperkiem, sezamem, granatem czy pistacjami oraz koreczków.
Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii częstowało cynamonkami z kremem z dodatkiem białej czekolady i pomarańczy.
– Jako koło zajmujemy się badaniem CBD, czyli konopiami siewnymi i ich wpływem na zdrowie. Zachęcamy do udziału w badaniach razem z nami – zachęcała Wiktoria Śmieja.
Naukowe Koło Mikrobiologii Żywności „Kocuria” przygotowało nietypowe rarytasy, bo pożywki stałe i płynne z posiewami mikrobiologicznymi, ale – jak zapewniali członkowie koła – wszystko było bezpieczne do spożycia.
Wydział Nauki o Żywności współpracuje z Zespołem Placówek Edukacyjnych w Olsztynie, który także zaprosił do wspólnego świętowania.
– Już po raz drugi dostaliśmy zaproszenie od wydziału na mikołajki. Bardzo chętnie tu przyjeżdżamy. W tym roku przygotowaliśmy stoisko dekorowania pierników, które wraz z uczniami upiekliśmy w tym tygodniu – mówiła Anna Dec-Kwiatkowska z Zespołu Placówek Edukacyjnych i dodała: – Bardzo cieszymy się z tej współpracy. W zeszłym roku koła naukowe przygotowały dla naszych uczniów z niepełnosprawnościami konkurs kulinarny.
Ekologicznie i świątecznie
Do świąt szykują się także studenci z Koła Naukowego Florystów działającego na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa. W środę 6 grudnia rozpoczęli wystawę wieńców adwentowych.
– Co roku przygotowujemy różne ozdoby. W ubiegłym roku była choinka, teraz wieniec, a za 2 tygodnie prezentować będziemy dekoracje na choinkę przygotowane z naturalnych materiałów – mówi dr inż. Beata Płoszaj-Witkowska z Katedry Architektury Krajobrazu, opiekun Koła Naukowego Florystów. – Studenci są bardzo kreatywni, mają przeróżne pomysły, łączą tradycję z nowoczesnością.
Aleksandra Młynarczyk, studentka III roku architektury krajobrazu przygotowała ekologiczny stroik z łatwo dostępnych materiałów.
– Wykorzystałam korę dębu, szyszki modrzewia, sosny pospolitej, orzechy włoskie i mech z ogródka. Oprócz tego użyłam bombek i świeczek. Skończyłam kurs florystyczny, więc mam wprawę i przygotowanie tego wieńca zajęło mi ok. godzinę – przyznała Aleksandra.
Dużo dłużej swoje wieńce wykonywała Julia Korpacka, również studentka III roku architektury krajobrazu, która jak sama przyznaje, lubi mieć wszystko dopracowane.
– Przygotowałam dwa wieńce adwentowe symbolizujące obieg słońca w lecie i zimie. Świadczą o tym cztery świece. Po jednej zapala się w każdą niedzielę adwentu – podkreśliła Julia. – Do wykonania wieńców użyłam materiałów naturalnych: jałowca płożącego, szyszek olchy, modrzewia, buczyny, szyszek sosnowych, modrzewiowych i orzechów włoskich.
Radek Wyszomirski, student III roku architektury krajobrazu w Kole Naukowym Florystów jest od niedawna. Z kolega i koleżanką przygotował stroik świąteczny wykonany z plastrów drzewa, mchu, bombek i świec.
Wieńce na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa będzie można oglądać przez dwa najbliższe tygodnie.
Sylwia Zadworna, Adrian Lamparski
Zdjęcie główne: fot. Maciej Piórek