Oferta badawcza
Potencjał aplikacyjny:
- charakterystyka fizykochemiczna, reologiczna, sensoryczna produktów tradycyjnych i innowacyjnych wyprodukowanych na bazie surowców mlecznych oraz surowców mlecznych i roślinnych
- charakterystyka mleka surowego pochodzącego od różnych gatunków ssaków z uwzględnieniem uwarunkowań genetycznych i pozagenetycznych
- charakterystyka składników mleka frakcjonowanych z zastosowaniem procesów membranowych w aspekcie ich zastosowania w technologii innowacyjnych produktów mlecznych
- charakterystyka produktów ubocznych sektora mleczarskiego w aspekcie możliwości ich zagospodarowania wobec zmieniających się wymagań środowiskowych
- monitorowanie i kształtowanie jakości produktów tradycyjnych i innowacyjnych wyprodukowanych na bazie surowców mlecznych oraz surowców mlecznych i roślinnych
- wpływ procesów technologicznych i warunków przechowywania na składniki i cechy fizykochemiczne produktów mleczarskich
- potwierdzenie prawidłowości cech fizykochemicznych lub wykrywanie zafałszowań i nieprawidłowości składu i/lub jakości mleka surowego i produktów mlecznych
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Podstawowy skład |
MilkoScan FT2 FoodScan TM, Analizator NIRS DS2500
|
Metoda instrumentalna. Oznaczanie składu chemicznego stałych, płynnych i sypkich produktów mleczarskich. Wstępne wykrywanie zafałszowania surowców/produktów. |
Barwa
|
Spektrofotometr CM-3500d, Kolorymetr 3NH model NR60CP |
Pomiar parametrów barwy w modelu CIELab. |
Aktywność wody
|
Zestaw do pomiaru aktywności wody HP- Aw |
Badanie aktywności wody w wyrobach mleczarskich. Pozwala na charakterystykę produktów oraz ich ocenę jakości i trwałości w aspekcie warunków przechowywania i bezpieczeństwa żywności. |
Temperatura zamarzania |
Osmometr - krioskop 800 cl |
Wykrywanie zafałszowania mleka poprzez rozwodnienie |
Kwasowość czynna pH
Kwasowość miareczkowa |
pH-metr z zestawem elektrod
Zestaw do miareczkowania |
Wykrywanie nadkwaszenia lub alkalizacji mleka. Na podstawie wartości kwasowości miareczkowej obliczenie zawartości kwasu mlekowego w produktach fermentowanych. |
Gęstość |
Laktodensymetr Gęstościomierz Densito z wzorcem gęstości
|
Wykrywanie nieprawidłowości składu wynikających z zafałszowania mleka poprzez rozwodnienie lub/i zebranie tłuszczu, ew. ze stanu chorobowego |
ZWIĄZKI AZOTOWE |
||
Zawartość azotu |
Kjeltec 8100 |
Metoda referencyjna Kjeldahla. Oznaczanie zawartości różnych form azotu - ogółem, białkowy, kazeinowy, niebiałkowy, rozpuszczalny, nierozpuszczalny. W oparciu o zawartości form azotu białkowego obliczenie zawartości białka w surowcach i produktach. |
Jakościowa i ilościowa analiza białek i peptydów |
Zestaw do elektroforezy BioRad Mini-PROTEAN III Cell |
Identyfikacja białek i peptydów na podstawie ich masy cząsteczkowej, charakterystyka profilu białkowego, określenie procentowego udziału białek w białku ogółem i w badanym materiale. |
Analiza białek |
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami MS i DAD |
Oznaczanie zawartości białka, np. białek serwatkowych: ß-laktoglobulina, α-laktoalbumina. |
Skład aminokwasowy
|
Analizator aminokwasów AAA 500 |
Oznaczanie aminokwasów: kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, cystyna, walina, metionina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna, fenyloalanina, histydyna, lizyna i arginina. |
LIPIDY |
||
Oznaczanie zawartości lipidów
|
Zestaw do ekstrakcji tłuszczu aparat Soxhleta
Wirownica Gerbera |
Metoda referencyjna Röse-Gottlieba. Oznaczanie ogólnej zawartości tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wagową Metoda techniczna butyrometryczna |
Stabilność oksydacyjna tłuszczów
|
Urządzenie do oznaczania stabilności oksydacyjnej lipidów PetroOxy test |
Oznaczania stabilności termooksydacyjnej tłuszczów, umożliwia przyspieszony pomiar stabilności oksydacyjnej |
Profil związków lotnych
|
Chromatograf gazowy - technika mikroekstrakcji do fazy stałej z fazy nadpowierzchniowej HS-SPME-GC/MS QQQ |
Oznaczanie składu i zawartości lotnych związków smakowo-zapachowych: wolne, lotne kwasy tłuszczowe, alkohole, aldehydy, ketony itp. |
Skład tłuszczu |
Chromatograf gazowy GC z detektorami MS i FID Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami RID, ELSD
|
Profil kwasów tłuszczowych, identyfikacja i analiza ilościowa kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, steroli (w tym cholesterolu) oraz ocena jakości tłuszczu, w tym zawartości pożądanych hipocholesterolemicznych kwasów tłuszczowych (DFA), niepożądanych hipercholesterolemicznych kwasów tłuszczowych (OFA), stosunek kwasów n-6/n-3, wskaźniki oceny jakości lipoidów: aterogenny (AI), trombogenny (TI), stosunek kwasów tłuszczowych o działaniu hipocholesterolemicznym i hipercholesterolemicznym (H/H) |
MAKRO I MIKROELEMENTY |
||
Zawartość makropierwiastków i mikropierwiastków |
System spektralnej absorpcji atomowej ASA seria i CE 3000 |
Oznaczanie makropierwiastków: Ca, Mg, Na, K Oznaczanie mikropierwiastków: Mn, Fe, Zn, Cu, Co |
Zawartość fosforu |
Metoda spektrometryczna (spektrometry UV-VIS) |
Oznaczanie fosforu metodą kolorymetryczną |
Zawartość rtęci |
Analizator rtęci DMA-80 Milestone |
Wykrywanie rtęci |
Zawartość jonów wapniowych |
Jonometr Mettler Toledo PerfecIONTM |
Pomiar zawartości jonów wapniowych w mleku, serwatce, solance. |
WĘGLOWODANY |
||
Zawartość cukrów |
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami: DAD, MS Polarymetr ATAGO AP 300 z wyposażeniem Moduł filtracyjny FibertecTM 1023 |
Oznaczenie zawartości cukrów ogółem, poszczególnych cukrów, np. laktozy, sacharozy, błonnika pokarmowego całkowitego i frakcji nierozpuszczalnej. |
WITAMINY, KWASY ORGANICZNE I SKŁADNIKI POCHODZĄCE Z DODATKÓW ROŚLINNYCH |
||
Zawartość witamin, kwasów organicznych
|
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami MS i DAD Metoda spektrometryczna (spektrometry UV-VIS)
|
Oznaczanie zawartości witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (np. wit. C, formy wit. B, wit. A, wit. D, wit. E) oraz kwasów organicznych. |
Związki pochodzące ze stosowanych dodatków roślinnych
|
Oznaczanie związków pochodzących ze stosowanych dodatków roślinnych, np. kwasy fenolowe i inne polifenole (m.in. resweratrol, hesperydyna, diosmina, kwercetyna, rutyna), foliany itp. |
|
Przeciwutleniacze
|
Oznaczanie całkowitej zawartości polifenoli oraz poziomu wybranych z nich, np. rutyny, kwasów fenolowych czy flawonoidów. Oznaczanie zawartości karotenoidów, wit. C, wit. E. Określanie ogólnej aktywności przeciwutleniającej za pomocą różnych metod, np. ABTS, FRAP, DPPH, |
|
ZWIĄZKI ZAPACHOWE |
||
Analiza związków zapachowych |
Chromatograf gazowy G3440A i G3442A sprzężony ze spektrometrem ruchliwości jonów - apart G.A.S.MBH |
W zależności od próbki poddanej analizie identyfikacja i ocena intensywności związków zapachowych |
Potencjał aplikacyjny:
- monitorowanie oraz kształtowanie przydatności technologicznej surowców i produktów mlecznych tradycyjnych, o zmodyfikowanym składzie oraz wyrobów hybrydowych
- badanie białkowo-tłuszczowych układów dyspersyjnych produktów z bakteriami probiotycznymi
- kierunki zastosowania nietermicznych metod utrwalania w technologii produktów mlecznych tradycyjnych, o zmodyfikowanym składzie oraz wyrobów hybrydowych
- separacja z zastosowaniem metod membranowych – optymalizacja warunków rozdziału
- zastosowanie procesów membranowych w technologii innowacyjnych produktów mlecznych
- wytwarzanie emulsji typu o/w z tłuszczem mlekowym lub olejami roślinnymi jako fazą rozproszoną
- emulgowanie membranowe
- dobór emulgatorów w zależności od zaplanowanego układu emulsyjnego
- zwiększenie wydajności procesu emulgowania
- wykorzystanie emulsji w produkcji suszonych koncentratów mlecznych zawierających np. prozdrowotne oleje roślinne
- izolowanie bioaktywnych składników z mleka (fosfolipidy, składniki otoczki kuleczki tłuszczowej (MFGM)
- zastosowanie bioaktywnych składników mleka w technologii innowacyjnych produktów mlecznych i hybrydowych
- optymalizacja warunków obróbki termicznej
- optymalizacja warunków dojrzewania serów
- monitoring procesów biochemicznych (fermentacja laktozy, proteoliza, lipoliza)
- optymalizacja warunków fermentacji mlekowej
- aktywność enzymów mleka w aspekcie jego bezpieczeństwa i przydatności do tworzenia innowacyjnych produktów
- badania wpływu warunków przechowywania (temperatura, wilgotność, źródło i natężenie światła)
- przeprowadzenie testów przechowalniczych
- opracowanie przyspieszonych testów przechowalniczych dla różnych produktów mlecznych
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Stabilność fazy koloidalnej |
Łaźnia olejowa do oznaczania stabilności cieplnej jako czasu cieplnej koagulacji w 140⁰C Zestaw do oznaczania stabilności etanolowej w oparciu o wyniki testów z etanolem |
Określenie odporności mleka na działanie czynników koagulujących, określenie przydatności technologicznej mleka w technologii produktów płynnych utrwalanych termicznie i/lub długotrwale przechowywanych. |
Stabilność fazy emulsyjnej |
Analizator wielkości cząstek Mastersizer 3000/Mastersizer 2000
Turbiscan Classic 2 (Formulaction) |
Optymalizacja warunków i parametrów emulgowania. Pomiar rozmiarów kropel oleju, kuleczek tłuszczowych itp.
Określenie form niestabilności układów emulsyjnych na podstawie wyników pomiaru sedymentacji, śmietankowania i/lub koalescencji. |
Rejestrator zmian pH w czasie |
Wielokanałowy multiplekser pH/pC/mV z wyposażeniem i rejestracją wyników pomiarów |
Krzywa ukwaszania. Pomiar pH w czasie ukwaszania mleka. |
Żelowanie |
Reometr rotacyjny Reometr oscylacyjny MCR 102 z wyposażeniem Analizator tekstury TA.XT plus |
Wykorzystanie w technologii produktów fermentowanych, deserów itp. dobór warunków procesu, wyznaczenie punktu żelowania, topliwości itp. |
Regulacja procesów hodowli mikroorganizmów |
Fermentory z oprzyrządowaniem, model BioFlo120 Ependorf AG |
Prowadzenie hodowli bakteryjnych, namnażania biomasy przy wykorzystaniu standardowych i modyfikowanych kultur fermentacji mlekowej pojedynczych i mieszanych. |
Dynamika fermentacji mlekowej |
Fermentory z oprzyrządowaniem, model BioFlo120 Ependorf AG Wielokanałowy multiplekser pH/pC/mV z wyposażeniem i rejestracją wyników pomiarów |
Monitorowanie i ocena przebiegu fermentacji mleka bez i z dodatkami prozdrowotnymi. Ustalenie temperatury i określenie czasu ukwaszania z uwzględnieniem specyfiki bakterii fermentacji mlekowej i szczepów bakterii probiotycznych. |
Badanie przemian fazowych |
Różnicowy kalorymetr skaningowy DSC Q10 |
Technika termoanalityczna. Pomiar ciepła przemian fazowych egzo- i endotermicznych podczas procesów technologicznych. Wyznaczanie krzywych topnienia, krzepnięcia, krystalizacji tłuszczu mlekowego |
Związki chemiczne jako rezultat przemian skłądników podczas produkcji i/lub przechowywania |
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami MS i DAD |
Związki powstające w wyniku przeprowadzenia procesów technologicznych lub podczas przechowywania. Oznaczanie produktów reakcji Maillarda, np. akrylamidu, furfuralu, furfuranu, hydroksymetylofurfuralu. Oznaczanie produktów utlenienia lipidów. |
Testy przechowalnicze |
Komora klimatyczna ultradźwiękowa Pol-Eko KK 1200 Smart Pro Komora do przyśpieszonych badań starzeniowych |
Oznaczanie zmian wywołanych podczas przyspieszonych testów przechowalniczych |
Monitoring procesów zachodzących podczas produkcji, przechowywania |
Czytnik wielofunkcyjny – Spectramax iD3 |
Analiza w oparciu o wyniki pomiaru absorbancji, fluorescencji, luminescencji. Przykłądy zastosowania: zakres proteolizy |
Obserwacja i rejestracja obrazu urządzeń – aspekt techniczny
|
Mikroskop skaningowy Quanta 200
|
Ocena spawów laserowych, membran po procesie produkcyjnym oraz myciu, fouling w zależności od nadawy, obrazowanie ścieków przemysłowych, stopy metali, wpływ korozji na metale, oznaczenie |
Potencjał aplikacyjny:
- wykorzystanie składników pochodzących z mleka i roślin w kształtowaniu struktury i mikrostruktury produktów mlecznych
- zastosowanie nietermicznych metod utrwalania mleka i produktów mleczarskich jako czynnik kształtujący właściwości reologiczne produktu
- monitoring wielkości cząstek np. przebiegu aglomeracji proszków, ocena efektu homogenizacji
- dobór parametrów wytwarzania emulsji tłuszczu mlekowego lub prozdrowotnych olei roślinnych
- optymalizacja warunków emulgowania
- zastosowaniu dyspergowania mniej energochłonną metodą - emulgowanie membranowe, co pozwoli otrzymać emulsję tłuszczu mlekowego lub prozdrowotnych olei roślinnych
- monitoring emulgowania
- charakterystyka emulsji
- badanie białkowo-tłuszczowych układów dyspersyjnych produktów z bakteriami probiotycznymi
- wykorzystanie substancji strukturotwórczych do kształtowania strawności i biodostępności białek mleka (żywność projektowana w prewencji dietozależnych schorzeń metabolicznych)
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Parametry tekstury
|
Analizator tekstury TA.XT plus |
Badania tekstury produktów mleczarskich: twardość, przylegalność (adhezyjność), ciągliwość. |
Właściwości reologiczne
|
Reometr rotacyjny Reometr oscylacyjny z mikroskopem MCR 102 |
Charakterystyka reologiczna cieczy w zależności od temperatury. Własności lepkosprężyste. Określenie stabilności reologicznej produktu. Rejestracja zmian mikrostruktury podczas zmiany temperatury i odkształcenia. Wyznaczanie, punktu żelowania/koagulacji. Określenie topliwości. |
Mikrostruktura Obserwacja i rejestracja obrazu i wyznaczenie wymiaru fraktalnego
|
Elektronowy mikroskop skaningowy Quanta 200
Mikroskop optyczny Studar
Mikroskop konfokalny Nicon Eclipse |
Struktura produktów mleczarskich, np. sery, napoje fermentowanie, proszki mleczne, sproszkowana laktoza, obrazowanie kryształów laktozy z mleka zagęszczonego, mikrokapsułki,
Materiał biologiczny, oznaczenie efektu homogenizacji w produktach mleczarskich
Materiał biologiczny np.: emulsje, kryształy laktozy, tłuszcz, białko w produktach mleczarskich; na podstawie fluorescencji określenie struktury i identyfikacja tworzących ją składników, np. skuteczność substancji powierzchniowo - czynnej w emulgowaniu. |
Wielkość cząstek |
Analizator wielkości cząstek Mastersizer 3000, Mastersizer 2000 |
Oznaczanie wielkości cząstek produktów płynnych i sypkich metodą dyfrakcji laserowej. |
- dobór parametrów wytwarzania emulsji tłuszczu mlekowego lub prozdrowotnych olei roślinnych
- zastosowaniu dyspergowania mniej energochłonną metodą - emulgowanie membranowe
- optymalizacja warunków emulgowania
- monitoring emulgowania
- charakterystyka emulsji
- przygotowanie stabilnych emulsji przeznaczonych do produkcji suszonych koncentratów mlecznych zawierających np. prozdrowotne oleje roślinne.
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Właściwości reologiczne |
Reometr rotacyjny
Reometr oscylacyjny z mikroskopem MCR 102 |
Charakterystyka reologiczna cieczy w zależności od temperatury. Własności lepkosprężyste. Określenie stabilności reologicznej produktu. Rejestracja zmian mikrostruktury podczas zmiany temperatury i odkształcenia. Wyznaczanie, punktu żelowania/koagulacji. Określenie topliwości. |
Mikrostruktura Obserwacja i rejestracja obrazu i wyznaczenie wymiaru fraktalnego
|
Mikroskop optyczny Studar
Mikroskop konfokalny Nicon Eclipse |
Oznaczenie efektu homogenizacji, skuteczności emulgowania.
Określenie struktury i identyfikacja tworzących ją składników, np. skuteczność substancji powierzchniowo - czynnej w emulgowaniu. |
Wielkość cząstek |
Analizator wielkości cząstek Mastersizer 3000, Mastersizer 2000 |
Oznaczanie wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej. |
Stabilność emulsji |
Turbiscan Classic 2 |
Określenie form niestabilności układów emulsyjnych na podstawie wyników pomiaru sedymentacji, śmietankowania i/lub koalescencji. |
- zastosowaniu w technologii i/lub utrwalaniu surowców niestabilnych termicznie
- modyfikacja tekstury produktów mleczarskich tradycyjnych i o zmodyfikowanym składzie
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Stabilność fazy koloidalnej |
Łaźnia olejowa do oznaczenia stabilności cieplnej mleka jako czasu cieplnej koagulacji w 140⁰C Zestaw do oznaczenia stabilności etanolowej w oparciu o wyniki testów z etanolem |
Określenie odporności mleka na działanie czynników koagulujących, określenie przemian białek i soli mineralnych koloidalnych,
|
Stabilność fazy emulsyjnej |
Analizator wielkości cząstek Mastersizer 3000/Mastersizer 2000 Turbiscan Classic 2 |
Pomiar rozmiarów kropel oleju, kuleczek tłuszczowych itp. Określenie form niestabilności układów emulsyjnych na podstawie wyników pomiaru sedymentacji, śmietankowania i/lub koalescencji. |
Barwa
|
Spektrofotometr CM-3500d, Konica Minolta,UV-Vis Kolorymetr 3NH model NR 60CP |
Pomiar parametrów barwy w modelu CIELab. |
Parametry tekstury
|
Analizator tekstury TA.XT plus |
Badania tekstury produktów mleczarskich: twardość, przylegalność (adhezyjność), ciągliwość. |
Właściwości reologiczne |
Reometr rotacyjny
Reometr oscylacyjny z mikroskopem MCR 102 |
Charakterystyka reologiczna cieczy w zależności od temperatury. Własności lepkosprężyste. Określenie stabilności reologicznej produktu. Rejestracja zmian mikrostruktury podczas zmiany temperatury i odkształcenia. Wyznaczanie, punktu żelowania/koagulacji. Określenie topliwości. |
Mikrostruktura Obserwacja i rejestracja obrazu i wyznaczenie wymiaru fraktalnego
|
Mikroskop optyczny Studar
Mikroskop konfokalny Nicon Eclipse |
Oznaczenie efektu homogenizacji, skuteczności emulgowania.
Określenie struktury i identyfikacja tworzących ją składników, np. skuteczność substancji powierzchniowo - czynnej w emulgowaniu. |
Wielkość cząstek |
Analizator wielkości cząstek Mastersizer 3000, Mastersizer 2000, |
Oznaczanie wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej. |
Potencjał aplikacyjny:
- badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów mleczarskich – wykrywanie i oznaczanie liczby psychrotrofów, laseczek przetrwalnikujących, drobnoustrojów wskaźnikowych, grzybów oraz patogenów;
- identyfikacja drobnoustrojów izolowanych z produktów mleczarskich, środowiska ich produkcji i dystrybucji;
- określenie skuteczności dezynfekcji (z uwzględnieniem tworzenia biofilmów) oraz procesów technologicznych w zwalczaniu mikroorganizmów technologicznie szkodliwych i patogennych
- diagnostyka mikrobiologiczna produktów mleczarskich pod kątem wystąpienia wad pochodzenia mikrobiologicznego
- określenie wpływu stresu wywoływanego przez procesy technologiczne na zmiany fenotypowe i genotypowe szczepów
- monitoring rozprzestrzeniania się patogenów w zakładzie mleczarskim
- dobór parametrów procesów technologicznych do skutecznego niwelowania mikroflory szkodliwej i patogenów
- testy obciążeniowe (challenge tests)
- próby przechowalnicze
- badanie i matematyczne modelowanie wpływu wewnętrznych i zewnętrznych czynników środowiska na bezpieczeństwo i stabilność mikrobiologiczną surowców i produktów mleczarskich,
- badanie liczby drobnoustrojów probiotycznych (zgodności liczby bakterii w produkcie z liczbą drobnoustrojów deklarowaną przez producenta; przeżywalność probiotyków w nowoprojektowanych produktach mleczarskich)
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Identyfikacja fenotypowa |
System MALDI-TOF Vitek MS |
Identyfikacja mikroorganizmów na podstawie profilu białkowego z wykorzystaniem spektrometrii MALDI-TOF MS |
Podłoża mikrobiologiczne – metody klasyczne |
Identyfikacja mikroorganizmów na podstawie zmian biochemicznych |
|
Identyfikacja genotypowa |
Termocykle Mastercycler™ Nexus Thermal Cycler |
Identyfikacja na podstawie sekwencji genów specyficznych dla gatunku |
TermocykleRotor-Gene Q |
||
System do elektroforezy o zmiennym polu CHEF-DR II System |
Metoda różnicująca szczepy bakteryjne na podstawie ich wzoru genomowego DNA powstałego w wyniku trawienia enzymem restrykcyjnym, który rozpoznaje określone sekwencje DNA w genomie |
|
Wykrywanie obecności i oznaczenie liczby drobnoustrojów |
Podłoża mikrobiologiczne – metody klasyczne i automatyczne |
Badanie jakości i bezpieczeństwa, testy obciążeniowe i próby przechowalnicze |
Analiza ekspresji genów |
Termocykler Rotor-Gene Q |
Określenie poziomu zmian ekspresji genów pod wypływem stresu |
Analiza przeżywalności |
Cytometr BD FACSLyric™ |
Analiza poziomu komórek żywych, w tym uszkodzonych w produktach oraz kulturach |
Potencjał aplikacyjny:
- charakterystyka właściwości prozdrowotnych produktów mleczarskich
- wskazanie składników frakcji białkowej i peptydowej mleka oraz produktów mleczarskich związanych z właściwościami prozdrowotnymi
- możliwość zagospodarowania surowców/produktów w ramach „green technology” np. jako źródła peptydów o właściwościach prozdrowotnych (naturalne konserwanty, alternatywy dla antybiotyków etc.)
- projektowanie żywności funkcjonalnej, która ma zastosowanie w profilaktyce chorób dietozależnych (np. choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca czy choroby nowotworowe), co jest istotne w aspekcie zdrowia publicznego
- wykorzystanie prebiotyków w kształtowaniu strawności produktów mleczarskich
PARAMETR/ SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Identyfikacja peptydów prozdrowotnych wykazujących 44 rodzaje aktywności biologicznej
|
Spektrometr mas RP-HPLC-ESI-Q-ToF-MS z bazą danych Bioaktywnych białek i peptydów BIOPEP-UWM (https://biochemia.uwm.edu.pl/biopep-uwm/). |
Identyfikacja sekwencji aminokwasowej i masy cząsteczkowej peptydów w prozdrowotnych produktach/hydrolizatach (także produktach trawienia wg protokołu INFOGEST). |
Kontrola procesu hydrolizy/trawienia (protokół INFOGEST) białek
|
Wysokosprawna chromatografia cieczowa w odwróconym układzie faz (RP-HPLC) oraz spektrometria mas MALDI-TOF-MS, LC/MS/MS elektroforeza żelowa w warunkach denaturujących SDS-PAGE, spektrofotometr UV-VIS |
Badanie przebiegu zmian zachodzących w profilach białkowo-peptydowych preparatów podczas hydrolizy i/lub symulowanego trawienia.
|
Kontrola procesu z wykorzystaniem modelu zwierzęcego |
Model zwierzęcy wykorzystujący świnie lub szczury |
Określenie wpływu składu i struktury produktów na: strawność i biodostępność białka, potencjał antyoksydacyjny krwi, redukcję stanów zapalnych jelita, mikrobiom jelita |
Charakterystyka właściwości prozdrowotnych (oznaczanie 44 rodzajów aktywności w tym przeciwnadciśnieniowej, antydiabetycznej, antyoksydacyjnej, prokognitywnej i in.)
|
Spektrofotometr UV-VIS oraz inne urządzenia dostosowane do rodzaju właściwości prozdrowotnej, Baza bioaktywnych białek i peptydów BIOPEP-UWM |
Przewidywanie aktywności fragmentów niewystępujących w bazie BIOPEP-UWM przy pomocy specjalistycznych programów takich jak SwissTargetPrediction, mAHTPred, iDPPIV-SCM, bądź AnOxPePred, przewidywanie toksyczności oraz właściwości ADMET (absorpcja, dystrybucja, metabolizm, wydalanie, toksyczność) przy pomocy programu ADMETLab. Testy enzymatyczne i chemiczne. Badanie pozwala na ocenę właściwości prozdrowotnych zwłaszcza w stosunku do podobnych produktów obecnych już na rynku. |
Potencjał aplikacyjny:
- wpływ czynników środowiskowych, fizjologicznych, związanych z pozyskiwaniem mleka, pory roku, sposobu żywienia zwierząt mlecznych, uwarunkowań genetycznych, wieku i stanu zdrowia zwierząt, stadium laktacji, higieny pozyskiwania mleka na poziom metali ciężkich
- poziom wybranych związków w surowcach/produktach mleczarskich lub hybrydowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, np. mleku krowim i mleku innych gatunków zwierząt oraz napojach roślinnych
- zafałszowanie jakości i składu mleka
- składniki antyżywieniowe
- ocena bezpieczeństwa surowca/wyrobu pod względem obowiązujących przepisów prawnych
SKŁADNIK/CECHA |
APARATURA BADAWCZA |
ANALIZA/POMIAR/ OZNACZENIE |
---|---|---|
Makro i mikroelementy |
Spektrometr Absorpcji Atomowej (AAS) z wykorzystaniem metody płomieniowej i bezpłomieniowej, Spektrometr UV-VIS, Analizator rtęci DMA-80 |
Badania biochemiczno-toksykologiczne. Oznaczenie poziomu metali ciężkich, z uwzględnieniem pierwiastków szczególnie toksycznych dla organizmów żywych. |
Związki endokrynnie czynne (ksenoestrogeny) |
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorami MS i DAD |
Badania biochemiczno-toksykologiczne. Analiza fitoestrogenów (mających pozytywny wpływ na organizm człowieka) oraz metaloestrogenów, pestycydów i bisfenolu A (mających negatywny wpływ na organizm człowieka). |
Związki nie występujące naturalnie w żywności |
Oznaczenie związków niepożądanych w żywności: pestycydy, WWA, pozostałości leków weterynaryjnych (w tym antybiotyków), mikotoksyny, melamina i kwas cyjanurowy, bisfenol A, produkty nieenzymatycznego brunatnienia żywności (tj. 5-HMF, akrylamid, furozyna), syntetyczne dodatki do żywności, aflatoksyny |
|
Związki antyżywieniowe |
Oznaczanie izomerów trans kwasów tłuszczowych, alkaloidów roślinnych i saponin |
|
Zafałszowania jakości i składu |
Dobór metod analitycznych w zależności od podejrzenia typu/rodzaju zafałszowania |
Wykrywanie zafałszowań np. rozwodnienie, zebranie tłuszczu lub równoczesne rozwodnienie i zebranie tłuszczu (zafałszowanie podwójne), zobojętnienie mleka nadkwaszonego, mieszanie z mlekiem pochodzącym od innych zwierząt, dodawanie serwatki itp. |
Mycie i dezynfekcja instalacji mleczarskich |
Dobór metod analitycznych w zależności od zapotrzebowania |
Opracowanie procedur z uwzględnieniem oszczędności czynników (woda, środki myjące, czas, energia) decydujących o skuteczności tych zabiegów gwarantujących utrzymanie wysokich standardów higieny środowiska produkcji. |
Potencjał aplikacyjny:
- wskazanie możliwości zastosowania nowoczesnych technologii cyfrowych (cyfrowe bliźniaki (digital twin), sztuczna inteligencja (AI), uczenie maszynowe (ML), immersyjne technologie (XR) - wirtualna/rozszerzona rzeczywistość(VR/AR), itd.) w całym łańcuchu dostaw produktów mleczarskich od etapu projektowania produktów czy identyfikacji produktów oraz surowców do konsumentów
- opracowanie wytycznych dla rozwiązań w ramach całego łańcucha dostaw produktów mleczarskich i łańcuchów wartości pozwalających do wdrożenia założeń Przemysłu 4.0 w przedsiębiorstwie
- określenie barier wdrożenia technologii cyfrowych w przedsiębiorstwie mleczarskich, tj. luki technologicznej i kompetencyjnej - w wyniku realizacji projektu zostaną opracowane rekomendacje dla prowadzenia przyszłych inwestycji w przedsiębiorstwach w obszarze cyfryzacji, a także zostaną wskazane kompetencje i umiejętnościami, jakimi powinny wyróżniać się osoby zatrudnione w przemyśle mleczarskich
Potencjał aplikacyjny:
- opracowanie bezpłatnych aplikacji na telefon dla młodzieży i osób dorosłych
- monitoring preferencji i zachowań konsumentów na rynku wybranych produktów mleczarskich z możliwością uwzględnienia aspektów zdrowotnych i żywieniowych
- stworzenie modelu, który identyfikuje kluczowe cechy wyrobów, stosowane technologie oraz inne czynniki wpływające na intencje zakupu wybranych produktów mleczarskich
- wsparcie zakładów mleczarskich wskazujących na potrzebę merytorycznej i obiektywnej pomocy eksperckiej w zakresie badań konsumenckich
- ocena jakości sensorycznej wybranych produktów mleczarskich
ZADANIE |
CEL |
METODY |
---|---|---|
Aplikacje na telefon dla młodzieży i osób dorosłych |
Wzmocnienie motywacji użytkowników - konsumentów do osiągnięcia rekomendowanego poziomu spożycia żywności, w tym spożycia produktów mleczarskich. |
Metody jakościowe i ilościowe, dostosowanie kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności (FFQ) do monitorowania spożycia produktów mleczarskich przez młodzież i osoby dorosłe, programowanie. |
Monitoring wybranych aspektów zdrowotnych i żywieniowych wpływających na trendy w spożyciu produktów mleczarskich |
Ocena poziomu wpływu wybranych opiniotwórczych grup zawodowych pracujących w obszarze dietetyki, medycyny, zdrowia społecznego na spożycie produktów mleczarskich. |
Metody jakościowe i ilościowe stosowane wśród lekarzy i dietetyków,. |
Model wpływu cech surowca, gotowych wyrobów, technologii i innych czynników na intencje zakupu wybranych produktów mleczarskich |
Wskazanie przemysłowi mleczarskiemu modelu/modelów zachowań konsumenckich z uwzględnieniem m. in. podejścia do cech surowca/gotowych wyrobów oraz zastosowanych technologii. |
Metody jakościowe i ilościowe bazujące na teorii planowanych zachowań, metody redukcji i analizy danych np. modelownie równań strukturalnych. |
Badania konsumenckie mlecznych produktów funkcjonalnych |
Wsparcie zakładów mleczarskich wskazujących na potrzebę merytorycznej i obiektywnej pomocy eksperckiej w zakresie badań konsumenckich. |
Metody jakościowe i ilościowe stosowane wśród konsumentów mlecznych produktów funkcjonalnych. |
Jakość sensoryczna |
Wsparcie zakładów mleczarskich wskazujących na potrzebę merytorycznej i obiektywnej pomocy eksperckiej w zakresie analizy sensorycznej i konsumenckiej oceny organoleptycznej. |
Metody analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej. |
Opracowanie receptur produktów funkcjonalnych dla różnych grup konsumentów, np. osób prowadzących zdrowy tryb życia czy odchudzających się.
Wybrane przykłady to:
- dodatek łuski gryczanej (źródło wysokiej zawartości błonnika, polifenoli, związków mineralnych, posiadające silne właściwości przeciwutleniające) do mleka, jogurtów, twarogu, sera, masła, deserów mlecznych, batonów i innych przetworów mleczarskich
- wykorzystanie takich składników jak np. otręby (pszenne, ryżowe - źródło błonnika, polifenoli), wytłoki jabłkowe i wytłoki z winogron (błonnik), ekstrakt z granatu (przeciwutleniacz), wysuszony miąższ pomarańczy (przeciwutleniacz, środek teksturujący), skórki pomidorów, łodygi brokułów (błonnik i przeciwutleniacze) jako dodatków do sera, głównie w celu urozmaicenia smaku i zwiększenia potencjału antyoksydacyjnego
- zastosowanie suszonych daktyli jako środka słodzącego do jogurtów czy lodów
- wytwarzanie napojów mleczarskich fermentowanych za pomocą grzybka herbacianego typu kombucha, napoje te mają podwyższoną wartość prozdrowotną i poszukiwane przez konsumentów cechy sensoryczne
- dodatek m.in. nasion chia, spiruliny, siemienia lnianego i innych dodatków roślinnych (źródło kwasów polienowych, błonnika, związków mineralnych) do jogurtów i serów wyprodukowanych z mleka krowiego oraz mleka koziego
- wykorzystanie probiotycznych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w celu zwiększenia zawartości sprzężonego kwasu linolowego (CLA) w produktach fermentowanych wyprodukowanych z mleka różnych gatunków ssaków (krowiego, owczego i koziego)
Zadanie finansowane z dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki na podstawie umowy nr MEiN/2023/DPI/2875 z dnia 3 października 2023 r.