Problemy badawcze
1 |
Ocena wpływu obciążenia wykorzystania solanki oraz metod oczyszczania na jej jakość - opracowanie wytycznych do procedury oczyszczania i pielęgnacji solanki w zależności od ww. czynników |
2 |
Ocena stopnia zanieczyszczenia membran w zależności od składu nadawy i warunków procesu - opracowanie wytycznych do procedury mycia i prowadzenia procesu w zależności od ww. czynników |
3 |
Frakcjonowanie składników mleka w kierunku produkcji innowacyjnych składników |
4 |
Stabilność fazy emulsyjnej i koloidalnej w aspekcie optymalizacji procesów technologicznych |
5 |
Polisacharydy jako czynnik kształtujący strukturę, strawność i biodostępność białek oraz tłuszczu w produktach mleczarskich i hybrydowych |
6 |
Badanie zastosowań nowoczesnych technologii cyfrowych w kontekście projektowania i produkcji produktów mleczarskich |
7 |
Opracowanie modelu identyfikującego kluczowe cechy wyrobów, stosowane technologie oraz inne czynniki wpływające na intencje zakupu wybranych produktów mleczarskich |
8 |
Określenie użyteczności zastosowania instrumentalnych metod do oceny jakości produktów mleczarskich |
9 |
Modelowanie okresu przydatności do spożycia produktów mleczarskich z wykorzystaniem mikrobiologii prognostycznej |
10 |
Modelowanie bezpieczeństwa produktów mleczarskich z zastosowaniem narzędzi mikrobiologii prognostycznej |
11 |
Zastosowanie innowacyjnych systemów pakowania w kształtowaniu trwałości produktów mleczarskich |
12 |
Składniki lipidowe i ich rola w kształtowaniu właściwości reologicznych i żywieniowych produktów mleczarskich |
13 |
Zastosowanie analizy obrazu w ocenie mikrostruktury produktów mleczarskich |
14 |
Ocena wpływu stosowania innowacyjnych dodatków zwiększających potencjał prozdrowotny produktów mleczarskich na przebieg procesu technologicznego, trwałość, właściwości odżywcze i prozdrowotne hybrydowych mlek fermentowanych jako żywności naturalnie funkcjonalnej |
15 |
Nowe produkty fermentowane z mieszanego mleka koziego i krowiego |
16 |
Wpływ presuryzacji (wysokich ciśnień) na właściwości technologiczne mleka koziego |
17 |
Lipazy: opracowanie metod analizy oraz wpływu procesów technologicznych na zmiany lipolityczne produktów mleczarskich i możliwość kreowania nowych produktów mleczarskich |
18 |
Galaktozydaza: jakość enzymów i biokataliza w produkcji mleczarskiej |
19 |
Zagospodarowanie wybranego strumienia odpadowego z produkcji mleczarskiej |
20 |
Minimalizowanie zagrożeń związanych z występowaniem patogenów w produktach mleczarskich, dążenie do otrzymania „czystej etykiety” (clean label), określenie możliwości zastosowania postbiotyków jako alternatywy dla kultur ochronnych |
21 |
Jogurty/shakes z dodatkami warzywnymi - Opracowanie mlecznych napojów o zwiększonym potencjale prozdrowotnym z dodatkami warzywnymi |
22 |
Roślinne zamienniki mleka i produkty hybrydowe z polskimi super owocami i ziarnami zbóż - Opracowanie składu recepturowego, parametrów/ uwarunkowań procesu produkcji, przechowywania |
23 |
Produkty mleczarsko-roślinne o podwyższonej wartości prozdrowotnej - Określenie optymalnego składu i warunków procesu produkcyjnego dla uzyskania produktów o zwiększonym potencjale prozdrowotnym (np. wzbogacenie w kwasy omega 3 oraz fitosterole i skwalen) |
24 |
Stworzenie panelu i oferty nowatorskich badań fizykochemicznych oraz sensorycznych wybranych surowców i wyrobów mleczarskich w kierunku ich oceny i optymalizacji ich właściwości prozdrowotnych oraz organoleptycznych |
25 |
Wzbogacanie surowca i wyrobów mleczarskich w niekonwencjonalne źródła składników odżywczych oraz ocena ich potencjalnych właściwości prozdrowotnych i cech sensorycznych |
26 |
Aplikacje mobilne w promocji zdrowego żywienia i osiągnięcia rekomendowanego poziomu spożycia produktów mleczarskich |
27 |
Białka mleka/produkty frakcjonowania składników mleka/nowe produkty mleczarskie i ich hydrolizaty jako źródło bioaktywnych peptydów |
Zadanie finansowane z dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki na podstawie umowy nr MEiN/2023/DPI/2875 z dnia 3 października 2023 r.