13 Czerwca 2025

Aktualności


„Mleczarstwo – dobre dla konsumenta i planety” – pod takim hasłem odbyło się tegoroczne XXXI Sympozjum InnoDairy organizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Sympozjum InnoDairy to spotkanie teoretyków i praktyków zajmujących się branżą mleczarską. Tak samo jak w poprzednim roku, odbyło się ono w gościnnych progach Hotelu Mrągowo Resort & Spa i trwało od 10 do 13 czerwca. O aktualnych trendach i innowacjach dyskutowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 59 zakładów mleczarskich i 37 firm z branży spożywczej z całej Polski.

Wymiana wiedzy i doświadczeń

Oficjalnego otwarcia sympozjum dokonali prof. Jerzy Przyborowski, rektor UWM, oraz dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

Sympozjum InnoDairy jest znakomitą okazją do wymiany doświadczeń między naukowcami a biznesem, co jest bardzo istotne dla jednej i drugiej strony. Bardzo cenne jest również przyjrzenie się nowoczesnym rozwiązaniom w tej branży. Gratuluję tej inicjatywy Wydziałowi Nauki o Żywności oraz partnerom – mówił prof. Jerzy Przyborowski w Mrągowie.

Nauka bez przełożenia na praktykę nie ma sensu – ona przede wszystkim ma służyć społeczeństwu, w szerokim znaczeniu tego słowa. Jeśli chodzi o to nasze spotkanie, to przede wszystkim ma ono pomóc w sprostaniu wyzwaniom, z którymi współcześnie mierzy się mleczarstwo – dodawała prof. Justyna Żulewska.

Po części oficjalnej rozpoczął się intensywny blok merytoryczny, podczas którego odbyły się m.in. wykłady prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Prof. Wojciech Janczukowicz z Katedry Inżynierii Środowiska mówił o gospodarowaniu wodą, ściekami i osadami ściekowymi w polskich zakładach mleczarskich, a prof. Katarzyna Przybyłowicz z Katedry Żywienia Człowieka mówiła o badaniu wiedzy, postaw i preferowanych źródeł informacji na temat prozdrowotnego oddziaływania produktów mleczarskich wśród lekarzy z Polski i Słowacji. Była to przestrzeń nie tylko do wymiany wiedzy, doświadczeń i pomysłów na nowoczesne rozwiązania w branży mleczarskiej, ale również prezentacji wyników badań naukowych prowadzonych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. 

Bardzo mocno promujemy wyniki prowadzonych przez nas badań, zarówno w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, ale również w innych jednostkach UWM, działających chociażby w projekcie SUP-RIM, czyli Sieci badawczej uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego. Otrzymałam zapytanie o badania prowadzone na Wydziale Biologii i Biotechnologii przez prof. Justynę Możejko-Ciesielską. Bardzo się z tego cieszymy, że jest to zainteresowanie. Dajemy możliwość przedstawicielom zakładów mleczarskich wysłuchania o nowoczesnych rozwiązaniach oferowanych przez firmy, które działają na rzecz mleczarstwa, ale przede wszystkim jest to spotkanie z przedstawicielami świata nauki  – mówi prof. Justyna Żulewska. 

Oprócz wykładów naukowych najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mleczarstwa i innowacje wpisujące się w temat przewodni sympozjum, zaprezentowały firmy z branży. – Dużo rozmawialiśmy o zrównoważonym rozwoju. Sektor mleczarski dosyć mocno oddziałuje na środowisko, dlatego musi poszukiwać rozwiązań w duchu zrównoważonego rozwoju. Dzisiaj są tematy wiodące, także dla naszego Uniwersytetu, który zobowiązał się przecież realizować Agendę 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju wyjaśnia dr inż. Marika Bielecka z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM.

Trzeciego dnia sympozjum odbyła się debata zatytułowana „Opakowania – ewolucja czy rewolucja?”, którą poprowadziła dr inż. Anna Garczewska-Murzyn, redaktorka merytoryczna „Przeglądu Mleczarskiego”. W gronie ekspertów znaleźli się: Anita Sowińska, podsekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska oraz eksperci z instytucji i firm reprezentujących otoczenie gospodarcze. Temat zmian w opakowaniach jest gorący  z uwagi na wprowadzane zmiany w ustawodawstwie, z którymi bezpośrednio zmierzą się producenci żywności.

Na rzecz sojuszu ChallengeEU

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski jest jedną z dziewięciu uczelni tworzących sojusz ChallengeEU, inicjatywy, która powstała dzięki programowi „Uniwersytety Europejskie”. Został on stworzony z myślą o rozwoju i przyszłości nauki i edukacji, a współpraca uczelni koncentruje się m.in. na zwiększeniu mobilności społeczności akademickiej czy wdrażaniu nowego modelu transferu wiedzy wspierającego partnerstwo między środowiskiem akademickim a interesariuszami z różnych sektorów. 

Wśród uczestników InnoDairy 2025 byli zarówno partnerzy stowarzyszeni sojuszu ChallengeEU, jak i interesariusze. Za rozmowy z nimi była odpowiedzialna prof. Justyna Żulewska, koordynatorka pakietu roboczego WP4 na UWM w ramach aliansu. 

Jako koordynatorka WP4 w sojuszu ChallengeEU odpowiadam m.in. za stworzenie platformy do wymiany informacji i opinii pomiędzy partnerami ze świata naukowego a otoczeniem społeczno-gospodarczym. Nasze rozmowy zmierzają w kierunku określenia możliwości współpracy, ale także określenia największych wyzwań, z jakimi przychodzi nam się mierzyć współcześnie. Są to np. kwestie demograficzne. Chcemy i musimy podejmować trudne i palące tematy oraz zastanowić się, gdzie, z kim i w jakiej formule się spotykać. Istotne jest to, żeby każdy z członków sojuszu ChallengeEU wypracował własną praktykę wymiany informacji z poszczególnymi interesariuszami. Spotkanie InnoDairy było ku temu świetną okazją – wyjaśnia prof. Justyna Żulewska.

Przypomnijmy, że oprócz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, sojusz ChallengeEU tworzą: Hochschule Offenburg (Niemcy, lider projektu), South East European University (Macedonia Północna), ECAM LaSalle (Francja), Mid Sweden University (Szwecja), Universidade Europeia (Portugalia), Latvia University of Life Sciences and Technologies (Łotwa), Universidad Europea de Valencia (Hiszpania), Fachhochschule Nordwestschweiz FHNW (Szwajcaria, partner stowarzyszony).

W drugiej połowie maja przedstawiciele wszystkich wyżej wymienionych uczelni spotkali się w Kortowie, aby rozmawiać przede wszystkim o tym, jak komunikować i upowszechniać działania sojuszu.

Pomimo bogatej agendy sympozjum, znalazł się czas na chwilę relaksu dla duszy i ciała. Biorący udział w InnoDairy 2025 wysłuchali m.in. koncertu znanego olsztyńskiego zespołu Czerwony Tulipan oraz obejrzeli pokaz tańca z ogniem. Spotkanie będzie kontynuowane w przyszłym roku akademickim.

Marta Wiśniewska

Fot. Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością

Rodzaj artykułu