13 Listopada 2025
Aktualności
Aby studiować na Wydziale Nauki o Żywności, Somia Hallaci pokonała 3000 km. Pochodzi z Guelmy (miasto w Algierii) i jest doktorantką mikrobiologii środowiskowej i sanitarnej na Uniwersytecie 8 Maja 1945 w Guelmie. W Olsztynie, na Wydziale Nauki o Żywności UWM, realizuje część swojego doktoratu, badając mikrobiologiczne ryzyko związane ze spożywaniem mięsa w Algierii.
– Wybrałam Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, ponieważ jego profil naukowy doskonale wpisuje się w moje zainteresowania badawcze, a uczelnia cieszy się świetną reputacją w dziedzinie nauk o żywności. Wydział Nauki o Żywności oferuje nowoczesne laboratoria i doświadczoną kadrę, której prace są bliskie mojej specjalizacji. To idealne miejsce do rozwijania moich badań – zaznacza Somia.
Olsztyn urzekł stażystkę spokojem, zielenią i otwartością ludzi. Z tego powodu wróciła do Kortowa.
– Jestem tu po raz drugi i bardzo doceniam spokojną atmosferę miasta, czystość, piękne otoczenie przyrody i przyjaznych mieszkańców. Bardzo podoba mi się Wydział Nauki o Żywności, ponieważ panuje tu bardzo przyjazna atmosfera, a pracownicy są niezwykle mili i pomocni. Szczególnie jestem wdzięczna dr. Arkadiuszowi Zakrzewskiemu, ponieważ inspiruje mnie do prowadzenia dalszych badań – dodaje doktorantka.
Podczas stażu Somia pracuje nad analizą próbek mięsa przywiezionych z Algierii. W laboratorium identyfikuje bakterie, aby ocenić jakość i bezpieczeństwo produktów. Jak sama mówi, możliwość prowadzenia badań w tak dobrze wyposażonym miejscu i w przyjaznej atmosferze to dla niej ogromna motywacja.
Druga stażystka – Chiara Pisana – pochodzi ze słonecznych Włoch i jest doktorantką biotechnologii ze specjalizacją w rolnictwie i żywności na Uniwersytecie w Katanii. Do Olsztyna przyjechała na trzymiesięczny pobyt badawczy z prestiżowego programu CORE Organic Early Career Researchers Mobility Grant.
– Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii Mięsa i Chemii na Wydziale Nauki o Żywności była idealnym miejscem do realizacji mojego projektu badawczego CORE Organic. Bogate doświadczenie w mikrobiologicznej analizie żywności, bezpieczeństwie żywności i analizie molekularnej bakterii kwasu mlekowego było kluczowe dla mojej pracy. Byłam przekonana, że UWM zapewni zaawansowane zaplecze badawcze i fachowy nadzór (dr hab. inż. Wiolety Chajęckiej-Wierzchowskiej, prof. UWM) niezbędne do osiągnięcia moich celów naukowych – podkreśla Chiara.
Podczas stażu Chiara pracuje nad projektem „Zrównoważone i innowacyjne systemy kontroli biologicznej poprawiające bezpieczeństwo serów świeżych dzięki bakteriofagom i postbiotykom”. W skrócie – rozwija pomysły na nowoczesne, ekologiczne opakowania, które mają zwiększyć bezpieczeństwo żywności i ograniczyć użycie plastiku.
– Najbardziej cenię możliwość prowadzenia badań, które łączą innowacje technologiczne z troską o środowisko. Praca w międzynarodowym zespole na UWM to dla mnie niezwykle rozwijające doświadczenie – dodaje stażystka.
Pracownicy Wydziału Nauki o Żywności są usatysfakcjonowani, że mogą wspierać rozwój nie tylko studentów z Polski, ale też młodych naukowców z całego świata.
– Współpraca z Somią układa nam się bardzo dobrze. Mamy duży udział w realizacji jej doktoratu ze względu na to, że dysponujemy dużo lepszym sprzętem laboratoryjnym niż jej rodzima uczelnia. Pracujemy też nad wspólnymi publikacjami. Z kolei Chiara dała się poznać z bardzo dobrej strony prof. Wiolecie Chajęckiej-Wierzchowskiej i prof. Annie Zadernowskiej, które wcześniej odbywały staż na Sycylii. Po przyjeździe do Kortowa na nasz wydział, wzięła udział w konkursie na stanowisko asystenta badawczego do projektu Lider. Według komisji jej kandydatura była najlepsza i od 15 listopada br. rozpoczyna roczną pracę – podsumowuje dr inż. Arkadiusz Zakrzewski.
tekst: Marta Iwanowicz, syla, fot. archiwum prywatne
