03 Marca 2025

Aktualności


Naukowcy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego spotkali się z przedstawicielami branży mleczarskiej podczas 26. edycji Seminarium TECHMILK „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka”. Uczestnicy wydarzenia rozmawiali o trendach w mleczarstwie, innowacyjnych opakowaniach, zrównoważonym rozwoju i nowoczesnych technologiach. Seminarium było także wyjątkową okazją do szukania rozwiązań, które odpowiedzą na wyzwania współczesnego rynku mleczarskiego.

Seminaria dla branży mleczarskiej odbywają się od ponad ćwierć wieku, a ich cel pozostaje niezmienny.

Ideą tych spotkań od ich początku jest integracja środowiska związanego z przemysłem mleczarskim, zarówno producentów produktów znanych z półek sklepowych, jak i firm, które dostarczają urządzenia dla przemysłu. Chcieliśmy, by to wydarzenie stało się panelem dyskusyjnym i miejscem nawiązywania współpracy – mówi dr hab. Fabian Dajnowiec z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności UWM, przewodniczący komitetu organizacyjnego TECHMILK. – W tej branży niewiele się zrobi w pojedynkę i trzeba ze sobą współpracować.

W zakładach mleczarskich w czasie pierwszych spotkań TECHMILK pracowało bardzo dużo absolwentów UWM, wydarzenie stało się więc także przestrzenią spotkań integracyjnych.

Nasz wydział wykształcił pracowników branży mleczarskiej, którzy zaczynali od niższych stanowisk, a z czasem stawali się kadrą kierowniczą i zarządzającą firmami. Obecna było wtedy w środowisku opinia: „jeżeli idziesz do pracy w mleczarni, musisz być po Olsztynie”. Było powszechnie wiadomo, że kształcimy na wysokim poziomie – mówi dr hab. Dajnowiec. Dodaje, że dzisiaj ci, którzy skończyli studia w Kortowie, przyjeżdżają na TECHMILK i ze sobą współpracują. Przez 26 lat zmieniło się już pokolenie uczestników biorących udział seminarium.

Mimo już 26. edycji tego branżowego seminarium i wielu zmian organizacyjnych w sektorze mleczarskim, formuła spotkań się nie wyczerpała. Wydarzenie cały czas cieszy się zainteresowaniem. Tak było też w tym roku. W 2025 roku w seminarium wzięło udział 380 osób, w tym 182 osoby z zakładów mleczarskich.

Przyjechało wielu pracowników zakładów mleczarskich. Ich obecność wzbogaca nas, obecnych na wydarzeniach pracowników UWM. Możemy nawiązywać kontakty i budować relacje, pozyskiwać wiedzę i przez to polepszać naszą dydaktykę. Ułatwia to nam organizację w zakładach mleczarskich zajęć terenowych zgodnych z potrzebami naszego programu kształcenia – mówi organizator spotkania.

W tym roku wśród poruszanych podczas seminarium tematów wybrzmiewały wątki ekologiczne i związane ze zrównoważonym rozwojem – nowe opakowania, oszczędzanie, współczesne wyzwania, zmniejszenie zużycia energii, bezpieczeństwo żywności. Poruszano także raportowanie ESG, które w niedalekiej przyszłości czeka zakłady mleczarskie. Poza wykładami popularnością cieszyła się strefa stanowisk, na której można było porozmawiać z producentami.

Techmilk 2025

Przy wątkach związanych z oszczędzaniem energii rozmawialiśmy także o procesach chłodniczych i wykorzystaniu energooszczędnego sprzętu. Na TECHMILK-u było ok. 20 producentów różnych urządzeń, którzy po raz pierwszy brali udział w seminarium. Zainteresowanie wydarzeniem było bardzo duże, ze względów logistycznych nie wszystkich mogliśmy przyjąć – dodaje organizator i zaznacza, że już jest przygotowywana przyszłoroczna edycja wydarzenia.

Organizatorem spotkania, które odbyło się w dn. 19-21 lutego w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach, była Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM. Współorganizatorami było 49 firm oferujących nowoczesne rozwiązania techniczne i technologiczne dla zakładów mleczarskich.

Pełna lista firm współorganizujących wydarzenia dostępna jest tutaj. 

 

Anna Wysocka

fot. Joanna Lipka 

Rodzaj artykułu