02 Października 2024
Aktualności
Można w nich odpocząć między zajęciami, zjeść coś, pouczyć się czy naładować telefon lub laptop. Mowa o studenckich strefach wypoczynku i nauki, które w ostatnim czasie wyrastają na UWM jak grzyby po deszczu. Z miejsca, w którym można się zrelaksować czy po prostu pouczyć, cieszą się już studenci Wydziału Bioinżynierii Zwierząt oraz Wydziału Medycyny Weterynaryjnej.
Adriana Faraś-Bąk, zastępca kanclerza ds. administracyjnych UWM podkreśla, że strefy te powstają ze względu na zapotrzebowanie ze strony studentów i pracowników na tego typu miejsca. Ale nie tylko. Ich utworzenie wynika także ze Strategii rozwoju Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na lata 2021-2030.
– Tego typu strefy mają na celu wspieranie dobrego samopoczucia zarówno pracowników, jak i studentów. Specjalnie wydzielone miejsca przeznaczone do odpoczynku pozwalają się zregenerować i odprężyć umysł, co sprawia, że ludzie zwyczajnie czują się lepiej podczas dnia wypełnionego obowiązkami. Dodatkowo jest to przestrzeń do przygotowania i zjedzenia posiłku, integracji, spotkań kół naukowych – wyjaśnia wicekanclerz i dodaje, że idea utworzenia takich miejsc zwiększa komfort studiowania, zapewnia odpowiednie miejsce do pracy indywidualnej i grupowej, sprzyja integracji, wiedzy i kreatywności.
Stajnia WBZ
Za czasów Wydziału Zootechnicznego w Domu Studenckim nr 9, który przynależał wówczas do wydziału, istniał klub Stajnia. I chociaż ówczesna Stajnia dawno już nie istnieje, to nazwa tak się spodobała, że nowo powstała strefa dla studentów Wydziału Bioinżynierii Zwierząt przejęła tę nazwę.
– Prace nad miejscem do relaksu i nauki na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt zakończyły się już w czerwcu, ale studenci nie mieli jeszcze okazji z niego skorzystać, ponieważ rozpoczęli wakacje. W październiku planujemy uroczyste otwarcie – mówi prof. Urszula Czarnik, dziekan Wydziału Bioinżynierii Zwierząt.
Dzisiejsza Stajnia WBZ to dawna sala ćwiczeń Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. Ok. 15. lat temu Rada Wydziału uchwaliła, żeby przekształcić to pomieszczenie i przenieść tu bar, który wówczas znajdował się w głównym holu budynku WBZ. W nowym miejscu istniał on do czasów pandemii.
– Niestety w trakcie pandemii nie było studentów, więc ajentowi nie opłacało się utrzymywanie baru. Chciałam go reaktywować, gdy studenci po przerwie wrócili do Kortowa, ale się nie udało. Postanowiłam zatem, że będzie to przestrzeń, w której studenci będą mogli spędzać czas między zajęciami, odpocząć, pouczyć się czy po prostu coś zjeść. Było mi źle z tego powodu, że studenci nie mieli dla siebie miejsca na naszym wydziale – dodaje dziekan.
Duże wsparcie przy urządzaniu strefy relaksu i nauki dla studentów udzielili Bogusław Stec, kanclerz UWM oraz Sławomir Kokoszko z Działu Obsługi Obiektów.
– Pomieszczenie ma ok. 50 m kw. Znajdują się w nim meble, które poddano recyklingowi. Akcją tą koordynował pan Sławek Kokoszko (więcej o akcji pisaliśmy wiosną: https://uwm.edu.pl/aktualnosci/nowe-zycie-starych-mebli-czyli-uwm-dla-zrownowazonego-rozwoju – przyp. red ). Oprócz tego studenci do dyspozycji będą mieli mikrofalówkę, automat do wody gazowanej, niegazowanej i ciepłej oraz automaty z przekąskami, kanapkami i kawą – wymienia dziekan.
WETAroom
Jak podkreśla prof. Bogdan Lewczuk, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, powstanie strefy na wydziale jest wynikiem zbieżności pewnych działań: z jednej strony podjętych na szczeblu ogólnouczelnianym przez władze uczelni, a z drugiej – oddolnych inicjatyw wydziału, które miały zapewnić studentom lepsze warunki.
– Kiedyś w tym miejscu znajdował się bar, natomiast z różnych względów został zlikwidowany. Nie było możliwości, żeby go odtworzyć, dlatego bardzo się cieszymy, że powstało takie miejsce. Dzięki temu będziemy mogli zapewnić studentom lepsze warunki do spędzania czasu między zajęciami – mówi prof. Bogdan Lewczuk i dodaje, że zdaje sobie sprawę, że jedna strefa nie jest wystarczająca dla tak wielu studentów, zatem w przyszłości będą podejmowane kolejne działania, żeby poprawiać warunki socjalne.
Za wystrój strefy nauki i relaksu na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, która ma powierzchnię ok 90 m2, również odpowiada Sławomir Kokoszko.
– Malujemy, aranżujemy i wyposażamy powstające strefy w meble. Ze względu na to, że dotychczasowe automaty zapewniały jedynie słodkie i słone przekąski, to część z nich będzie przerabiana lub uzupełniana w zdrową żywność, którą będzie też można podgrzać w mikrofalówce. To było jedno z życzeń dziekanów, z którymi współpracujemy przy tworzeniu stref relaksu i nauki. Oprócz tego miejsca te wyposażamy w zlewy i kosze do segregacji – informuje Sławomir Kokoszko.
Bilard, piłkarzyki i szachy
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski planuje przygotować podobne strefy studenckie także na innych wydziałach. Adaptacja pomieszczeń trwa już w nowym budynku Wydziału Prawa i Administracji oraz Wydziału Nauk Społecznych. Strefa będzie miała powierzchnię ok. 160 m2 i składać się będzie z dwóch części. W pierwszej staną automaty z jedzeniem i kawą oraz stoliki do wygodnego spożycia i przygotowania posiłków, w drugiej powstanie miejsce do odpoczynku i relaksu oraz nauki. Prace remontowe i aranżacyjne zaplanowane są do końca października.
– Przygotowujemy kolejną strefę komfortu, ciszy i relaksu, połączoną z miejscem do przygotowywania i spożywania posiłków na WPiA i WNS. Znajdą się tam również automaty z przekąskami i dodatkowym jedzeniem z możliwością podgrzania i automaty z kawą. Powstająca strefa także częściowo będzie wyposażona w meble, które udało nam się pozyskać i odświeżyć, dając im nowe życie, czyli „stare jak nowe”. Meble te cieszą się bardzo dużym powodzeniem, dodają koloru i ożywiają pomieszczenia. Po ich wystawie w Bibliotece Uniwersyteckiej podczas Dnia Ziemi spotkaliśmy się z bardzo pozytywnym odbiorem i prośbami o to, aby takie meble na stałe zagościły również w naszej bibliotece – zaznacza Sławomir Kokoszko. Jak dodaje, w planach są kolejne strefy, ale na to potrzeba czasu.
W nowym budynku WPiA i WNS przewidziano także miejsce na stoły do bilarda i gry w piłkarzyki oraz duże szachy.
Strefa prosto z Otwartego Budżetu Akademickiego
Przypominamy, że wkrótce strefa nauki i wypoczynku powstanie także na Wydziale Nauk Ekonomicznych. Wydział ten zwyciężył w tegorocznym Otwartym Budżecie Akademickim, w którym duży nacisk położono na realizację celów zrównoważonego rozwoju. Projekt złożony przez dr Katarzynę Andruszkiewicz zakładał wyremontowanie holu głównego i utworzeniu w nim przestrzeni do spotkań, nauki i relaksu. Miejsce to wyposażone zostanie w nowe kanapy, stoliki, dobre oświetlenie do nauki, kącik do bookcrossingu oraz dużo zieleni. Prace trwają.
– W tegorocznym konkursie OBA zwyciężyły dwa projekty mieszczące się w obszarze rekreacji i odpoczynku tj. siłownia na świeżym powietrzu oraz MikroMakro – strefa nauki i odpoczynku na Wydziale Nauk Ekonomicznych, które aktualnie są realizowane, a ich zakończenie planowane jest do końca roku. Z kolei w ubiegłym roku wygrał projekt Disc Golf i Grillove Kortowo. Druga część tego zwycięskiego projektu została ujęta w projekcie zagospodarowania plaży, którego realizacja przed nami (więcej o modernizacji plaży https://uwm.edu.pl/aktualnosci/plaza-w-kortowie-przejdzie-modernizacje) – podsumowuje wicekanclerz.
Z podobnym pomysłem utworzenia strefy relaksu i cichej nauki – BIOsfery – w OBA wystartował też Wydział Biologii i Biotechnologii. To świadczy o tym, jak takie miejsca są potrzebne.
Sylwia Zadworna
Zadania polegające na utworzeniu stref odpoczynku i pracy wynikają nie tylko z potrzeb studentów, ale i ze Strategii rozwoju Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na lata 2021-2030. Czwarty z celów wskazanych w tym dokumencie mówi o zapewnieniu przyjaznych i atrakcyjnych warunków studiowania i możliwości wszechstronnego rozwoju osobistego, nauczycieli, studentów i doktorantów poprzez m. in. utworzenie nowych miejsc aktywności studenckiej i miejsc do rekreacji. Ponadto działanie to jest również wpisane w Plan Zrównoważonego Rozwoju naszego Uniwersytetu w odniesieniu do celu Dobre zdrowie i jakość życia – Odpowiedzialne społecznie środowisko pracy poprzez zapewnienie pracownikom i studentom dostępu do wspólnych pomieszczeń socjalnych.