26 Marca 2024
Aktualności
Kiedy Katarzyna Przybyłowicz kończyła technologię żywności na ART, akademia właśnie otwierała Międzywydziałowe Studia Doktoranckie. To była nowość na tamte czasy. Jako studentka ostatniego roku dużo rozmawiała z koleżankami ze studiów o możliwościach, które miały się dzięki nim pojawić.
– Byłyśmy młode i miałyśmy zapał, aby zmieniać świat i te studia doktoranckie nas na ten świat otwierały. Po dwóch latach ART jednak je zlikwidowała, a ja dostałam pracę w Katedrze Żywienia Człowieka na obecnym Wydziale Nauki o Żywności. To wydarzenie zadecydowało o tym, że wybrałam karierę naukową – wspomina prof. Przybyłowicz.
W tamtym czasie intensywnie rozwijały się badania nad żywieniem człowieka, a to było coś, co ją zawsze interesowało. Szczególnie ważny był dla niej wpływ żywienia na zdrowie człowieka.
– Badanie tego wpływu stało się moją specjalnością naukową. To szeroki zakres, gdyż mówimy i o chorobach metabolicznych, i związanej z nimi profilaktyce, i o terapiach dietetycznych wspierających profilaktykę lub rekonwalescencję, i o stylu życia, i o sporządzaniu indywidualnych planów żywienia. Żywienia, bo ma wpływ na długość życia, ale chodzi też o to, aby to życie było przyjemnością, a nie – reżimem żywieniowym – tłumaczy prof. Przybyłowicz.
Prawie wszyscy wiemy, jak powinniśmy zdrowo żyć, ale mało kto się do tych zasad stosuje.
– I dlatego naszym zadaniem jest ludziom nieustannie o tym przypominać i przekonywać, że jednak warto – zaznacza badaczka.
Co nowa profesor w swojej pracy lubi najbardziej?
– Różnorodność i kontakt z ludźmi, szczególnie tymi, którzy są pasjonatami tego, co robią i potrafią pasją zarażać otoczenie. Lubię także kontakt ze studentami i doktorantami. Największą satysfakcję sprawia mi obserwacja, jak się rozwijają i stają coraz lepsi w swoich specjalnościach – dodaje.
Prywatnie prof. Katarzyna Przybyłowicz jest żoną, mamą dwóch dorosłych córek i babcią trojga wnucząt. Wolny czas spędza aktywie na spotkaniach z przyjaciółmi, spacerach, jeździe na rowerze, a zimą na łyżwach. Ale lubi też zaszyć się w kącie z książką.
– Profesura to wyróżnienie i docenienie przez środowisko moich osiągnięć naukowych oraz całokształtu aktywności badawczej i dydaktycznej. To bardzo ważne i budujące. Przede mną kolejny etap w pracy zawodowej, który, jak myślę, otwiera nowe możliwości działania. Szczęście i sukces zawsze pojawiają się w działaniu, więc spodziewam się kolejnych wyzwań naukowych – dzieli się swą refleksją prof. Katarzyna Przybyłowicz.
Zainteresowania naukowe prof. Katarzyny Przybyłowicz skupiają się wokół problemów uwarunkowań żywieniowych ludności w aspekcie występowania chorób metabolicznych i możliwości ich ograniczenia na poziomie prewencji i profilaktyki żywieniowej. Poszukuje rozwiązań dla wielu zdrowotnych problemów, których poznanie umożliwi jednostkom życie w pełni zdrowe, z małym ryzykiem chorób metabolicznych. Szuka czynników sprzyjających długowieczności i lepszej jakości życia. Poprawa nawyków żywieniowych wymaga nowoczesnego podejścia, wykorzystującego możliwości w technologiach omicznych, w tym w genomice, metabolomice i proteomice oraz w badaniu ludzkiego mikrobiomu. Prof. Przybyłowicz uważa, że integracja tych technologii pomoże zrozumieć, od czego zależy indywidualna zmienność poszczególnych organizmów w odpowiedzi na dietę. Spodziewa się, że ta integracja pozwoli odkryć nowe markery dietetyczne i zidentyfikować populacje wysokiego ryzyka.
Dorobek publikacyjny prof. Przybyłowicz liczy ponad 300 pozycji, na które składają się także prace opublikowane w czasopismach z listy JCR, doniesienia na kongresy, sympozja i konferencje oraz prace popularnonaukowe, w tym opublikowane w czasopismach punktowanych spoza bazy JCR. Prof. Przybyłowicz była kierownikiem dwóch projektów oraz wykonawczynią w pięciu grantach przyznawanych w konkursach NCN, NCBiR i KBN. Wypromowała sześciu doktorantów i jest opiekunem naukowym kolejnego doktoranta.
lek