29 Kwietnia 2025
Aktualności
Tegoroczna edycja konkursu EUROPEL odbywała się w dniach 9-12 kwietnia w holenderskim Alkmaar. Produkty mleczarskie należało ocenić w różnych kategoriach, używając zmysłów węchu, smaku oraz wzroku. Były to: masło, mleko, ser gouda, ser gouda z kminkiem oraz sery kozie. Były one celowo zmodyfikowane – miały np. odrobinę zjełczały posmak czy pachniały sianem. Zadaniem studentów było to wyczuć i swoje oceny wpisać do arkusza kalkulacyjnego. Najwyższe miejsca zajęli ci, których ocena była najbliższa tej wystawionej przez jury składające się z ekspertów.
Studenci z UWM wśród najlepszych w Europie
Dwa drugie miejsca (za ocenę masła oraz sera gouda z kminkiem) zajęła Izabela Kalwejt. Ponadto zespół w składzie: Anita Grabowska, Izabela Kalwejt i Anastazja Olzacka zajął trzecie miejsce w klasyfikacji drużynowej.
– Jestem bardzo zadowolona z osiągniętych wyników. Uważam, że poziom był bardzo wysoki, a zdobycie dwóch drugich miejsc przy takiej konkurencji to duże osiągnięcie – mówi Izabela Kalwejt, studentka studiów magisterskich na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, członkini Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa.
Wyniki zdobyte przez studentów Wydziału Nauki o Żywności są powodem do wielkiej dumy, ponieważ przyszło im zmierzyć się z bardzo mocną stawką liczącą około 50 osób. W Europejskim Konkursie Sensorycznym biorą udział prestiżowe i posiadające dużą tradycję uczelnie kształcące w zakresie technologii mleczarskich – m.in. z Włoch, Hiszpanii, Holandii, Rumunii czy Francji.
– Podobne rzeczy jak podczas tego konkursu nasi studenci robią na zajęciach dydaktycznych – mówi dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. – Mamy szczęście na co dzień korzystać z hali technologicznej, gdzie żacy spotykają się czy to z surowcem, czy z mlekiem przetworzonym, odtłuszczonym, pełnym, pasteryzowanym czy poddanym różnym technikom obróbki termicznej. Studenci pod bacznym okiem naszej kadry naukowej niejednokrotnie mają za zadanie ocenić przy ustalonych deskryptorach (czyli poziomach różnego rodzaju wyróżników) produkty mleczarskie. Chodzi m.in. o rozpoznanie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego, posmaku metalicznego czy utleniania, które zachodzi w wyniku promieniowania słonecznego – wyjaśnia prof. Kowalik i dodaje, że osiągnięte wyniki są odzwierciedleniem poziomu jakości kształcenia w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.
– Myślę, że to, iż możemy konkurować na równi ze studentami z uczelni z największymi tradycjami na świecie, o czymś świadczy. Warto również podkreślić, że mamy podpisane umowy z tymi uczelniami i nasi studenci oraz pracownicy jeżdżą do nich na praktyki oraz staże krótkoterminowe. Dzięki udziałom w tych konkursach wzmocniliśmy również naszą współpracę – zarówno naukową, jak i praktyczną. Dodam jeszcze, że wraz z panią doktor Mariką Bielecką odbyliśmy krótki staż naukowy, poznając rozwiązania techniczno-technologiczne stosowane na uczelni Vonk – mówi prof. Jarosław Kowalik.
Słowa prof. Jarosława Kowalika potwierdza Izabela Kalwejt, która jest zadowolona z umiejętności, jakich nabywa podczas studiów.
– Wiedza, którą zdobyłam na studiach, przydała mi się na konkursie, a zwłaszcza ta z zajęć, gdzie pokazywano nam, jak sensorycznie oceniać produkty czy z tych, gdzie uczyliśmy się produkcji serów. Jak tylko dowiedzieliśmy się o możliwości wyjazdu na konkurs, to zaczęliśmy się do niego przygotowywać, testując i oceniając różne sery, mleko i masła dostępne na rynku.
Nie tylko konkurs
Konkurs sensoryczny był najważniejszym punktem wyjazdu do Alkmaar, ale poza nim nie zabrakło innych atrakcji. Pierwszego dnia odbyła się kolacja integracyjna, podczas której degustowano wyroby mleczarskie i wędliniarskie przywiezione przez poszczególne zespoły. Przedstawiciele UWM wzięli ze sobą sery wyprodukowane w OSM Kosów Lacki, z którą na co dzień współpracują. Przed konkursem zaś odbyła się prezentacja drużyn, podczas której studenci z Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa opowiedzieli o Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, Wydziale Nauki o Żywności oraz Kortowie, promując naszą uczelnię.
– Całe wydarzenie było bardzo dobrze zorganizowane. Organizatorzy zadbali o nas i zapewnili nam bardzo dużo atrakcji. Jedną z nich było wyjście na cheese market, który w Alkmaar odbywa się raz w tygodniu. Zwiedzaliśmy również zabytkowy młyn z XVIII w., który od czasu do czasu jest uruchamiany, fabrykę sera Cono Kaasmakers, lokalną piekarnię czy muzeum łodzi – dodaje Izabela Kalwejt.
Zespół z UWM liczył pięć osób, a w jego skład wchodzili: Izabela Kalwejt, Klaudia Moczulska, Anita Grabowska, Anastazja Olzacka oraz Damian Szablak. Opiekunami byli dr inż. Marika Bielecka i dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM, którzy czuwali także nad merytorycznym przygotowaniem studentów do konkursu.
Wyjazd do Alkmaar został sfinansowany z programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości. W przyszłym roku konkurs organizowany przez EUROPEL (Europejskie Stowarzyszenie Nauczycieli Mleczarstwa), którego członkiem jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, odbędzie się w Asturii w Hiszpanii.
Wydział Nauki o Żywności może poszczycić się mianem lidera w prowadzeniu badań naukowych dla wielu branż przemysłu spożywczego, a w szczególności mleczarskiego. O produktach mleczarskich „szytych na miarę” piszemy w najnowszym wydaniu „Wiadomości Uniwersyteckich”. Z kolei prof. Jarosław Kowalik wraz z dr inż. Adrianą Łobacz zajmują się modelowaniem bezpieczeństwa produktów żywnościowych (w tym mleczarskich), wpisując się w aktualny trend dbania o zdrową i wartościową żywność.
Marta Wiśniewska
Fot. Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa
