06 Grudnia 2024

Aktualności


Grudzień to wyjątkowy miesiąc na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Studenci oraz pracownicy, jak co roku, dbają o to, aby w Kortowie poczuć świąteczną atmosferę. Z tej okazji Wydział Nauki o Żywności zorganizował po raz kolejny Mikołajki z Nożami.

To wyjątkowe wydarzenie odbyło się 6 grudnia na Wydziale Nauki o Żywności. Jak co roku było świątecznie i smakowicie. Studenci i pracownicy wydziału przygotowali wiele pysznych niespodzianek.

Koła naukowe działające na Wydziale Nauki o Żywności jak zawsze stanęły na wysokości zadania i przygotowały mnóstwo pyszności. Mamy sery z przyprawami, różnego rodzaju pierniki, przepyszne mleko korzenne czy piwo korzenne bezalkoholowe. Można spróbować cista z dodatkiem mąki owadziej, a także chipsów z owadów jadalnych. Sama próbowałam i muszę przyznać, że mi smakowały, więc polecam. Studenci serwują też gofry na słodko i w wersji wytrawnej. Gofry z dżemem z boczku są rewelacyjne  – wymienia dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności i dodaje, że podziwia młodzież i opiekunów kół naukowych za to, jak bardzo są kreatywni i że co roku potrafią zaskoczyć nowymi daniami, które są smaczne i ładnie podane.

Mikołajki z Nożami to doskonała okazja, aby zintegrować społeczność UWM w magicznej, świątecznej atmosferze i lepiej poznać współpracowników oraz studentów.

Jako nauczyciele akademiccy często jesteśmy zabiegani i zazwyczaj kontaktujemy się jedynie z osobami danej specjalności. Dzisiaj mamy możliwość spotkać się ze wszystkimi i porozmawiać nie tylko służbowo, ale i prywatnie. Bardzo mnie cieszy, że odwiedzają nas też byli studenci, pracownicy dziekanatu czy rektoratu – podkreśla dziekan.

Mikołajki z Nożami

 

Dżem z boczku zachwalał także dr hab. inż. Tomasz Sawicki, prof. UWM, prodziekan ds. studenckich WNoŻ. A co jeszcze mu smakowało?

Lista tego, co warto spróbować jest bardzo długa. Mogę na pewno polecić na dzisiejszą pogodę ciepłą herbatę z imbirem i szoty z imbiru. Warto skosztować też masła z dodatkiem pomarańczy czy owoców typowo świątecznych jak żurawina – zaznacza prodziekan.

Autorem wychwalanych przez wszystkich gofrów z dżemem z boczku jest Adam Bryk, student III roku technologii żywności i żywienia człowieka i członek Naukowego Koła Technologów Mięsa.

Stwierdziłem, że potrzebujemy produktu, który będzie typowo mięsny. Pomysł na dżem z boczku zaczerpnąłem od siostry. Receptura jest bardzo prosta. Potrzebujemy dużą ilość cebuli, ostrą paprykę, cukier, olej, ocet balsamiczny, whisky dla dodania smaku i oczywiście bekon. Przygotowaliśmy też dwa rodzaje smalcu, pierwszy z jalapeño, cebulą, żurawiną oraz jabłkiem, a drugi – w wersji dr. Adama Więka – z orzechami włoskimi, cebulą, pieczarkami oraz jabłkiem. Oprócz tego mamy pizzę z pepperoni, cebulą i pieczarkami – zaznacza student.

Naukowe Koło Mikrobiologii Żywności „Kocuria" częstowało odwiedzających produktami spożywczymi, które zostały wytworzone z wykorzystaniem mikroorganizmów.

Na co dzień zajmujemy się badaniem mikroorganizmów, które występują w żywności, więc na naszym stoisku znalazły się różne rodzaje kombuchy, czyli fermentowanej herbaty, jogurty typu Activia czy Actimel i sery pleśniowe. Jak co roku częstujemy też galaretkami, które robimy na wzór posiewów mikrobiologicznych – mówi Zuzanna Byczkowska-Rostkowska, wiceprzewodnicząca koła.

Mikołajki z Nożami

 

Szymon Andrzejewski z Koła Naukowego Gastronomii Sztuki Kulinarnej przekonywał odwiedzających Wydział Nauki o Żywności, aby spróbowali suszonych owadów oraz ciasta z 20% dodatkiem mąki owadziej.

Przygotowaliśmy kompot z suszu oraz dwie wersje piernika przekładanego powidłami śliwkowymi. Jedna wersja jest klasyczna, druga natomiast z dodatkiem mączki owadziej. Oprócz tego zachęcamy do degustacji różnych smakowych owadów suszonych. Mamy świerszcze o smaku chili, pizzy, śmietanki z cebulą, z czosnkiem, a także larwy mącznika młynarka w czekoladzie – mówi Szymon Andrzejewski i dodaje, że ludzie coraz bardziej przekonują się do produktów z dodatkiem białka owadziego. Świadczyło o tym chociażby to, że zwiedzający chętniej sięgali po piernik z dodatkiem mąki owadziej niż klasyczny. – Opinie są bardzo pozytywne, prowadzę też ankietę i oceny są dosyć wysokie.

Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa kusiło masłem z pomarańczą i miodem, masłem z żurawiną i orzechami, świątecznymi jogurtami z dodatkami pomarańczy, żurawiny, moreli i fig oraz mlekiem korzennym.

Mikołajki z Nożami to świetna inicjatywa. Możemy się spotkać z innymi studentami, zobaczyć czym się zajmują, a także zaprezentować działalność naszego koła – mówi Klaudia Moczulska.

Mikołajki z Nożami

 

Paulina Prostko, przewodnicząca Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej w wydarzeniu bierze udział już po raz kolejny. Tym razem upiekła z kolegami i koleżankami klasyczne ciasto marchewkowe zrobione na mokro.

Uwielbiam wszystkie akcje związane z wydziałem i Uniwersytetem, bo mogę poznać nowe osoby i nawiązać kontakty. Pomagamy też innym. Dzisiaj odwiedził nas Kortowski Mikołaj, który spełni marzenie studentki UWM – dodaje Paulina Prostko.

Koło Naukowe Biotechnologów Żywności przygotowało wystawę chmieli i słodów komercyjnych do produkcji piwa oraz słody, które były używane w 1865 roku w Bawarii do pierwszych Oktoberfestów.

Mamy piwo 0%, podpiwek i piwo zimowe, bardziej korzenne. Robiliśmy je sami. Proces ważenia trwał ok. 6 godzin, a leżakowania 4 tygodnie – zaznacza Dominik Jakubowski, student IV roku biotechnologii i dodaje, że Mikołajki z Nożami są bardzo fajną inicjatywą, podczas której można się spotkać, świetnie bawić, a jednocześnie wesprzeć cel charytatywny.

Społeczność Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego nie zapomina, aby w okresie przedświątecznym zrobić też coś dobrego dla innych. Przypominamy, że w tym roku Kortowski Mikołaj spełni marzenie Zuzanny Laskowskiej, studentki z Wydziału Nauk Społecznych. (https://uwm.edu.pl/aktualnosci/kortowski-mikolaj-obdaruje-zuzie-z-wydzialu-nauk-spolecznych-uwm)

A już 11 grudnia odbędzie się świąteczny koncert „Kultura pod Choinkę”, podczas którego wystąpią artystyczne grupy Akademickiego Centrum Kultury UWM oraz Ośrodka Inicjatyw Artystycznych Wydziału Sztuki UWM: Zespół Pieśni i Tańca „Kortowo” UWM, Orkiestra Akademicka UWM, Studio Wokalne UWM, Chór im. prof. Wiktora Wawrzyczka UWM oraz Teatr Muzyczny UWM. To będzie klimatyczny wieczór wypełniony kolędami, pastorałkami i piosenkami, które już w połowie grudnia pozwolą nam poczuć magię świąt Bożego Narodzenia!

Sylwia Zadworna, fot. Janusz Pająk

 

Rodzaj artykułu