02 Lipca 2025
Aktualności
Aby pozostać w sferze skojarzeń żywnościowych, odnotować można, że w 1950 roku, kiedy to w Kortowie otwarto Wyższą Szkołę Rolniczą, a kadra i studenci z Cieszyna rozpoczęli swoje nowe życie w Olsztynie, kilogram masła kosztował 650 zł, a w mieście zaczął działać pierwszy bar mleczny. W trudnej powojennej rzeczywistości pasjonaci i profesjonaliści zaczynali tworzyć markę wydziału, który miał nie tylko przetrwać kolejne 75 lat, ale i stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych na powołanym do życia w 1999 roku Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Osiem dekad rozwoju
O to, by w czasie jubileuszowej uroczystości nie zapomniano o tych, którzy swoją pracą i zdolnościami budowali historię wydziału, zadbała także w swoim przemówieniu dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan WNoŻ.
– Efektem ich pracy jest wykształcenie wielu pokoleń absolwentów, którzy są chlubą naszego wydziału i pełnią kluczowe funkcje w zakładach przemysłu spożywczego, sektorze usług gastronomicznych, firmach działających na rzecz przemysłu spożywczego, organach administracji publicznej oraz instytucjach kontroli urzędowej – mówiła dziekan. Jak dodała, mury wydziału opuściło z dyplomami ponad 18 tys. osób. – Wydział Nauki o Żywności to 80 lat nieustającego rozwoju oraz opinia silnego ośrodka akademickiego nauki o żywności i żywienia.
Prof. Justyna Żulewska kilkakrotnie powtarzała, jak wielkie znaczenie mają więzi, które łączą członków społeczności wydziału.
– Wierzę, że nasi absolwenci są tak samo dumni ze swojej Alma Mater, jak my jesteśmy dumni z nich. Aby ukształtować mądrych i światłych ludzi, którzy w swoim życiu będą kierować się uniwersalnymi zasadami i będą prawymi, dobrymi obywatelami, musimy mądrze przekazywać wiedzę, którą dysponujemy – zaznaczyła. – Gwarancją wysokiego poziomu nauczania i prowadzonych badań są pracujący na wydziale nauczyciele akademiccy, legitymujący się szeroką wiedzą i pasją. Potrafią oni zaciekawić przekazywanymi treściami studentów i uczestników studiów podyplomowych. Duże zaangażowanie emocjonalne w proces praktyczny oraz idea partnerstwa z jego uczestnikami to cecha opisująca proces kształcenia.
Dziekan Wydziału Nauki o Żywności podkreślała też, że specjaliści zatrudnieni w zarządzanej przez nią jednostce starają się utrzymywać równowagę pomiędzy teorią i praktyką oraz są otwarci na współpracę z przemysłem.
– Wśród naszych partnerów znajdują się wiodący producenci żywności oraz przedsiębiorstwa z grupy małych i średnich podmiotów gospodarczych – podkreśliła prof. Żulewska.
Potwierdzeniem jej słów była lista gości biorących udział w jubileuszu. Z zaproszenia do wspólnego świętowania skorzystało m.in. wiele osób zatrudniających absolwentów Wydziału Nauki o Żywności oraz wspierających proces kształcenia poprzez np. umożliwianie realizowania praktyk. Wielu z nich także w bardzo wymierny sposób wspiera wydział, fundując nagrody dla studentów i absolwentów oraz umożliwiając realizację różnych projektów.

Jednym z dowodów, że społeczność wydziału może liczyć na swoich partnerów z otoczenia społeczno-gospodarczego, jest fakt, że dzięki wsparciu donatorów wydział opublikował księgę jubileuszową, która zawiera biogramy profesorów związanych z wydziałem – zarówno tych, którzy są dzisiaj aktywni, jak i tych, którzy zakończyli już pracę na uczelni. W czasie uroczystego świętowania jubileuszu prof. Justyna Żulewska po raz pierwszy wystąpiła w nowym łańcuchu dziekańskim, którego wykonanie sfinansowali partnerzy wydziału. Inną pamiątką, która zostanie po jubileuszu, będą medale okolicznościowe, które z okazji swojego święta przygotował Wydział Nauki o Żywności. Zostały one wręczone firmom, osobom i instytucjom, które przez długoletnią współpracę przyczyniły się do rozwoju wydziału. Jak podkreślała dziekan, radością z obchodów osiemdziesięciolecia wydział chce się dzielić z innymi.
Wydział odpowiedzialny
Prof. Justyna Żulewska podkreślała w swoim przemówieniu, że społeczność wydziału jest świadoma odpowiedzialności środowiska akademickiego za miasto i rejon, w którym działa. To między innymi dlatego propaguje ona wiedzę o żywności i zdrowym stylu życia nie tylko wśród swoich studentów, ale i innych grup społecznych.
O tym, że kadra Wydziału Nauki o Żywności dba o to, by odpowiadać na potrzeby zarówno kandydatów na studia, jak i czekającego na młodych specjalistów przemysłu, świadczy choćby oferta dydaktyczna, w której znaleźć można bezpieczeństwo i certyfikację żywności, gastronomię – sztukę kulinarną czy technologię żywności i żywności człowieka. Warto też zaznaczyć, że popularnością wśród studentów z kraju i z zagranicy cieszy się food engineering, czyli zakres kształcenia prowadzony we współpracy z uczelnią w niemieckim Offenburgu. Jego absolwenci otrzymują dwa dyplomy.
Wspólnie ze Szkołą Zdrowia Publicznego Wydział Nauki o Żywności kształci też studentów na kierunku dietetyka, a dzięki studiom podyplomowym można zyskać kwalifikacje menedżera jakości i bezpieczeństwa żywności. W ofercie są też studia z zakresu zarządzanie produkcją przemysłu mleczarskiego, żywienia człowieka i dietetyki.
– W tym roku uruchamiamy kolejną nową propozycję: zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym – zapowiedziała z kolei dziekan.
O przyszłości prof. Żulewska mówiła zresztą więcej.
– Nie osiądziemy na laurach. Dalej będziemy budować prestiż i pozycję wydziału – zobowiązała się publicznie w imieniu społeczności wydziału. I podkreśliła: – Jesteśmy otwarci na nowe wyzwania i zamierzamy wykorzystać nasze możliwości badawcze i dydaktyczne, a także poszerzyć stopień umiędzynarodowienia i interdyscyplinarności oferty edukacyjnej. Zadania na przyszłe lata wyznaczają nam nie tylko nasza ambicja i chęć rozwoju. Nasz wydział musi być przygotowany na zmiany, które przynosi nowoczesny świat. Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z najistotniejszych działów gospodarki narodowej. Tworzenie kadr na jego potrzeby ma duże znaczenie dla jego funkcjonowania i jest warunkiem stałego rozwoju. Doskonała żywność zaczyna się od doskonałej edukacji.
Kortowski powód do dumy
Do udziału w jubileuszowych uroczystościach zaproszeni byli nie tylko przedstawiciele władz różnego szczebla, z ministrem Marcinem Kulaskiem na czele, ale i ci, którzy z różnych powodów czują się związani z wydziałem. Świętowano więc w gronie społeczności akademickiej oraz przyjaciół i partnerów z otoczenia społeczno-gospodarczego.
O tym, że wydział stanowi integralną część uniwersyteckiej wspólnoty, przypominał w swoim wystąpieniu prof. Jerzy Przyborowski. Rektor UWM na uroczystość przybył z okolicznościowym podarunkiem – statuetką przedstawiającą symbol pojawiający się w godle UWM. Trzy łączące się ze sobą konary lipy drobnolistnej mają przywoływać na myśl jednostki, które utworzyły Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, a 12 liści, które autor projektu umieścił na gałęziach tego drzewa, odwołują się do liczby wydziałów, które działały w momencie powstania Uniwersytetu. Jeden z nich to, jak przypomniał prof. Przyborowski, właśnie Wydział Nauki o Żywności. Wydział – dodajmy – z jedną z najdłuższych historii w dziejach olsztyńskiej uczelni.
Rektor podkreślił też, że tworząc tę historię, wydział pracował też na opinię silnego ośrodka zarówno w zakresie mleczarstwa, jak i przetwórstwa mięsnego i roślinnego.
– Wydział Nauki o Żywności zawsze skupiał pracowników naukowych silnie współpracujących z biznesem, z praktyką, z otoczeniem społecznym. Zawsze wtedy, kiedy biorę udział w konferencjach naukowych, podziwiam, jak wielu ich uczestników to osoby z otoczenia społeczno-gospodarczego. To dowód na to, że synergia między nauką a biznesem funkcjonuje na tym terenie doskonale. I tego gratuluję – podkreślał rektor, chwaląc kadrę także za efektywność w pozyskiwaniu środków finansowych na rozwój wydziału i jego infrastruktury.
Prof. Jerzy Przyborowski żartobliwie zaznaczył, że liczy na to, iż po jubileuszowym spotkaniu liczba partnerów Uniwersytetu jeszcze bardziej wzrośnie. Zachęcał więc do tego, by nie zapominać o istnieniu uniwersyteckiego Centrum ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym, które gotowe jest pomagać w budowaniu takich relacji.
A skoro o relacjach mowa, to warto też odnotować, że jedną z wyjątkowych jest ta, która łączy wydział z ministrem nauki i szkolnictwa wyższego. Tak się bowiem składa, że Marcin Kulasek, który sprawuje tę funkcję, jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywności, na którym też obronił swój doktorat.
– Nie wyobrażam sobie, że mogłoby mnie zabraknąć na tak świetnym jubileuszu – zaznaczył minister. – Wszystkim osobom, które na przestrzeni lat związane były z tą znamienitą jednostką, chciałbym złożyć najlepsze życzenia i serdeczne gratulacje. To piękny jubileusz, świadectwo efektywnej pracy, stałego rozwoju i konsekwencji w dążeniu do doskonałości. Osiemdziesiąt lat uczenia i wychowania to czas, który pozwolił wykształcić kilka pokoleń wykwalifikowanych specjalistów. Prowadzić zaawansowane badania naukowe, budować relacje z przemysłem oraz rozwijać współpracę międzynarodową. To historia współtworzona przez znakomitych badaczy, wykładowców, pracowników, doktorantów i studentów. Dzięki państwa zaangażowaniu, wierności ideałom nauki oraz otwartości na zmianę, Wydział Nauki o Żywności wnosi znaczący wkład w rozwój polskiej nauki. Ciesząc się, że dziś nie tylko krajowym, ale i międzynarodowym uznaniem.
Szef resortu nauki podkreślał, że czuje się dumny z tego, że jest częścią historii wydziału.
– Tutaj zdobywałem wiedzę, rozwijałem zainteresowania naukowe i obroniłem na jego wspomnianą pracę doktorską. Z ogromnym sentymentem wspominam ten czas – mówił. – Z wielką radością objąłem patronat nad tym jubileuszem. Traktuję to jako wyraz uznania, ale też osobiste zobowiązanie. Jestem przekonany, że dzięki wzorowej organizacji wyróżniającemu się poziomowi aktywności badawczej, a przede wszystkim doskonale przygotowanej kadrze, tu w Olsztynie nadal rozwija się i będzie się rozwijać nauka, która potrafi odpowiadać na wyzwania współczesności, a tym samym służyć całemu pokoleniu. Dziękuję wszystkim osobom związanym z wydziałem, zarówno tym, którzy budowali jego fundamenty, jak i tym, którzy dziś kontynuują tą misję.
W imieniu Marcina Kuchcińskiego, marszałka województwa warmińsko-mazurskiego głos zabrała jego zastępczyni, Sylwia Jaskulska. Wicemarszałkini podkreślała, że kadra Wydziału Nauki o Żywności spełnia ważną rolę, upowszechniając wiedzę dotyczącą jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych.
– Od czasów powojennej biedy przeszliśmy przez falę zachwytów nad kolorowymi opakowaniami i smakami (często sztucznymi), żeby wrócić na właściwe tory żywności lokalnej, świeżej, naturalnej – mówiła marszałkini, zwracając uwagę na to, że to także zasługa uniwersyteckich naukowców.
Na podobne kwestie zwracała uwagę zastępczyni prezydenta Olsztyna Sylwia Rembiszewska-Piątek
– To, co spożywamy, ma bezpośredni wpływ na nasz organizm – mówiła. A gratulując jubileuszu i życząc kolejnych sukcesów, podkreślała też społeczną wartość ustaleń prezentowanych przez kortowskich specjalistów. – Badania dotyczące żywienia oraz jego wpływu na stan zdrowia są jednymi z najistotniejszych trendów nie tylko w naukach o żywieniu, ale i naukach społecznych.
W imieniu kolegium dziekańskiego UWM gratulacje z okazji jubileuszu składała jubilatom także dr hab. Joanna Ostrouch-Kamińska, dziekan Wydziału Nauk Społecznych. Podkreślała ona szacunek i uznanie dla historii wydziału oraz rolę, jaką jego społeczność odgrywa w tworzeniu wspólnoty Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Absolwenci mocą swojego wydziału
Na zaproszenie prof. Justyny Żulewskiej krótki wykład okolicznościowy wygłosił dr inż. Adam Głowacki, który postanowił przedstawić sylwetki kilkorga absolwentów wydziału. Tym, co szczególnie wyraźnie wybrzmiało w jego wystąpieniu, jest to, że osoby, które mogą pochwalić się dużymi osiągnięciami, gotowe były przyznać, jak wiele zawdzięczają wykształceniu zdobytemu w Kortowie. Niezależnie od tego, czy wybierając studia, kierowały się one sercem, rozumem lub opinią rodziców, czy zdały się na przypadek, w rozmowach z autorem wykładu podkreślały, że swojej decyzji nie żałują.
– Historie absolwentów stanowią świadectwo trudu włożonego przez wykładowców i nauczycieli akademickich w nasze wykształcenie. To, że tak licznie zgromadziliśmy się dzisiaj tutaj, aby uczcić 80. rocznicę naszego wydziału, stanowi dowód, że my, absolwenci wydziału, pozostaliśmy wierni słowom przysięgi studenckiej – mówił dr Głowacki.
Jubileusz napędzany nauką, czyli XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Obchodom jubileuszu 80-lecia towarzyszy również XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, której współorganizatorem jest Wydział Nauki o Żywności. W Centrum Konferencyjnym UWM obraduje prawie 200 prelegentów z 14 różnych ośrodków naukowych z całej Polski.
– Nauka to inwestowanie w przyszłość – niekiedy bardzo odległą. Nauka ma szansę, kiedy sfera autonomii, wolności i samodzielności jest poszerzana. I właśnie w celu poznania prawdy, w tym także o żywności i żywieniu, zebraliśmy się dzisiaj na XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Te sesje odbywają się co dwa lata, w różnych ośrodkach akademickich w Polsce. Podczas spotkań przedstawiciele nauki oraz otoczenia społeczno-gospodarczego mają okazję do zaprezentowania najnowszych osiągnięć z zakresu nauk podstawowych oraz nauk aplikacyjnych. Mam nadzieję, że sesja będzie stanowiła platformę integrującą środowisko naukowców i praktyków skupionych wokół dyscypliny technologia żywności i żywienia w aspekcie zintegrowanej idei żywność-żywienie-zdrowie człowieka – mówiła podczas oficjalnego otwarcia konferencji prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz z Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Głos zabrał również dr inż. Marcin Kulasek.
– Temat tegorocznej sesji naukowej jest niezwykle trafny i aktualny – odpowiada na wyzwania, przed którymi stoi współczesna nauka i społeczeństwo w obszarze żywienia i zdrowia. W dobie postępujących zmian klimatycznych, globalizacji, starzenia się społeczeństwa oraz rosnących oczekiwań konsumentów, to właśnie nauka o żywności i żywieniu staje się kluczem do zrównoważonego rozwoju i zdrowia publicznego. Wspieranie tej dziedziny, zarówno od strony badawczej, jak i wdrożeniowej, będzie jednym z priorytetów mojego resortu – zapewniał minister nauki i szkolnictwa wyższego.
Prof. Małgorzata Darewicz w rozmowie z „Wiadomościami Uniwersyteckimi”, zwracała uwagę na trwającą prawie pół wieku historię konferencji.
– Początkowo gromadziła ona technologów żywności, potem technologów żywności i żywienia, a teraz nauki o żywności, ponieważ to spojrzenie staje się coraz szersze. Sesja odpowiada na potrzeby naukowców, praktyków, otoczenia społeczno-gospodarczego i konsumentów, których preferencje na przestrzeni tych pięciu dekad bardzo się zmieniły.
Naukowczyni z Katedry Biochemii Żywności UWM zapytana, które zagadnienia poruszane na tegorocznej konferencji są dla niej najbardziej interesujące, odpowiedziała, że te związane z bioaktywnymi składnikami żywności, czyli tematem, którym zajmuje się naukowo.
– Interesuje mnie to, jak wpływają one na zdrowie człowieka, a prezentacji na ten temat jest bardzo dużo. Bierze się to stąd, że źródłem tych składników jest wiele różnych surowców i składników żywnościowych i, co więcej, sukcesywnie ich przybywa, ponieważ sięgamy po coraz to nowe produkty, które wcześniej nie były obecne – wyjaśniała prof. Małgorzata Darewicz i dodawała, że przyszłością nauk o żywności będzie spojrzenie holistyczne, określane dziś angielskim terminem One Health.
– Musimy dbać o dobrostan zwierząt w kontekście zdrowia człowieka, ale również zważać na to, jak skutki przetwarzania żywności oddziałują na środowisko. Przemysł z pewnością będzie też wprowadzał technologie bezodpadowe czy ograniczenie zużycia energii, ale cały czas pamiętając o tym, żeby nie odbywało się to kosztem obniżenia wartości odżywczej i aktywności biologicznej składników żywności.
Szerzej o badaniach naukowych nad zdrową i innowacyjną żywnością, która ma przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa, prof. Małgorzata Darewicz opowiadała w kwietniowym numerze „Wiadomości Uniwersyteckich”.
Podtytuł konferencji to „doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka” i już tematy wykładów plenarnych wskazywały na to, że w trakcie dwudniowych (3-4 lipca) obrad zostanie poruszonych wiele tematów wpisujących się we współczesne trendy dotyczące zdrowego stylu życia.
Prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przygotowała wystąpienie pt. „Żywność ultraprzetworzona: wpływ na zdrowie i wyzwania dla technologii żywności”.
– Mówiłam o żywności wysoko przetworzonej i jej wpływie na zdrowie konsumenta, a także o tym, jakie są bariery technologiczne, jeśli chodzi o jej produkcję. Należy czytać etykiety na produktach spożywczych i to może być kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o zdrowie naszego organizmu lub też szkody, jeśli będziemy robili to nieodpowiednio. Myślę, że czytanie etykiet nie jest zbyt dużym problemem, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach jest dużo aplikacji mobilnych, które w tym pomagają. Wystarczą zatem dobre chęci i odrobina zaangażowania – radziła prof. Gramza-Michałowska.
Autorką drugiego wykładu plenarnego pt. „Zmienność organizmów a zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nutrigenomika – szansa czy złudzenia?” była prof. dr hab. Renata B. Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
– W Polsce obowiązują zalecenia żywieniowe przedstawiane w formie piramidy żywieniowej lub talerza. Podstawą jednego i drugiego są warzywa i owoce. Ale to, co jest równie ważne kontekście naszego zdrowia, a nie dotyczy ściśle żywienia, to aktywność fizyczna – wyjaśniała prof. Kostogrys i odniosła się również do pojęcia nutrigenomiki. – Coraz częściej mówi się o tym, że zapotrzebowanie na składniki żywieniowe zależy od tego, jakie mamy geny i to jest właśnie nutrigenomika. Z jednej strony genów, które zostały przekazane nam przez rodziców, nie możemy zmienić, ale okazuje się, że za pośrednictwem różnych składników, które dostarczamy do naszego organizmu, jesteśmy w stanie zwiększyć lub zmniejszyć poziom ich ekspresji, czyli po prostu wpłynąć na ich efektywność – dodawała.
W trakcie dwudniowej konferencji zaplanowano 10 sesji tematycznych: bezpieczeństwo żywności, ekonomiczne aspekty produkcji żywności, konsument, metody i techniki, procesy i technologie, wyzwania polskiego mleczarstwa, zrównoważony rozwój, żywienie, żywność funkcjonalna, żywność wczoraj i dziś. Wyniki najnowszych badań naukowych prezentowane są w formie wykładów plenarnych, komunikatów ustnych, sesji posterowych i dyskusji panelowych. Wśród prelegentów nie brakuje naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Zorganizowanie wydarzenia było możliwe m.in. dzięki środkom z Regionalnej Inicjatywy Doskonałości.
Hołd dla osób, które tworzyły historię wydziału
Choć główne uroczystości odbyły się 3 lipca, już dzień wcześniej rozpoczęło się świętowanie jubileuszu. Tego dnia odsłonięte zostały tablice upamiętniające osoby, które zapisały się w historii wydziału.
– Każdy jubileusz skłania do refleksji nad przeszłością i nad tymi, którzy doprowadzili nas do momentu, w którym jesteśmy – mówiła dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w rozmowie z „Wiadomościami Uniwersyteckimi”. – Myślę, że oddanie hołdu osobom, które przyczyniły się do rozwoju Wydziału Nauki o Żywności, jest gestem, który w piękny sposób rozpoczyna obchody jubileuszu. Prowadzimy również namysł nad tym, co przyniesie przyszłość, ale najpierw trzeba mieć solidne fundamenty, a tymi fundamentami była praca tych osób, których pamięć dziś czcimy – dodawała.
Tablicę prof. Janusza Budnego (1936-2024) odsłonięto w budynku Wydziału Nauki o Żywności, który znajduje się przy Placu Cieszyńskim. Był on twórcą idei poszanowania energii w przemyśle spożywczym, prorektorem Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie w latach 1984-1988, dziekanem Wydziału Technologii Żywności (1981-1984) oraz założycielem i wieloletnim prezesem Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego „Energia i środowisko w mleczarstwie”.
Kolejne cztery tablice odsłonięte zostały w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, która mieści się przy ul. Oczapowskiego 7. Osoby, które na nich upamiętniono to:
Prof. Bogusław Staniewski (1951-2024) – autorytet w zakresie technologii tłuszczu mlekowego, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w latach 2008-2016 oraz kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością w latach 2010-2021.
Prof. Stefan Ziajka (1941-2024) – pionier wdrażania w krajowym mleczarstwie systemów zarządzania jakością, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w latach 2005-2008 oraz dyrektor Instytutu Rozwoju Mleczarstwa (1997-2004).
Prof. Zdzisław Żbikowski (1940-2021) – ekspert technologii mleczarstwa, dyrektor Instytutu Technologii Mleczarskiej (1996-1997) oraz prodziekan Wydziału Nauki o Żywności (1999-2002).
Prof. Jan Kisza (1926-2016) – współtwórca nowoczesnego mleczarstwa, dyrektor Instytutu Technologii Mleczarskiej (1982-1986), dziekan Wydziału Technologii Żywności (1978-1981).
Dziekan Justyna Żulewska mówiła do licznie zgromadzonych pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz rodzin upamiętnionych, że odsłonięte tablice są hołdem dla tych, którzy na zawsze zapisali się na kartach historii wydziału. Podkreślała, że jest to wyraz szacunku i wdzięczności za ich trud, pracę i pasję.
– Profesorowie, których dziś wspominamy, byli nie tylko wybitnymi naukowcami, ale także mistrzami i przewodnikami dla wielu pokoleń studentów, doktorantów i współpracowników. Byli to budowniczowie wydziału – czasami w przenośni, a czasami nawet dosłownie. Mam bowiem przed oczami prof. Janusza Budnego, który prowadzi taczkę na budowie hali technologicznej Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. To pokazuje, że nie tylko wiedzą przyczynili się do rozwoju wydziału, ale także w taki zwykły, namacalny sposób. Niech te tablice będą trwałym świadectwem naszej pamięci, a także niech przypominają o wartościach, które wspólnie pielęgnujemy: rzetelności naukowej, szacunku dla wiedzy oraz odpowiedzialności wobec przyszłych pokoleń – mówiła prof. Justyna Żulewska.
Dziekan w imieniu całej wydziałowej społeczności złożyła również kwiaty w Alei Wydziałów w Kortowie. Czyniąc ten gest, mówiła, że jest to wyraz wdzięczności oraz pamięci o tym, że wszyscy stanowią wspólnotę i tworzą liczącą osiem dekad historię Wydziału Nauki o Żywności.

[Artykuł aktualizowany]
dbp, mw
