02 Lipca 2025

Aktualności


Początek tej opowieści sięga nie tylko odległych lat, ale i dalekiego wobec Olsztyna miejsca. Bo choć dzisiaj serce Wydziału Nauki o Żywności UWM bije w Kortowie, z pochodzenia jest on… cieszyński. To właśnie w Wyższej Szkole Gospodarstwa Wiejskiego w Cieszynie w 1945 roku rozpoczął swoją działalność Wydział Mleczarsko-Serowarski, by po pięciu latach zostać przeniesionym do Olsztyna. To właśnie tu, na Warmii, umacniał on swoją pozycję, a kolejne pokolenia studentów kształcone były przez osoby, które swoimi badaniami wpływały na rozwój nauki. W czwartek 3 lipca Wydział Nauki o Żywności świętował osiemdziesięciolecie swojej działalności.

Aby pozostać w sferze skojarzeń żywnościowych, odnotować można, że w 1950 roku, kiedy to w Kortowie otwarto Wyższą Szkołę Rolniczą, a kadra i studenci z Cieszyna rozpoczęli swoje nowe życie w Olsztynie, kilogram masła kosztował 650 zł, a w mieście zaczął działać pierwszy bar mleczny. W trudnej powojennej rzeczywistości pasjonaci i profesjonaliści zaczynali tworzyć markę wydziału, który miał nie tylko przetrwać kolejne 75 lat, ale i stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych na powołanym do życia w 1999 roku Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Osiem dekad rozwoju

O to, by w czasie jubileuszowej uroczystości nie zapomniano o tych, którzy swoją pracą i zdolnościami budowali historię wydziału, zadbała także w swoim przemówieniu dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan WNoŻ.

Efektem ich pracy jest wykształcenie wielu pokoleń absolwentów, którzy są chlubą naszego wydziału i pełnią kluczowe funkcje w zakładach przemysłu spożywczego, sektorze usług gastronomicznych, firmach działających na rzecz przemysłu spożywczego, organach administracji publicznej oraz instytucjach kontroli urzędowej – mówiła dziekan. Jak dodała, mury wydziału opuściło z dyplomami ponad 18 tys. osób. – Wydział Nauki o Żywności to 80 lat nieustającego rozwoju oraz opinia silnego ośrodka akademickiego nauki o żywności i żywienia.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Prof. Justyna Żulewska kilkakrotnie powtarzała, jak wielkie znaczenie mają więzi, które łączą członków społeczności wydziału.

Wierzę, że nasi absolwenci są tak samo dumni ze swojej Alma Mater, jak my jesteśmy dumni z nich. Aby ukształtować mądrych i światłych ludzi, którzy w swoim życiu będą kierować się uniwersalnymi zasadami i będą prawymi, dobrymi obywatelami, musimy mądrze przekazywać wiedzę, którą dysponujemy – zaznaczyła. – Gwarancją wysokiego poziomu nauczania i prowadzonych badań są pracujący na wydziale nauczyciele akademiccy, legitymujący się szeroką wiedzą i pasją. Potrafią oni zaciekawić przekazywanymi treściami studentów i uczestników studiów podyplomowych. Duże zaangażowanie emocjonalne w proces praktyczny oraz idea partnerstwa z jego uczestnikami to cecha opisująca proces kształcenia.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Dziekan Wydziału Nauki o Żywności podkreślała też, że specjaliści zatrudnieni w zarządzanej przez nią jednostce starają się utrzymywać równowagę pomiędzy teorią i praktyką oraz są otwarci na współpracę z przemysłem.

Wśród naszych partnerów znajdują się wiodący producenci żywności oraz przedsiębiorstwa z grupy małych i średnich podmiotów gospodarczych – podkreśliła prof. Żulewska.

Potwierdzeniem jej słów była lista gości biorących udział w jubileuszu. Z zaproszenia do wspólnego świętowania skorzystało m.in. wiele osób zatrudniających absolwentów Wydziału Nauki o Żywności oraz wspierających proces kształcenia poprzez np. umożliwianie realizowania praktyk. Wielu z nich także w bardzo wymierny sposób wspiera wydział, fundując nagrody dla studentów i absolwentów oraz umożliwiając realizację różnych projektów.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Jednym z dowodów, że społeczność wydziału może liczyć na swoich partnerów z otoczenia społeczno-gospodarczego, jest fakt, że dzięki wsparciu donatorów wydział opublikował księgę jubileuszową, która zawiera biogramy profesorów związanych z wydziałem – zarówno tych, którzy są dzisiaj aktywni, jak i tych, którzy zakończyli już pracę na uczelni. W czasie uroczystego świętowania jubileuszu prof. Justyna Żulewska po raz pierwszy wystąpiła w nowym łańcuchu dziekańskim, którego wykonanie sfinansowali partnerzy wydziału. Inną pamiątką, która zostanie po jubileuszu, będą medale okolicznościowe, które z okazji swojego święta przygotował Wydział Nauki o Żywności. Zostały one wręczone firmom, osobom i instytucjom, które przez długoletnią współpracę przyczyniły się do rozwoju wydziału. Jak podkreślała dziekan, radością z obchodów osiemdziesięciolecia wydział chce się dzielić z innymi.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Wydział odpowiedzialny

Prof. Justyna Żulewska podkreślała w swoim przemówieniu, że społeczność wydziału jest świadoma odpowiedzialności środowiska akademickiego za miasto i rejon, w którym działa. To między innymi dlatego propaguje ona wiedzę o żywności i zdrowym stylu życia nie tylko wśród swoich studentów, ale i innych grup społecznych.

O tym, że kadra Wydziału Nauki o Żywności dba o to, by odpowiadać na potrzeby zarówno kandydatów na studia, jak i czekającego na młodych specjalistów przemysłu, świadczy choćby oferta dydaktyczna, w której znaleźć można bezpieczeństwo i certyfikację żywności, gastronomię – sztukę kulinarną czy technologię żywności i żywności człowieka. Warto też zaznaczyć, że popularnością wśród studentów z kraju i z zagranicy cieszy się food engineering, czyli zakres kształcenia prowadzony we współpracy z uczelnią w niemieckim Offenburgu. Jego absolwenci otrzymują dwa dyplomy.

Wspólnie ze Szkołą Zdrowia Publicznego Wydział Nauki o Żywności kształci też studentów na kierunku dietetyka, a dzięki studiom podyplomowym można zyskać kwalifikacje menedżera jakości i bezpieczeństwa żywności. W ofercie są też studia z zakresu zarządzanie produkcją przemysłu mleczarskiego, żywienia człowieka i dietetyki.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

W tym roku uruchamiamy kolejną nową propozycję: zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym – zapowiedziała z kolei dziekan.

O przyszłości prof. Żulewska mówiła zresztą więcej.

Nie osiądziemy na laurach. Dalej będziemy budować prestiż i pozycję wydziału – zobowiązała się publicznie w imieniu społeczności wydziału. I podkreśliła: – Jesteśmy otwarci na nowe wyzwania i zamierzamy wykorzystać nasze możliwości badawcze i dydaktyczne, a także poszerzyć stopień umiędzynarodowienia i interdyscyplinarności oferty edukacyjnej. Zadania na przyszłe lata wyznaczają nam nie tylko nasza ambicja i chęć rozwoju. Nasz wydział musi być przygotowany na zmiany, które przynosi nowoczesny świat. Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z najistotniejszych działów gospodarki narodowej. Tworzenie kadr na jego potrzeby ma duże znaczenie dla jego funkcjonowania i jest warunkiem stałego rozwoju. Doskonała żywność zaczyna się od doskonałej edukacji.

Kortowski powód do dumy

Do udziału w jubileuszowych uroczystościach zaproszeni byli nie tylko przedstawiciele władz różnego szczebla, z ministrem Marcinem Kulaskiem na czele, ale i ci, którzy z różnych powodów czują się związani z wydziałem. Świętowano więc w gronie społeczności akademickiej oraz przyjaciół i partnerów z otoczenia społeczno-gospodarczego.

O tym, że wydział stanowi integralną część uniwersyteckiej wspólnoty, przypominał w swoim wystąpieniu prof. Jerzy Przyborowski. Rektor UWM na uroczystość przybył z okolicznościowym podarunkiem – statuetką przedstawiającą symbol pojawiający się w godle UWM. Trzy łączące się ze sobą konary lipy drobnolistnej mają przywoływać na myśl jednostki, które utworzyły Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, a 12 liści, które autor projektu umieścił na gałęziach tego drzewa, odwołują się do liczby wydziałów, które działały w momencie powstania Uniwersytetu. Jeden z nich to, jak przypomniał prof. Przyborowski, właśnie Wydział Nauki o Żywności. Wydział – dodajmy – z jedną z najdłuższych historii w dziejach olsztyńskiej uczelni.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Rektor podkreślił też, że tworząc tę historię, wydział pracował też na opinię silnego ośrodka zarówno w zakresie mleczarstwa, jak i przetwórstwa mięsnego i roślinnego.

Wydział Nauki o Żywności zawsze skupiał pracowników naukowych silnie współpracujących z biznesem, z praktyką, z otoczeniem społecznym. Zawsze wtedy, kiedy biorę udział w konferencjach naukowych, podziwiam, jak wielu ich uczestników to osoby z otoczenia społeczno-gospodarczego. To dowód na to, że synergia między nauką a biznesem funkcjonuje na tym terenie doskonale. I tego gratuluję – podkreślał rektor, chwaląc kadrę także za efektywność w pozyskiwaniu środków finansowych na rozwój wydziału i jego infrastruktury.

Prof. Jerzy Przyborowski żartobliwie zaznaczył, że liczy na to, iż po jubileuszowym spotkaniu liczba partnerów Uniwersytetu jeszcze bardziej wzrośnie. Zachęcał więc do tego, by nie zapominać o istnieniu uniwersyteckiego Centrum ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym, które gotowe jest pomagać w budowaniu takich relacji.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

A skoro o relacjach mowa, to warto też odnotować, że jedną z wyjątkowych jest ta, która łączy wydział z ministrem nauki i szkolnictwa wyższego. Tak się bowiem składa, że Marcin Kulasek, który sprawuje tę funkcję, jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywności, na którym też obronił swój doktorat.

Nie wyobrażam sobie, że mogłoby mnie zabraknąć na tak świetnym jubileuszu – zaznaczył minister. – Wszystkim osobom, które na przestrzeni lat związane były z tą znamienitą jednostką, chciałbym złożyć najlepsze życzenia i serdeczne gratulacje. To piękny jubileusz, świadectwo efektywnej pracy, stałego rozwoju i konsekwencji w dążeniu do doskonałości. Osiemdziesiąt lat uczenia i wychowania to czas, który pozwolił wykształcić kilka pokoleń wykwalifikowanych specjalistów. Prowadzić zaawansowane badania naukowe, budować relacje z przemysłem oraz rozwijać współpracę międzynarodową. To historia współtworzona przez znakomitych badaczy, wykładowców, pracowników, doktorantów i studentów. Dzięki państwa zaangażowaniu, wierności ideałom nauki oraz otwartości na zmianę, Wydział Nauki o Żywności wnosi znaczący wkład w rozwój polskiej nauki. Ciesząc się, że dziś nie tylko krajowym, ale i międzynarodowym uznaniem.

Szef resortu nauki podkreślał, że czuje się dumny z tego, że jest częścią historii wydziału.

Tutaj zdobywałem wiedzę, rozwijałem zainteresowania naukowe i obroniłem na jego wspomnianą pracę doktorską. Z ogromnym sentymentem wspominam ten czas – mówił. – Z wielką radością objąłem patronat nad tym jubileuszem. Traktuję to jako wyraz uznania, ale też osobiste zobowiązanie. Jestem przekonany, że dzięki wzorowej organizacji wyróżniającemu się poziomowi aktywności badawczej, a przede wszystkim doskonale przygotowanej kadrze, tu w Olsztynie nadal rozwija się i będzie się rozwijać nauka, która potrafi odpowiadać na wyzwania współczesności, a tym samym służyć całemu pokoleniu. Dziękuję wszystkim osobom związanym z wydziałem, zarówno tym, którzy budowali jego fundamenty, jak i tym, którzy dziś kontynuują tą misję.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

W imieniu Marcina Kuchcińskiego, marszałka województwa warmińsko-mazurskiego głos zabrała jego zastępczyni, Sylwia Jaskulska. Wicemarszałkini podkreślała, że kadra Wydziału Nauki o Żywności spełnia ważną rolę, upowszechniając wiedzę dotyczącą jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych.

Od czasów powojennej biedy przeszliśmy przez falę zachwytów nad kolorowymi opakowaniami i smakami (często sztucznymi), żeby wrócić na właściwe tory żywności lokalnej, świeżej, naturalnej – mówiła marszałkini, zwracając uwagę na to, że to także zasługa uniwersyteckich naukowców.

Na podobne kwestie zwracała uwagę zastępczyni prezydenta Olsztyna Sylwia Rembiszewska-Piątek

To, co spożywamy, ma bezpośredni wpływ na nasz organizm – mówiła. A gratulując jubileuszu i życząc kolejnych sukcesów, podkreślała też społeczną wartość ustaleń prezentowanych przez kortowskich specjalistów. – Badania dotyczące żywienia oraz jego wpływu na stan zdrowia są jednymi z najistotniejszych trendów nie tylko w naukach o żywieniu, ale i naukach społecznych.

W imieniu kolegium dziekańskiego UWM gratulacje z okazji jubileuszu składała jubilatom także dr hab. Joanna Ostrouch-Kamińska, dziekan Wydziału Nauk Społecznych. Podkreślała ona szacunek i uznanie dla historii wydziału oraz rolę, jaką jego społeczność odgrywa w tworzeniu wspólnoty Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Absolwenci mocą swojego wydziału

Na zaproszenie prof. Justyny Żulewskiej krótki wykład okolicznościowy wygłosił dr inż. Adam Głowacki, który postanowił przedstawić sylwetki kilkorga absolwentów wydziału. Tym, co szczególnie wyraźnie wybrzmiało w jego wystąpieniu, jest to, że osoby, które mogą pochwalić się dużymi osiągnięciami, gotowe były przyznać, jak wiele zawdzięczają wykształceniu zdobytemu w Kortowie. Niezależnie od tego, czy wybierając studia, kierowały się one sercem, rozumem lub opinią rodziców, czy zdały się na przypadek, w rozmowach z autorem wykładu podkreślały, że swojej decyzji nie żałują.

Historie absolwentów stanowią świadectwo trudu włożonego przez wykładowców i nauczycieli akademickich w nasze wykształcenie. To, że tak licznie zgromadziliśmy się dzisiaj tutaj, aby uczcić 80. rocznicę naszego wydziału, stanowi dowód, że my, absolwenci wydziału, pozostaliśmy wierni słowom przysięgi studenckiej – mówił dr Głowacki.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Jubileusz napędzany nauką, czyli XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Obchodom jubileuszu 80-lecia towarzyszy również XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, której współorganizatorem jest Wydział Nauki o Żywności. W Centrum Konferencyjnym UWM obraduje prawie 200 prelegentów z 14 różnych ośrodków naukowych z całej Polski.

Nauka to inwestowanie w przyszłość – niekiedy bardzo odległą. Nauka ma szansę, kiedy sfera autonomii, wolności i samodzielności jest poszerzana. I właśnie w celu poznania prawdy, w tym także o żywności i żywieniu, zebraliśmy się dzisiaj na XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Te sesje odbywają się co dwa lata, w różnych ośrodkach akademickich w Polsce. Podczas spotkań przedstawiciele nauki oraz otoczenia społeczno-gospodarczego mają okazję do zaprezentowania najnowszych osiągnięć z zakresu nauk podstawowych oraz nauk aplikacyjnych. Mam nadzieję, że sesja będzie stanowiła platformę integrującą środowisko naukowców i praktyków skupionych wokół dyscypliny technologia żywności i żywienia w aspekcie zintegrowanej idei żywność-żywienie-zdrowie człowieka – mówiła podczas oficjalnego otwarcia konferencji prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz z Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Głos zabrał również dr inż. Marcin Kulasek.

Temat tegorocznej sesji naukowej jest niezwykle trafny i aktualny – odpowiada na wyzwania, przed którymi stoi współczesna nauka i społeczeństwo w obszarze żywienia i zdrowia. W dobie postępujących zmian klimatycznych, globalizacji, starzenia się społeczeństwa oraz rosnących oczekiwań konsumentów, to właśnie nauka o żywności i żywieniu staje się kluczem do zrównoważonego rozwoju i zdrowia publicznego. Wspieranie tej dziedziny, zarówno od strony badawczej, jak i wdrożeniowej, będzie jednym z priorytetów mojego resortu – zapewniał minister nauki i szkolnictwa wyższego.

 

Jubileusz 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności

 

Prof. Małgorzata Darewicz w rozmowie z „Wiadomościami Uniwersyteckimi”, zwracała uwagę na trwającą prawie pół wieku historię konferencji.

Początkowo gromadziła ona technologów żywności, potem technologów żywności i żywienia, a teraz nauki o żywności, ponieważ to spojrzenie staje się coraz szersze. Sesja odpowiada na potrzeby naukowców, praktyków, otoczenia społeczno-gospodarczego i konsumentów, których preferencje na przestrzeni tych pięciu dekad bardzo się zmieniły.

Naukowczyni z Katedry Biochemii Żywności UWM zapytana, które zagadnienia poruszane na tegorocznej konferencji są dla niej najbardziej interesujące, odpowiedziała, że te związane z bioaktywnymi składnikami żywności, czyli tematem, którym zajmuje się naukowo.

Interesuje mnie to, jak wpływają one na zdrowie człowieka, a prezentacji na ten temat jest bardzo dużo. Bierze się to stąd, że źródłem tych składników jest wiele różnych surowców i składników żywnościowych i, co więcej, sukcesywnie ich przybywa, ponieważ sięgamy po coraz to nowe produkty, które wcześniej nie były obecne – wyjaśniała prof. Małgorzata Darewicz i dodawała, że przyszłością nauk o żywności będzie spojrzenie holistyczne, określane dziś angielskim terminem One Health.

Musimy dbać o dobrostan zwierząt w kontekście zdrowia człowieka, ale również zważać na to, jak skutki przetwarzania żywności oddziałują na środowisko. Przemysł z pewnością będzie też wprowadzał technologie bezodpadowe czy ograniczenie zużycia energii, ale cały czas pamiętając o tym, żeby nie odbywało się to kosztem obniżenia wartości odżywczej i aktywności biologicznej składników żywności.

Szerzej o badaniach naukowych nad zdrową i innowacyjną żywnością, która ma przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa, prof. Małgorzata Darewicz opowiadała w kwietniowym numerze „Wiadomości Uniwersyteckich”.

Podtytuł konferencji to „doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka” i już tematy wykładów plenarnych wskazywały na to, że w trakcie dwudniowych (3-4 lipca) obrad zostanie poruszonych wiele tematów wpisujących się we współczesne trendy dotyczące zdrowego stylu życia.

Prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przygotowała wystąpienie pt. „Żywność ultraprzetworzona: wpływ na zdrowie i wyzwania dla technologii żywności”.

– Mówiłam o żywności wysoko przetworzonej i jej wpływie na zdrowie konsumenta, a także o tym, jakie są bariery technologiczne, jeśli chodzi o jej produkcję. Należy czytać etykiety na produktach spożywczych i to może być kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o zdrowie naszego organizmu lub też szkody, jeśli będziemy robili to nieodpowiednio. Myślę, że czytanie etykiet nie jest zbyt dużym problemem, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach jest dużo aplikacji mobilnych, które w tym pomagają. Wystarczą zatem dobre chęci i odrobina zaangażowania – radziła prof. Gramza-Michałowska.

Autorką drugiego wykładu plenarnego pt. „Zmienność organizmów a zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nutrigenomika – szansa czy złudzenia?”  była prof. dr hab. Renata B. Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

 

XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

 

W Polsce obowiązują zalecenia żywieniowe przedstawiane w formie piramidy żywieniowej lub talerza. Podstawą jednego i drugiego są warzywa i owoce. Ale to, co jest równie ważne kontekście naszego zdrowia, a nie dotyczy ściśle żywienia, to aktywność fizyczna – wyjaśniała prof. Kostogrys i odniosła się również do pojęcia nutrigenomiki. – Coraz częściej mówi się o tym, że zapotrzebowanie na składniki żywieniowe zależy od tego, jakie mamy geny i to jest właśnie nutrigenomika. Z jednej strony genów, które zostały przekazane nam przez rodziców, nie możemy zmienić, ale okazuje się, że za pośrednictwem różnych składników, które dostarczamy do naszego organizmu, jesteśmy w stanie zwiększyć lub zmniejszyć poziom ich ekspresji, czyli po prostu wpłynąć na ich efektywność – dodawała. 

W trakcie dwudniowej konferencji zaplanowano 10 sesji tematycznych: bezpieczeństwo żywności, ekonomiczne aspekty produkcji żywności, konsument, metody i techniki, procesy i technologie, wyzwania polskiego mleczarstwa, zrównoważony rozwój, żywienie, żywność funkcjonalna, żywność wczoraj i dziś. Wyniki najnowszych badań naukowych prezentowane są w formie wykładów plenarnych, komunikatów ustnych, sesji posterowych i dyskusji panelowych. Wśród prelegentów nie brakuje naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Zorganizowanie wydarzenia było możliwe m.in. dzięki środkom z Regionalnej Inicjatywy Doskonałości.

Hołd dla osób, które tworzyły historię wydziału

Choć główne uroczystości odbyły się 3 lipca, już dzień wcześniej rozpoczęło się świętowanie jubileuszu. Tego dnia odsłonięte zostały tablice upamiętniające osoby, które zapisały się w historii wydziału.

Każdy jubileusz skłania do refleksji nad przeszłością i nad tymi, którzy doprowadzili nas do momentu, w którym jesteśmy – mówiła dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w rozmowie z „Wiadomościami Uniwersyteckimi”. – Myślę, że oddanie hołdu osobom, które przyczyniły się do rozwoju Wydziału Nauki o Żywności, jest gestem, który w piękny sposób rozpoczyna obchody jubileuszu. Prowadzimy również namysł nad tym, co przyniesie przyszłość, ale najpierw trzeba mieć solidne fundamenty, a tymi fundamentami była praca tych osób, których pamięć dziś czcimy – dodawała.

Tablicę prof. Janusza Budnego (1936-2024) odsłonięto w budynku Wydziału Nauki o Żywności, który znajduje się przy Placu Cieszyńskim. Był on twórcą idei poszanowania energii w przemyśle spożywczym, prorektorem Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie w latach 1984-1988, dziekanem Wydziału Technologii Żywności (1981-1984) oraz założycielem i wieloletnim prezesem Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego „Energia i środowisko w mleczarstwie”.

Kolejne cztery tablice odsłonięte zostały w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, która mieści się przy ul. Oczapowskiego 7. Osoby, które na nich upamiętniono to:

Prof. Bogusław Staniewski (1951-2024) – autorytet w zakresie technologii tłuszczu mlekowego, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w latach 2008-2016 oraz kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością w latach 2010-2021.

Prof. Stefan Ziajka (1941-2024) – pionier wdrażania w krajowym mleczarstwie systemów zarządzania jakością, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w latach 2005-2008 oraz dyrektor Instytutu Rozwoju Mleczarstwa (1997-2004).

Prof. Zdzisław Żbikowski (1940-2021) – ekspert technologii mleczarstwa, dyrektor Instytutu Technologii Mleczarskiej (1996-1997) oraz prodziekan Wydziału Nauki o Żywności (1999-2002).

Prof. Jan Kisza (1926-2016) – współtwórca nowoczesnego mleczarstwa, dyrektor Instytutu Technologii Mleczarskiej (1982-1986), dziekan Wydziału Technologii Żywności (1978-1981).

    

Dziekan Justyna Żulewska mówiła do licznie zgromadzonych pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz rodzin upamiętnionych, że odsłonięte tablice są hołdem dla tych, którzy na zawsze zapisali się na kartach historii wydziału. Podkreślała, że jest to wyraz szacunku i wdzięczności za ich trud, pracę i pasję.

Profesorowie, których dziś wspominamy, byli nie tylko wybitnymi naukowcami, ale także mistrzami i przewodnikami dla wielu pokoleń studentów, doktorantów i współpracowników. Byli to budowniczowie wydziału – czasami w przenośni, a czasami nawet dosłownie. Mam bowiem przed oczami prof. Janusza Budnego, który prowadzi taczkę na budowie hali technologicznej Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. To pokazuje, że nie tylko wiedzą przyczynili się do rozwoju wydziału, ale także w taki zwykły, namacalny sposób. Niech te tablice będą trwałym świadectwem naszej pamięci, a także niech przypominają o wartościach, które wspólnie pielęgnujemy: rzetelności naukowej, szacunku dla wiedzy oraz odpowiedzialności wobec przyszłych pokoleń – mówiła prof. Justyna Żulewska.

Dziekan w imieniu całej wydziałowej społeczności złożyła również kwiaty w Alei Wydziałów w Kortowie. Czyniąc ten gest, mówiła, że jest to wyraz wdzięczności oraz pamięci o tym, że wszyscy stanowią wspólnotę i tworzą liczącą osiem dekad historię Wydziału Nauki o Żywności. 

[Artykuł aktualizowany]

dbp, mw

 

Rodzaj artykułu